Ett par bolag, främst inom matvaruhandeln, har redan synats vilket orsakat stora skador på deras varumärken, men smygflation är inte öronmärkt för denna bransch. Företag kommer att fundera ett extra varv kring prishöjningar framåt. Detta kommer sänka inflationen ytterligare, skriver debattören.
Ett par bolag, främst inom matvaruhandeln, har redan synats vilket orsakat stora skador på deras varumärken, men smygflation är inte öronmärkt för denna bransch. Företag kommer att fundera ett extra varv kring prishöjningar framåt. Detta kommer sänka inflationen ytterligare, skriver debattören. Bild: Jessica Gow/TT

Tre procents ränta räcker - inflationen vänder ner snart

72 procent av svenskars lån, sitter på bindningstider som löper ut i år. Detta innebär att räntehöjningarna inte slagit igenom fullt ut än. Det betyder också att bostadsägare i dag får agera kanonmat i kampen mot inflationen. Det är dags för experterna att vakna, tre procents ränta räcker, skriver Hemad Razavi.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Nyligen sa Riksbankens Erik Thedéen i Agenda att folk bör se deras prognoser som extremt osäkra och att man bör lita på dem lika mycket som man litar på väderprognoser inför sommaren. Det är därför slående att många banker, myndigheter och experter undviker att argumentera för en annan väg än den Riksbanken stolpat ut. Enligt mig räcker en styrränta på tre procent. Här kommer mina argument för varför.

Företag har hittills förnekat omotiverade prishöjningar – ofta kallad smygflation – och dolt dem bakom inflationshysteri och en svag krona. Sedan debatten kom i gång har däremot kaffet reats ut. Detta kunde gjorts för månader sedan med tanke på att världsmarknadspriset på kaffe sjunkit ett bra tag. Detta är bara ett av många exempel. När konsumenter tar ett större ansvar, och synar bluffen, kommer inflationen att sjunka.

ANNONS

Sänka inflationen

Ett par bolag, främst inom matvaruhandeln, har redan synats vilket orsakat stora skador på deras varumärken, men smygflation är inte öronmärkt för denna bransch. Företag kommer att fundera ett extra varv kring prishöjningar framåt. Detta kommer sänka inflationen ytterligare.

72 procent av svenskars lån, sitter på bindningstider som löper ut i år. Detta innebär att räntehöjningarna inte slagit igenom fullt ut än. Det betyder också att bostadsägare i dag får agera kanonmat i kampen mot inflationen. Riksbanken bör därför avvakta full effekt av tidigare räntehöjningar.

I dag använder Riksbanken primärt styrräntan för att försvara den svenska kronan. Inflationsmålet är tydligt, men det är svårt att ta in varför Riksbanken som har andra verktyg – eller regeringen – inte är mer kreativa i sitt sätt att försvara kronan. Fler medel kan, och måste användas, alternativet är oacceptabelt. Riksbanken kan exempelvis öka takten på försäljningen av statsobligationer och mängden utgivna riksbankscertifikat samtidigt som regeringen kan göra ett bättre jobb med att sälja in den svenska kronan till internationella investerare.

Det betyder också att bostadsägare i dag får agera kanonmat i kampen mot inflationen

Sverige är ingen ekonomisk jätte. Det är lätt att glömma, men viktigt att komma ihåg. Sveriges inflation är djupt sammankopplad med inflationen i omvärlden. Att frenetiskt höja Sveriges styrränta som botemedel på ett globalt symptom är världsfrånvänt. Att i stället vara återhållsam – och se om tidigare försök till botemedel har effekt på Sveriges inflation – är ekonomiskt sunt.

ANNONS

Slutligen uppmanar jag fler att ta ställning mot att Riksbanken höjer styrräntan den 26 april. Mycket står på spel. Speciellt för hushåll som – ifall Riksbanken får bestämma – snart står inför femdubblade räntekostnader på bara ett år.

Hemad Razavi, grundare av Ordna Bolån

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS