Det tar lång tid att nå en blandning av bostäder i de utsatta områdena med endast nyproduktion som verktyg. Alliansens initiativ att bygga om Biskopsgården till trädgårdsstad, som alla partier stödjer, kommer tyvärr inte vara klart på länge. Vi behöver även en billigare och snabbare metod, skriver debattören.
Det tar lång tid att nå en blandning av bostäder i de utsatta områdena med endast nyproduktion som verktyg. Alliansens initiativ att bygga om Biskopsgården till trädgårdsstad, som alla partier stödjer, kommer tyvärr inte vara klart på länge. Vi behöver även en billigare och snabbare metod, skriver debattören. Bild: Olof Ohlsson/Göteborgs-Posten

Socialdemokraterna bromsar byggandet och höjer hyrorna

Attenius och alla ledande Socialdemokrater i Göteborg har valt att bo i villa eller bostadsrätt. Men vanliga löntagare som själva vill ombilda för att sköta sina fastigheter får nej av de besuttna Socialdemokraterna, skriver Martin Wannholt (D)

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

27/2 Om Demokraterna får som de vill kommer Göteborg bli som Stockholm

Jonas Attenius (S) ställer felaktigt frågan ”Varför är Demokraterna emot hyresrätter?” Demokraterna har inget emot hyresrätter. Det behövs en blandning av olika bostäder om man ska kunna bo i Göteborg under livets olika skeden.

De viktigaste kommunala verktygen för att bryta utanförskap är att satsa på förskolan och skolan samt att möjliggöra ägande även för löntagare som tjänar en tredjedel av vad Attenius gör. Men Socialdemokraterna skär ned i förskolan och skolan och förbjuder ombildningar i utsatta områden. De gör två fel av två möjliga.

ANNONS

Det tar lång tid att nå en blandning av bostäder i de utsatta områdena med endast nyproduktion som verktyg. Alliansens initiativ att bygga om Biskopsgården till trädgårdsstad, som alla partier stödjer, kommer tyvärr inte vara klart på länge. Vi behöver även en billigare och snabbare metod.

Den forskningsrapport som följt ombildningarna i Tynnered, Eriksbo med flera ger belägg för stora positiva resultat

Ombildningar innebär att de boende genom direktdemokrati får möjligheten att frigöra sig från fastighetsägaren och bli ett självförvaltande kooperativ. De boende får själva bestämma över drift, underhåll och renoveringar och kan göra de val som deras privatekonomi tillåter. Bostadsrätten var därför en viktig del i folkhemsbygget.

Den forskningsrapport som följt ombildningarna i Tynnered, Eriksbo med flera ger belägg för stora positiva resultat. Områden stabiliseras socialt, fastigheter och utemiljöer får större omtanke och tryggheten ökar. Bostadsrätt har generellt och över tid gett en betydligt lägre månadskostnad och bättre privatekonomi än i motsvarande hyresrätt.

Driver upp hyrorna

Demokraterna är starkt emot affären i Karlastaden eftersom allmännyttan i huvudsak belånas för att stödja miljardärer i ekonomiskt trångmål och inte för att bygga bostäder. Ett lånelurendrejeri som driver upp hyrorna.

Socialdemokraterna har även satt stopp för planerade småhus. Barnfamiljer som gillar Göteborg tvingas bort om de likt Attenius vill bo i ett eget hus. De rödgröna och stödhjulet C drog i byggbromsen så fort de tog makten. Attenius går nu till historien som den snickare som gör flest kollegor arbetslösa i Göteborg.

ANNONS

Detta är tvärtemot vad Attenius själv drev i opposition under förra mandatperioden då han var för både ombildningar och småhusplanerna. Alla ombildningar som skett i Göteborg har genomförts av eller med Socialdemokraterna. Tänk vad lätt det är att vara folklig i opposition men göteborgsfientlig när man styr.

Demokraterna vill låta göteborgarna – inte minst i utsatta områden – själva bestämma om sitt boende. Och vi prioriterar alltid barnens trygghet och lärande framför kommunalt slöseri.

Martin Wannholt, kommunalråd Demokraterna

ANNONS