För att öka elproduktionen under 2020-talet behövs mer vindkraft. Det säger all fakta och det krävde Svenskt näringsliv av regeringen, skriver debattörerna.
För att öka elproduktionen under 2020-talet behövs mer vindkraft. Det säger all fakta och det krävde Svenskt näringsliv av regeringen, skriver debattörerna. Bild: JONAS EKSTROMER

SD:s vindkraftsmotstånd hotar både jobb och klimatomställning

Sverigedemokraterna och regeringen hotar jobben i fordonsindustri och i de nya industrierna i Västsverige. Utan insatser som underlättar omställning och ny billig energi förlorar Sverige konkurrenskraft. När partier aktivt arbetar mot ny vindkraft motarbetar man effektivt jobb och välstånd i vårt land, skriver Mattias Jonsson och Fredrik Olovsson (S).

ANNONS
|

Sverige står mitt uppe i en omfattande ny industrialisering. Vi har skaffat oss ett guldläge i den stora omställning som drivs på av klimatutmaningen. Genom hårt och målmedvetet arbete och tack vare en stark samverkan mellan politik och näringsliv har vårt land tagit ett globalt ledarskap i klimatomställningen. Det har drivit fram stora investeringar i vårt land, i batterifabriker, elektrifierade fordon och vindkraftsparker till havs. Det leder till nya jobb, växande samhällen och framtidstro.

I Västsverige är utvecklingen särskilt tydlig. Näringslivet vill investera många miljarder kronor i ny positiv utveckling och i nya jobb. Den industri som redan finns här vill ställa om och utvecklas för att vinna nya marknadsandelar på exportmarknaderna. Samtidigt vill nya företag etablera verksamheter i en dynamisk och bra miljö för att bygga nya industrier och skapa nya jobb.

ANNONS

Mer vindkraft för ökad elproduktion

Ska den positiva utvecklingen fortsätta krävs mer el. Behoven av ökad elproduktion är så stora att Sverige – som förra året var EU:s största nettoexportör – redan om fyra år riskerar att vara beroende av importerad el. Därför behövs ny och billig el komma på plats snabbt. Det är bråttom eftersom det är nu som företagen fattar sina investeringsbeslut. Kan de inte få elleveranser i rimlig tid kommer investeringarna och jobben att hamna i andra länder. Då kommer Sverige med stor säkerhet att hamna efter. Andra nordiska länder och resten av EU samt USA väntar inte på det svenska regeringsunderlaget. De ökar tempot för att komma ifatt och springa förbi.

Det Sverigedemokraterna i praktiken gör är att de säger nej till mer billig el snabbt. Det riskerar att ytterligare höja elpriserna

För att öka elproduktionen under 2020-talet behövs mer vindkraft. Det säger all fakta och det krävde Svenskt näringsliv av regeringen när de nyligen presenterade sitt program för mer vindkraft i Sverige. Sverigedemokraterna och regeringen väljer dock att aktivt försämra förutsättningarna för vindkraften. I Tidöavtalet är de tydliga med att anslutningsmöjligheterna för den havsbaserade vindkraften ska försämras och fördyras. Trots att det skulle vara viktigt för hela samhällsekonomin att snabbt få ny billig elproduktion på plats vill man lägga snubbeltråd för havsvinden.

SD säger nej till billig el

Nyligen gav Sverigedemokraterna också besked att de vill stoppa all ny vindkraft – och helst riva ner alla befintliga vindkraftverk. Därmed knyter partiet an till andra extrema partier på högersidan i världen. Det är dock inte bara osvenskt att plagiera franska nationalister som Le Pen. Framförallt blir politiken en rejäl kalldusch för svenska hushåll och företag. Det Sverigedemokraterna i praktiken gör är att de säger nej till mer billig el snabbt. Det riskerar att ytterligare höja elpriserna och att investerare kommer att tvingas pausa sina planer att bygga nya fabriker och skapa nya jobb i Sverige.

ANNONS
Fredrik Olovsson.
Fredrik Olovsson.

Att Sverigedemokraterna och regeringen slänger den gröna omställningen över bord, inte möter elbehoven på 2020-talet och allmänt sänker ambitionerna är skadligt för klimatet o ch för Sveriges konkurrenskraft. Det sänder helt fel signal till näringslivet: ”Investera inte här. Investera någon annanstans.” Också detta bryter mot vad som är en svensk tradition – och det riskerar att slå hårt mot svenska jobb.

Lämna inte ledartröjan ifrån sig

Vi Socialdemokrater ser en annan väg framåt. Sverige ska öka tempot, säkra vårt energiberoende och leda industrins omställning. Våra svenska företag ska exportera framtidens gröna lösningar och göra Sverige rikare med fler jobb och ökat välstånd – samtidigt som de minskar världens utsläpp. Vi har därför lagt fram förslag som industrin och fackförbunden vill se. Det är förslag om kortare och effektivare tillståndsprocesser för både energiproduktion, eldistribution och industriella verksamheter.

Mattias Jonsson.
Mattias Jonsson.

Det handlar om bättre förutsättningar för att snabbare få mer vindkraft på plats och om ökade resurser för att utbilda människor så de kan ta de nya jobben. Ska de nya jobben i Västsverige komma på plats är det socialdemokratins väg framåt som gäller. Det är genom innovation, elektrifiering och omställning som vi bygger Sverige starkare, inte genom att stoppa utvecklingen som säkrar framtidens välstånd.

Att Sverigedemokraterna aktivt arbetar för att försämra möjligheterna för vårt land är högst beklagligt. Att de tvingar regeringen åt samma håll är oerhört skadligt. Sverige behöver bli mer som Sverige och göra som vi brukar. Har man skaffat sig en global ledartröja som är viktigt för jobb och framtida välstånd ska man inte lämna den ifrån sig.

ANNONS

Mattias Jonsson (S), distriktsordförande Socialdemokraterna i Göteborg

Fredrik Olovsson (S), energi- och näringspolitisk talesperson

LÄS MER:SD-ilskan efter regeringens vindbesked: Hotar avtalet

LÄS MER:Elanvändningen i Västra Götaland mer än fördubblas

LÄS MER:Fiskearmada protesterar i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS