Richard Jomshof tog bladet ifrån munnen och öppnade tydligt locket på den burk där hela den högerextrema gyttjan kokar, skriver debattören.
Richard Jomshof tog bladet ifrån munnen och öppnade tydligt locket på den burk där hela den högerextrema gyttjan kokar, skriver debattören. Bild: Pavel Koubek

Peter Hultqvist: "Moderaterna sällar sig till SD:s stormtrupper"

Richard Jomshof vet vad han gör när han kallar islam för en ”vedervärdig religion”. En gång i tiden drog Ulf Kristersson en röd linje mot allt detta. Det gör han inte längre. Sanningen är att Moderaterna och Kristdemokraterna har förändrats. Inte SD, skriver Peter Hultqvist (S).

ANNONS
|

Ridån gick blytungt ned i golvet. Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof tog bladet ifrån munnen och öppnade tydligt locket på den burk där hela den högerextrema gyttjan kokar. ”Islam, som enligt mig, är en avskyvärd ideologi och religion” var det brutala budskapet.

LÄS MER: Starka reaktioner på SD-uttalande om islam

Stödet är massivt bland SD:s stormtrupper på nätet. Grundstämningen i SD som parti blir övertydlig. Jomshof vet vad han gör. Detta är Sverigedemokraterna på riktigt, även om Jomshof på sedvanligt sätt med full offerkofta på i efterhand försöker förklara sig missuppfattad.

Hat som livsluft

Samarbete och samling är verktygen för att ta oss an Sveriges utmaningar, men så resonerar inte Sverigedemokraternas ledning. Det är hatet, att göra skillnad på svenska medborgare beroende på bakgrund, att splittra och ställa olika befolkningsgrupper emot varandra som är SD:s livsluft. I praktiken försvårar det lösningarna på samhällsproblemen. Idag är det i första hand muslimerna som är de högerextremas främsta måltavla. På 1930- och 40-talen så var det judarna. Måltavlan skiftar beroende på tidsandan.

ANNONS

Idag är det i första hand muslimerna som är de högerextremas främsta måltavla. På 1930- och 40-talen så var det judarna. Måltavlan skiftar beroende på tidsandan.

Hela denna attityd skapar osäkerhet och rädsla inte bara bland människor med bakgrund i andra länder och kulturer utan också bland många andra svenska medborgare. Om inte annat borde det stämma till eftertanke hos moderaterna och kristdemokraterna som nu ska samarbeta med SD.

Jomshofs föga förvånade klavertramp utlöste ett avståndstagande från moderatledaren Ulf Kristersson. Åkesson reagerar först med att svamla runt om att Jomshof trots sin tydlighet är missuppfattad. Sedan levererar han ett glasklart budskap, att Kristerssons uttalande försvårar samarbetet!

Ulf Kristersson viker undan

Kristersson darrar tydligen till och viker i sin tur genast undan. Ena dagen tycker han att SD agerar avskyvärt. Nästa dag så ska han avtalsreglera samarbetet med SD. ”Självklart vill SD ha genomslag för viktiga ståndpunkter” säger han. Hållningslösheten exponeras i sin fulla kraft. Alla vet att SD:s viktigaste ståndpunkter handlar om människor med bakgrund i andra länder, synen på olika kulturer och att i attityder och värderingar göra skillnader i gruppen svenska medborgare. Är det ståndpunkter Kristersson anser att man ska ”ha respekt för”?

LÄS MER: Ulf Kristersson öppnar för avtal med SD

Kristersson säger att SD förändrats. Nej, det är definitivt fel. Hela detta partis undervegetation är ackompanjerad av ageranden, uttalanden, ståndpunkter och utfall som skapar djupa motsättningar i det svenska samhället. Det i sig är ett problem. En gång i tiden så drog Kristersson en röd linje mot allt detta. Det gör han inte längre. Sanningen är den att Moderaterna och Kristdemokraterna har förändrats. Inte SD!

ANNONS

Har Kristersson några röda linjer? Finns det någon bortre gräns? Var går den i så fall? Det är dags att tala ur skägget!

Kristersson, det Du just nu gör är både naivt och ryggradslöst! Jag beklagar att jag måste vara så tydligt, men tyvärr så gör Du det nödvändigt!

Peter Hultqvist (S)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS