Tiotusentals hyresrätter över hela Göteborg skulle ombildas. Förslaget gick igenom och genast började ombildningskonsulterna dyka upp i områden som Haga, Majorna och Kville där vanliga göteborgare än i dag har råd att bo tack vare att vi har en blandning av bostads- och hyresrätter, skriver debattören.
Tiotusentals hyresrätter över hela Göteborg skulle ombildas. Förslaget gick igenom och genast började ombildningskonsulterna dyka upp i områden som Haga, Majorna och Kville där vanliga göteborgare än i dag har råd att bo tack vare att vi har en blandning av bostads- och hyresrätter, skriver debattören. Bild: Martina Holmberg / TT

Om Demokraterna får som de vill kommer Göteborg bli som Stockholm

Demokraterna har betalat stora pengar för att på reklamtavlor och i helsidesannonser marknadsföra sig som ”Göteborgarnas parti”, men om deras bostadspolitik skulle omsättas i praktiken skulle Göteborg bli mer som Stockholm, skriver Jonas Attenius (S)

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Demokraterna marknadsför sig själva som ett mittenparti som varken är höger eller vänster, men när man efter fem år i Göteborgs kommunfullmäktige går igenom hur de röstat är det tydligt att de är ett parti drivet av ideologiska dogmer och marknadsexperiment snarare än fakta och sakkunskap. Ingenstans är detta lika tydligt som i Demokraternas ideologiskt motiverade motstånd mot hyresrätter – Göteborgs vanligaste sätt att bo.

Den globala lågkonjunkturen drabbar byggbranschen särskilt hårt. Det syns dels på ökade byggkostnader, dels på kraftigt stigande räntor som gör det dyrt och riskabelt - för att inte säga omöjligt - för många i Göteborgs arbetar- och medelklass att köpa en bostad idag. Senast häromdagen kunde vi i denna tidning läsa hur även de privata fastighetsägarna märker av en växande brist på billiga hyresrätter i krisens spår.

ANNONS

Bli som Stockholm

Demokraterna har betalat stora pengar för att på reklamtavlor och i helsidesannonser marknadsföra sig som ”Göteborgarnas parti”, men om deras bostadspolitik skulle omsättas i praktiken skulle Göteborg bli mer som Stockholm. Där har man sedan 90-talet sålt ut mer än var tredje hyresrätt, bostadsköerna växer och levnadskostnaderna rusar till den grad att gamla stockholmare knappt har råd att bo kvar i stan. Det visar deras agerande sedan de kom in i fullmäktige. Låt oss ta några exempel.

Demokraterna har, ihop med stadsbyggnadsnämndens tidigare ordförande Hampus Magnusson (M), röstat för att stoppa nya hyresrätter i Fiskebäck där det i dag finns en stor brist på just bostäder. Skälet som angavs var att man inte vill ha ”ett nytt Frölunda Torg i Fiskebäck”.

Tillsammans med de borgerliga partierna, inklusive SD, röstade Demokraterna i slutet av förra mandatperioden för storskaliga ombildningar av hyresrätter. Tiotusentals hyresrätter över hela Göteborg skulle ombildas. Förslaget gick igenom och genast började ombildningskonsulterna dyka upp i områden som Haga, Majorna och Kville där vanliga göteborgare än i dag har råd att bo tack vare att vi har en blandning av bostads- och hyresrätter.

Tillsammans med de borgerliga partierna, inklusive SD, röstade Demokraterna i slutet av förra mandatperioden för storskaliga ombildningar av hyresrätter

Göteborgarna sa lyckligtvis nej till de ideologiska ombildningarna i valet och det nya rödgröna styret har stoppat högerns ombildningsplaner, men hotet är inte över. Demokraterna driver, ihop med högern, fortsatt på för att ombilda tusentals hyresrätter. I fjol skrev de en motion till kommunfullmäktige om att ombilda tusentals hyresrätter i Göteborgs förorter, trots att sakkunniga hos bland annat Fastighetsägarna varnar för att omfattande ombildningar i utsatta områden riskerar leda till att kriminella nätverk och klanbaserade gäng tar kontroll över fastigheterna.

ANNONS

I höstas lade Demokraterna, ihop med M, L och KD, ett förslag till budget för kommunen som finansieras genom stora ospecificerade utförsäljningar av kommunal egendom. Hur många hyresrätter som ska säljas framgår inte, men de belopp man räknar med att få in är så omfattande att man får anta att det åtminstone delvis bygger på utförsäljningar av allmännyttan.

Tomma bostäder

I fjol ville en privat byggherre konvertera ett antal färdiga bostadsrätter i Backa till hyresrätter. Skälet var att man inte får sålt lägenheterna med nuvarande ränteläge och att det i rådande bostadsbrist då är bättre att bostäderna hyrs ut än att de står tomma. Det stoppades av Martin Wannholt (D) och de borgerliga partierna, som tillsammans har majoritet i stadsbyggnadsnämnden. Moderaterna och Demokraternas motstånd mot hyresrätter är så starkt att de hellre låter nybyggda bostäder stå tomma än att göteborgarna får hyra dem.

Nyligen lyckades kommunens allmännytta genom en uppgörelse med privata byggherrar se till att hundratals nya hyresrätter kan byggas i Karlastaden, en stadsdel som nästan helt saknar hyreslägenheter i dag. Det innebär nya hyresrätter som annars inte hade byggts på grund av det oroliga ekonomiska läget, samt att man får en större blandning av upplåtelseformer i Karlastadenområdet. Detta har Demokraterna kritiserat och påstått skadar Göteborg. Återigen visar Demokraterna på sitt ideologiska motstånd mot hyresrätter – inga bostäder är bättre än hyrda bostäder om Martin Wannholt får bestämma.

ANNONS

Göteborgs rödgröna styre valdes på löftet att Göteborg inte ska bli som Stockholm. Vi kommer göra allt i vår makt för att hedra det löftet, men det blir allt svårare när kommunfullmäktiges borgerliga majoritet – dit tyvärr Demokraterna får räknas – så ofta agerar för att obstruera, stoppa och sälja hyresrätter. Göteborgarna förtjänar ett svar: Varför är Demokraterna emot hyresrätter?

Jonas Attenius (S) kommunstyrelsens ordförande

ANNONS