Många har vetat om hur hunden varit. Trots det var det ingen som agerade, inte ens länsstyrelsen, skriver debattören.
Många har vetat om hur hunden varit. Trots det var det ingen som agerade, inte ens länsstyrelsen, skriver debattören. Bild: Privat/Mostphotos

Skamligt att ropa efter förbud av kamphundar

Efter att en amstaff bet ihjäl sin ägare har det hänt igen. Röster höjs som kräver att vissa hundraser ska förbjudas. Fast det som egentligen behövs är att kräva ansvar, inte att ge sig på en typ av hundar, skriver Fredrik Steen.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Först, en mycket tragisk händelse. Jag beklagar djupt. En kvinna blir ihjälbiten av sin hund. Det är inte ett bett, det är en kamp på liv och död där djuret sannolikt ruskar, skakar, sliter sönder sitt byte.

Det är lätt att skrika – förbjud rasen. För det är en amstaff enligt polis och media. Då är det sannolikt så, men jag skulle inte bli förvånad om det är en mix av raser, och en hund som inte är registrerad i Svenska kennelklubben.

Men jag kan ha fel. Hur kunde det ske, varför gjorde hunden så här, helt plötsligt? Jag som hundexpert har inget svar. Jag har aldrig trott att det var så. Detta måste man ha sett på hunden över tid.

ANNONS

Kamplust och kraft

Ingen sådan information kommer fram de första timmarna. Jag som hundexpert har svårt att förklara det inträffade för journalister som vill ha ett svar. Först ut på morgonen TV4 nyheterna, sedan TV4:s Nyhetsmorgon, sen Sveriges Radio P1, efter det tidningen Expressen, sen Sveriges Radio P4, Mix Megapol med Lotta Bromé, sist ut på dagen TV4 Efter fem.

Alla vill ha svar, jag upprepar som ett mantra – en hund som gör detta måste ha enorma resurser ifråga om kamplust och kraft, detta tillsammans med andra mentala brister.

I stället för att se problemet för vad det är, då gör vi en u-sväng och ger oss på hunden

Mellan alla besök på radio och teve söker jag stöd och information hos andra hundexperter, ingen kan hjälpa mig med svar. Ingen av oss kan förklara hur detta kan ha gått till.

En snäll härlig hund som aldrig visat något tidigare plötsligt biter ihjäl sin ägare. Helt obegripligt för många av oss. Endast de med begränsad kunskap verkar ha svaren. Sen kommer mer information, och allt klarnar.

Många borde tagit sitt ansvar

Enligt tidningen Expressen har kvinnan och hennes hund varit föremål för anmälningar till länsstyrelsen långt tidigare. Tidigare har hunden gett sig på personer, hunden har angripit och bitit kvinnans barnbarn i låren som fick åka ambulans till sjukhus efter allvarliga skador. Kvinnan själv har blivit biten i händer och fått tänderna utslagna vid händelsen.

ANNONS

Nu klarnar bilden även för mig som hundexpert. Jag hade rätt, detta kommer inte bara helt plötsligt. Många har vetat om hur hunden varit. Ägaren som nu tragiskt är död, länsstyrelsen, kvinnans dotter med flera. Ingen har agerat, inte ens länsstyrelsen. Många har vetat, många borde tagit sitt ansvar och skött sitt arbete.

Så vad gör vi nu? Arbeta för att förbjuda raser! I stället för att kräva ansvar, i stället för att se problemet för vad det är, då gör vi en u-sväng och ger oss på hunden, och inte bara hunden utan en hel grupp av hundar och en hel grupp av ansvarsfulla hundägare. Lågt, skamligt, och inte minst populistiskt. Usch och fy, beklagligt och djupt tragiskt.

Vila i frid.

Fredrik Steen, hundcoach

LÄS MER:Här är hundraserna som är förbjudna i andra länder

LÄS MER:Göteborgsbolag sticker ut – förbjuder kamphundar

LÄS MER:Kamphundar är farliga – oavsett vad ägaren gör

ANNONS