Det är tydligt att SD:s politik gör invandringen och muslimerna till det största problemet i Sverige, eftersom det handlar om människor som inte passar in i deras etniska och religiösa ramar och därför ska exkluderas från samhället, skriver debattören.
Det är tydligt att SD:s politik gör invandringen och muslimerna till det största problemet i Sverige, eftersom det handlar om människor som inte passar in i deras etniska och religiösa ramar och därför ska exkluderas från samhället, skriver debattören. Bild: Anders Ylander

SD är ett hot mot demokratin – inte islam

Richard Jomshof (SD) sparkades från sina lärarjobb, på grund av sina politiska åsikter. Nu ska han styra SD:s skolpolitik. Han anser att islam utgör ett potentiellt hot mot demokratin, men verkar inte införstådd med att SD genom sina islamofobiska åsikter själva utgör ett potentiellt hot, skriver Amanda Svedberg.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Sverigedemokraternas partisekreterare, Richard Jomshof, som själv påstår sig vara ateist, berättar för GP om varför han vill förbjuda muslimska friskolor, men inte kristna eller judiska. Han har lämnat in en motion till riksdagen om ett förbud mot muslimska friskolor. I intervjun förklarar han att “Islam är inte på något sätt jämförbart med kristendomen som religion”, “Islam är en dålig religion, som inte alls är lika bra som kristendomen” och att “den stora muslimska invandringen i vår del av världen skulle utgöra ett potentiellt problem”.

Saknar kunskap

Problemet med Jomshofs uttalanden är hans okunskap om religion och islam. Om han hade läst koranen hade han vetat att judendomen, kristendomen och islam är uppdateringar om olika versioner av Guds budskap till människorna – alltså uppdateringar av Guds ord. Judarna (vars kosherslakt Jomshof för övrigt vill förbjuda) är nöjda med sin version av Guds ord och deras heliga skrift är komplett. Kristna anser att judendomen måste uppdateras med Jesus budskap för att bli komplett, och muslimer anser att Bibeln är en viktig bok, men att den saknar Muhammeds budskap. Därför blir Koranen den sista uppdaterade boken från Gud, enligt islam. Att vilja påstå, trots att Jomshof själv är ateist, att någon religion är sämre än andra är rent och skärt religionsförtryck. Hans påstående om att det finns för många muslimer i Sverige är inte bara islamofobiskt, utan också kulturrasistiskt.

ANNONS

Den nazistiska ideologin byggde på den “ariska” och germanska rasens påstådda överlägsenhet, där hela tillvaron gick ut på en ständig kamp mot andra raser, men framförallt mot individer och gruppen judar. Jag påstår inte att Sverigedemokraterna och Jomshof i dag är nazister, men partiets historia går inte att glömma bort. I deras valmanifest gör partiet ett “gott” försök att stötta judar och diskutera problematiken med antisemitism, men Jomshof är ett tydligt exempel på hur partiet har bytt retorik. I dag innehåller Jomshofs och andra Sverigedemokraters retorik ett stort inslag av islamofobi, vilket i allra högsta grad är främlingsfientligt. Det tyder på en starkt bristande kunskap om andra kulturer, men framförallt brist på kunskap om religionen islam.

Exkluderande retorik

Det är tydligt att SD:s politik gör invandringen och muslimerna till det största problemet i Sverige, eftersom det handlar om människor som inte passar in i deras etniska och religiösa ramar och därför ska exkluderas från samhället. Exkludering av vissa grupper bidrar till ökad segregation och utanförskap, vilket partiet egentligen påstår sig vilja bryta.

Han påstår också att islam är ett hot mot demokratin. Islam är den näst största religionen i världen och står för fred och frid. En av islams viktigaste pelare att ge gåvor till de fattiga och att själv ansvara för sin tro och sitt andliga liv. Det visar på att Jomshof är helt oinsatt och opåläst om religionen islam.

ANNONS

Om Jomshof hade varit utbildad inom ämnet demokrati, hade han vetat att frihet och minoriteters rättigheter är några av de viktigaste elementen för att ett samhälle ska räknas som demokratiskt.

Att han inte tar upp att hans eget parti, som påstår sig “värna om det demokratiska samhället”, samtidigt vill beröva människor sin rätt till religion och kultur är helt odemokratiskt. Om Jomshof hade varit utbildad inom ämnet demokrati, hade han vetat att frihet och minoriteters rättigheter är några av de viktigaste elementen för att ett samhälle ska räknas som demokratiskt.

Sverigedemokraterna vill däremot få människor att känna sig mindre hemma i Sverige genom “frivillig återvandring” och förbud av vissa religiösa samfund. Partiet tror på ett mer auktoritärt kontrollsamhället där militär ska in och stötta polisen, hemliga avlyssningar, visiteringar och möjligheten att polis ska kunna bära tjänstevapen trots att de inte är i tjänst. Det är bara början på ett icke-demokratisk samhälle. Det är inte muslimerna som utgör ett potentiellt problem för demokratin i Sverige, det är Sverigedemokraterna, deras värderingar och åsikter som utgör ett hot mot demokratin.

Amanda Svedberg, studerar statsvetenskap vid Göteborgs universitet

LÄS MER:Jomshof (SD) vill förbjuda muslimska skolor: ”Islam är en dålig religion”

LÄS MER:Jomshof (SD) efter kritiserat uttalande om islam: ”Har vantolkats”

LÄS MER:Peter Hultqvist: "Moderaterna sällar sig till SD:s stormtrupper"

ANNONS