Vi har valt att stanna upp, reflektera och ta eget ansvar för vår livssituation, istället för att anpassa oss för att passa in i mallen som svenskt utbildningsväsende samt arbetsförmedling framgångsrikt vallat in befolkningen i under decennier: ”Skaffa en bra och helst lång utbildning. Ett riktigt jobb. För att på så vis få en bra ålderdom och ett lyckligt liv” skriver debattören.
Vi har valt att stanna upp, reflektera och ta eget ansvar för vår livssituation, istället för att anpassa oss för att passa in i mallen som svenskt utbildningsväsende samt arbetsförmedling framgångsrikt vallat in befolkningen i under decennier: ”Skaffa en bra och helst lång utbildning. Ett riktigt jobb. För att på så vis få en bra ålderdom och ett lyckligt liv” skriver debattören. Bild: Henrik Montgomery/TT

Stressade löneslavar kostar samhället mer än vad vi ”snyltare” gör

Agneta Tjernström Lustig målar i sin debattartikel upp en bild där ”ekorrhjulsavhopparna snyltar på de som jobbar och betalar skatt”. I själva verket tillhör vi som ”hoppat av” en arbetsmarknad hon inte förstår och antagligen aldrig mött, skriver Jakob E Saternus, grundare av Main home.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

20/1 Ekorrhjulsavhopparna snyltar på alla de som jobbar och betalar skatt

Vi ”snyltare” tjänar pengar på och skapar skatteintäkter genom företagsamhet, investeringar samt våra personliga varumärken.

Däremot har vi valt en annan karriär, än att jobba som löneslavar på kontor eller fabrik. Lustig menar att löntagarens väg är den enda sanna vägen, för den som vill bygga en långsiktigt trygg ekonomi och bidra till samhället.

Det hon missar, är att småföretagare skapar 4 av 5 jobb samt den största delen av samhällets skatteintäkter och att samhället gynnas av de som väljer att investera före att konsumera.

ANNONS

Flera års sparande

Vi snyltare lever ofta ett ”FIRE-liv”. Fire är en livsstilsrörelse där målet är att få ekonomiskt oberoende och gå i pension tidigt. Friheten kommer från flera år av sparande och investeringar med inkomster från lönearbete. Våra liv består av en vardag från vilken vi inte har behov att fly från genom överkonsumtion och resor.

Vi har valt att stanna upp, reflektera och ta eget ansvar för vår livssituation, istället för att anpassa oss för att passa in i mallen som svenskt utbildningsväsende samt arbetsförmedling framgångsrikt vallat in befolkningen i under decennier: ”Skaffa en bra och helst lång utbildning. Ett riktigt jobb. För att på så vis få en bra ålderdom och ett lyckligt liv”

”Är du dessutom riktigt duktig, så kanske du får en klocka!”

Det som sällan nämns, är att du på sin höjd, får 75 procent av din tidigare lön i pension.

De senaste sex åren har jag och min fru betalat in sex miljoner kronor i skatt eller en miljon per år, vilket är mer än många lönearbetare skattar

Vi som lever FIRE vet att även relativt lågavkastande investeringar ger en högre ”pension”, än vad de flesta har i lön.

Själva lever vi på att bo gratis genom privatuthyrning. Vi får avkastning från andra hyresintäkter samt kapitalinkomster från bolag och investeringar. De senaste sex åren har jag och min fru betalat in sex miljoner kronor i skatt eller en miljon per år, vilket är mer än många lönearbetare skattar.

ANNONS

Vi njutarbetar

Utöver de 4-8 timmarna per vecka jag och min fru behöver jobba, väljer vi att njutarbeta med olika arbeten och engagemang som intresserar oss. Vi har både ett miljö- och hälsointresse och vi ägnar tid åt att utbilda oss inom dessa områden. Vi odlar, har några höns. Vi stöttar andra genom utbildning inom områden där vi kan hjälpa dem att leva ett liv som liknar vårt. Givetvis ger även detta intäkter till våra soloföretag, samt vissa löneintäkter från i huvudsak ideella engagemang. Så här lever många av oss ”avhoppande snyltare”.

Jag ställer mig tveksam till att ökad frihet och större välmående skulle kosta samhället mer än vad överkonsumtion, psykisk och fysisk ohälsa genom osund stress, mat och arbetssätt gör. Min erfarenhet är snarare tvärtom, efter att ha levt i båda världarna.

Bättre balans

Anledningen till att jag lämnade Försvarsmakten efter 17 år är att mina barns mammas psykiska sjukdom tog hennes liv. Vi behövde skapa en bättre balans i livet. Något vi nu även hjälper andra med genom att inspirera fler att investera ansvarsfullt, bo gratis, samt satsa på företagsamhet, tid tillsammans och en god hälsa.

Jakob Eriksson Saternus, grundare av Main home

ANNONS