Daniel Bernmar (V), oppositionsråd, Göteborg
Daniel Bernmar (V), oppositionsråd, Göteborg

Skatten måste höjas för att rädda välfärden

Välfärden i Göteborg är hårdare pressad än någonsin. Trots det fortsätter det borgerliga styret att skära ner. Det håller inte. I stället måste vi börja prata allvar om att höja skatten, skriver Daniel Bernmar (V).

ANNONS

Sedan det borgerliga styret tog över makten i Göteborg har nedskärningar och besparingar blivit vardag. Göteborgs ekonomiska bekymmer växer sig allt större på grund av deras oförmåga att hantera läget. Under bara några få månader har de hunnit försätta flera välfärdsverksamheter i kris.

De borgerliga partierna har haft 24 år på sig att förbereda ett maktövertagande. Innan de tog över makten skulle de enligt dem själva enkelt styra upp alla kommunens problem och samtidigt enkelt kunna spara pengar. Riktigt så blev det inte. Tvärtom får välfärdens personal nu betala priset för deras misslyckande. Det är nämligen personalen som tvingas arbeta hårdare och snabbare när budgeten blir tajtare.

ANNONS

Skyller på den demografiska utvecklingen

I stället för att ta ansvar skyller det borgerliga styret på den demografiska utvecklingen, det vill säga att skatteintäkterna från arbetsinkomster kommer minska då andelen av den arbetande befolkningen minskar. Att det kommer som en nyhet för de borgerliga partierna är häpnadsväckande.

Problemen inom den offentliga välfärden är dock större än Göteborg. Sedan 90-talets ekonomiska kris har pengarna till välfärden urlakats samtidigt som behoven av välfärd ökat. Det har gjort att Sveriges kommuner har haft svårt att finansiera och klara de stora utmaningar som finns. Inom en snar framtid kommer dessutom skatteintäkterna från arbetsinkomster att minska till följd av att andelen arbetande av befolkningen minskar. Att inte tillräckligt många arbetar gör det svårt att finansiera välfärden för den ökande andelen äldre och barn i skolålder eftersom det är inkomst som är skattebas i kommunen.

Konsekvensen av att staten sviker ekonomiskt blir att kommunerna tvingas välja väg för att klara välfärdsuppdraget

För att Göteborg ska klara av att ha en stark välfärd måste staten ta ett större ansvar och ge mer resurser till kommunerna. Tyvärr ser det inte så ljust ut då statsbudgeten i stället innehåller skattesänkningar för höginkomsttagare, bidrag till rika genom utökat rutavdrag och slopad värnskatt till en kostnad av omkring sex miljarder. Notan för dessa skattesänkningar får göteborgarna betala genom nedskärningar på välfärden.

Konsekvensen av att staten sviker ekonomiskt blir att kommunerna tvingas välja väg för att klara välfärdsuppdraget. Antingen gör de rejäla nedskärningar eller så höjer de skatten.

ANNONS

Det borgerliga styret i Göteborg har sorgligt nog valt vägen att skära ner på välfärden. I debatter har de till och med sagt att det går att spara ytterligare 900 miljoner om verksamheterna bara anstränger sig. Hur den hårt pressade äldreomsorgen eller överbelastade socialtjänsten ska klara att spara ännu mer är obegripligt. Särskilt då de inte verkar avse att minska på varken kraven eller målen om god kvalitet.

Inget ovanligt höja skatten

För Vänsterpartiet är det självklart att alltid prioritera välfärden. För att kunna ge äldre den omsorg de har rätt till, personer med normbrytande funktionalitet det stöd de behöver, barn en bra skolgång och trygghet till personer i behov av samhällets skyddsnät är det nödvändigt med en skattehöjning. Något som inte gjorts i Göteborg på närmare 15 år.

Välfärden kommer snart att raseras om både regering och det borgerliga styret i Göteborg fortsätter att stoppa huvudet i sanden

Att höja skatten är ingen ovanligt, under förra mandatperioden höjde hela 164 svenska kommuner skatten för att klara av att finansiera välfärden. En majoritet av kommunerna var dessutom borgerligt styrda. Utöver det valde även flera regioner och landsting att höja skatten för att klara utmaningarna i sjukvården.

Välfärden kommer snart att raseras om både regering och det borgerliga styret i Göteborg fortsätter att stoppa huvudet i sanden. Det är beklagligt att de inte vågar ta problemen på allvar. För att kunna säkra välfärdens framtid är det nödvändigt med en seriös diskussion om hur den ska finansieras. Att fortsätta låtsas som att alla problem kommer lösa sig själva är inte hållbart. Dessutom är det orättvist mot alla våra anställda i kommunen som tvingas arbeta under orimliga villkor.

ANNONS

Vänsterpartiet vågar göra det som krävs för att rädda välfärden – en skattehöjning. Hur det borgerliga styret kommer finansiera välfärden återstår däremot att se.

Daniel Bernmar (V)

oppositionsråd, Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS