Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige
Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige

Sveriges moraliska röst hörs aldrig vid palestinsk terror

Europas ensidiga hållning i konflikten mellan Israel och Palestina har passerat gränsen till det absurda, skriver Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I över 3000 år har Jerusalem spelat en centra


    <strong>Isaac Bachman</strong>
    <br> 
    <br> Israels ambassadör i Sverige
   </br></br>
Isaac Bachman

Israels ambassadör i Sverige

l roll i det judiska folkets historia – politiskt, religiöst och kulturellt. Förra veckan antog Unesco - FN:s organ för utbildning, vetenskap och kultur - ännu en absurd resolution som ignorerar den judiska kopplingen till Tempelberget och Klagomuren, de heligaste platserna inom judendomen.

Att säga att Israel inte har någon koppling till Tembelberget är som att säga att Sverige inte har någon koppling till Ikea eller att Frankrike inte har någon koppling till Eiffeltornet. Med detta beslut har Unesco – och alla de länder som lät resolutionen antas – förlorat den sista gnutta av legitimitet de hade kvar.

ANNONS

Absurd resolution

Denna gång agerade Sverige bättre och lade ner sin röst i stället för att som i april detta år då de stödde en liknande resolution. Dock måste man fråga sig hur det är möjligt att Sverige och andra länder som avstod inte har någon åsikt om en så absurd resolution, vilken förnekar årtusenden av judisk historia. Det finns dock några europeiska länder som står upp för sina principer och röstade emot resolutionen som Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Litauen och Estland.

Omröstningen är ännu ett exempel på Sveriges ensidiga politik när det gäller den palestinsk-israeliska konflikten. Vi hör ofta Sveriges moraliska röst när det gäller att klanka ner på Israel om mänskliga rättigheter, kritisera israeliskt självförsvar och komma med långa listor med krav på Israel. Samma moraliska röst hörs aldrig när det gäller att ställa krav på palestinierna eller ens kritisera dem.

Palestinsk terrorism

Inte ens då Palestinska myndigheten betalar ut löner till palestinska terrorister, hyllar terrorister som har mördat judiska barn och sprider antisemitisk propaganda hör vi Sverige kritisera eller försöka stoppa denna institutionaliserade politik. Svenska företrädare vågar inte ens kalla palestinsk terrorism för vad den är: palestinsk terrorism. Till och med när palestinierna genomför en kampanj som går ut på att förvanska historien vägrar Sverige opponera sig.

ANNONS

Att Sverige inte kunde rösta emot en sådan historierevisionistisk resolution är ett av de värre exemplen på landets ensidiga politik gentemot Israel. Den palestinska kampanjen för att förneka den judiska kopplingen till Israel är ytterligare ett försök att förneka det faktum att det judiska folket är landet Israels ursprungsbefolkning som har upprätthållit en kontinuerlig närvaro där under de senaste 3000 åren – och därmed förneka Israels rätt att ens existera.

Sorglig verklighet

Det är en sorglig verklighet att Unesco, ett FN-organ som egentligen ska skydda kulturellt och historiskt arv, har blivit så politiserat att även västerländska demokratier som Sverige drivs av politiska intressen istället för principer och historiska fakta.

Både Unescos generalsekreterare Irina Bokova och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har kritiserat resolutionen, vilket i sig är ytterligare ett bevis på hur internationella organisationer har kapats av en extremistisk agenda.

Ingen med intellektuell ärlighet kan på allvar betvivla att det judiska folket har historiska, kulturella och religiösa band till landet Israel. Alla försök att förneka dessa band är helt enkelt en urholkning av vetenskapen. Att Unesco främjar anti-vetenskaplig propaganda är ännu ett tragiskt exempel på det skamliga tillstånd FN:s institutioner befinner sig i. Den fria världen skulle gynnas av att stoppa dylika resolutioner i stället för att stå vid sidan av och se på i tystnad.

ANNONS

Isaac Bachman

Israels ambassadör i Sverige

ANNONS