Det som detta leder till är att slöjbärande kvinnor, som mig, kommer att behöva stå och välja mellan min religion och mitt arbete. Att jag bär slöja och jobbar som tandläkare, är inte två saker som påverkar varandra. Patientbehandlingen utförs på samma vis, med eller utan slöjan, skriver debattören.
Det som detta leder till är att slöjbärande kvinnor, som mig, kommer att behöva stå och välja mellan min religion och mitt arbete. Att jag bär slöja och jobbar som tandläkare, är inte två saker som påverkar varandra. Patientbehandlingen utförs på samma vis, med eller utan slöjan, skriver debattören. Bild: Privat

Slöjförbud skulle tvinga mig att välja mellan mitt jobb och min tro

Det är mycket intressant att två män skriver en artikel om hur kvinnor ska befrias från männens förtryck och i samma andetag vill bestämma över hur en kvinna ska klä sig. Man likställer den hemska situationen i Iran med att bära slöja i Sverige, skriver Dur-E-Shawar Khan, Ahmadiyya Muslimska samfundets kvinnoförbund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

14/12 Förbjud slöjan i skolan, på arbetsplatser och på offentliga platser

Det är respektlös att använda kampen för frihet som förs i Iran som ursäkt för islamofobiska åsikter. Vi måste kunna skilja på det hemska förtrycket som kvinnor och män utsätts för under Iranska regimen idag. Detta är och måste ses som en politisk förtryck som man förklär till att handla om religionen.

Det går dock absolut inte att förneka att det finns kvinnor och flickor som tvingas bära slöja. Men man måste också inse att det finns en stor majoritet som väljer att bära slöjan. De som vill införa slöjförbudet menar oftast på att man vill förhindra hedersvåld och förtryck. Men detta argument förklarar inte hur detta skulle kunna hjälpa utsatta kvinnor, rent praktiskt. Ett slöjförbud skulle snarare åstadkomma parallellsamhällen som leder till utanförskap. Det skapar även ett vi mot dom där man tydligt markerar att muslimska kvinnor som väljer att utöva sin religion, inte får delta i samhället.

ANNONS

Till slut vill jag tillägga att det är tröttsamt att se män, på vilken sida av slöjdebatten de än står, prata om hur kvinnor ska klä sig

Man menar också på att slöjan bör förbjudas på arbetsplatser och offentliga platser. Vad vill man åstadkomma med detta? Det som detta leder till är att slöjbärande kvinnor, som jag, kommer att behöva välja mellan min religion och mitt arbete. Att jag bär slöja och jobbar som tandläkare, är två saker som inte påverkar varandra. Patientbehandlingen utförs på samma vis, med eller utan slöjan.

Till slut vill jag tillägga att det är tröttsamt att se män, på vilken sida av slöjdebatten de än står, prata om hur kvinnor ska klä sig. Det är bättre att i stället stötta kvinnors fria vilja. Att kvinnor och flickor inte ska ha rätten att leva sina liv på sina egna villkor; ha religionsfrihet och yttrandefrihet, det är inte värdigt ett land som Sverige.

Dur-E-Shawar Khan, Ahmadiyya Muslimska samfundets kvinnoförbund

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS