Integration görs både på systemnivå och individnivå och en av de viktigaste insatserna är sysselsättning. Hittills har det kommit omkring 2000 personer till Göteborg, många av dem i arbetsför ålder, skriver debattörerna.
Integration görs både på systemnivå och individnivå och en av de viktigaste insatserna är sysselsättning. Hittills har det kommit omkring 2000 personer till Göteborg, många av dem i arbetsför ålder, skriver debattörerna. Bild: Johan Nilsson/TT

S senfärdighet med samordningsnumren till ukrainare bedrövlig

Det är bra att ukrainska flyktingar får uppehålls- och arbetstillstånd utan att de behöver genomgå en asylprocess. Men det är bedrövligt att det ska behöva ta 18 veckor för att få ett samordningsnummer, som behövs för att kunna jobba. Ge alla ukrainska flyktingar samordningsnummer när de kommer hit, så att integrationen kan börja direkt, skriver bland andra Emmyly Bönfors (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Det är nu mer än tre månader sedan Putin inledde sin invasion av Ukraina och både Europa och världen är fortfarande i chock över det brott mot folkrätten som pågår. Men mitt i denna omänskliga tragedi, måste vi försöka tänka konstruktivt. Vi här i Sverige behöver agera samlat för att de som kommer hit ska få en så bra nystart som möjligt. Göteborg ska vara en trygg fristad för dem som flyr sina hem i spåren av kriget. Samtliga partier var till en början överens om att vi måste hjälpas åt. Men redan nu lägger Sverigedemokraterna förslag om återvandringskansli för ukrainare. Centerpartiet står fast vid det vi alltid gjort; medmänsklighet visar vi inför alla människor. Vi gör inte skillnad på folk och folk.

ANNONS

Arbetsför ålder

Det gör inte heller göteborgarna som har öppnat sina hem och hjärtan. Göteborgs stad har som kommun även i sin tur skapat trygga boenden. Nu gäller de att ge alla människor som flytt möjlighet att komma in i samhället. Integration görs både på systemnivå och individnivå och en av de viktigaste insatserna är sysselsättning. Hittills har det kommit omkring 2000 personer till Göteborg, många av dem i arbetsför ålder.

Under 2015 lyftes kritik kring Sveriges beredskap för att ta emot människor på flykt. Det fanns stora problem bland annat med boendesituationen. Men trots att det gått sju år har Socialdemokraterna inte lärt sig. SKR, Migrationsverket och regeringen satt fortfarande i förhandling om vem som skulle ta ansvar, när människor redan flytt hit och som följd har civilsamhället åter fått ta ett oproportionellt stort ansvar för att hjälpa människor i nöd.

Samordningsnummer direkt

EU har precis beslutat om uppehålls- och arbetstillstånd för flyktingar från Ukraina, utan att de behöver genomgå en asylprocess, något vi tycker är bra. Men det är bedrövligt att det ska behöva ta 18 veckor för att få ett samordningsnummer. Ett nummer som fungerar som personnummer för den som inte är folkbokförd i Sverige och som behövs för att kunna jobba och få ut lön. Vi vill i stället att de tilldelas samordningsnummer direkt vid ankomst till Sverige, så att de som kommer hit kan komma ut i arbete snabbare. Redan i våras fick vi signaler om att ukrainska flyktingar utnyttjas som billig arbetskraft på den svarta marknaden på grund av Socialdemokraternas senfärdighet.

ANNONS

Det går inte att vänta med integration. Det är inte bra för någon, varken för de som kommer eller för oss som välkomnar. För oss i Centerpartiet är det självklart att alla de som kommit hit ska få börja med SFI med en gång. Så är det inte idag och det är en stor brist. Språket är nyckeln till integration och det ska vara möjligt för alla att lära sig svenska så fort som möjligt.

Eftersom regeringen fallerar i sitt uppdrag och inte gör tillräckligt för de personer som kommer hit, måste vi förutom att påverka på nationell nivå, ta ansvar på lokal nivå. Med de erfarenheter vi fick 2015 kan vi bättre. För även om det gjordes en hel del bra då, togs också beslut som blev riktigt problematiska på lång sikt. Socialdemokraternas flaggskepp, så kallade extratjänster, användes för att matcha nyanlända mot arbetsmarknaden. Bra på kort sikt för individen, men urholkat i ett mer långsiktigt perspektiv eftersom pressen på arbetsplatserna blev alldeles för stor, och varken nyanlända eller arbetsplatsen fick de verktyg som behövdes. Efter extratjänsten hade individen ändå inte en relevant utbildning inom området den arbetat i, vilket ofta ledde till arbetslöshet.

Därför vill vi att staden i nära dialog med dessa utformar korta utbildningar i kombination med arbetsplatsförlagt lärande så att individen så snart som möjligt ska kunna få ett jobb

Så låt oss göra rätt från början och skapa lösningar som håller över tid. Staden behöver ta fram en strategi för att skyndsamt ta reda på utbildning och arbetsbakgrund hos de individer som kommit och matchar dessa kunskaper mot behoven inom branscher som besöksnäring, vård- och omsorg, industri och IT. Staden har mycket erfarenhet som kommer att vara till nytta, exempelvis kring arbetet med unga som står långt ifrån arbetsmarknaden. Samverkan med Arbetsförmedlingen behöver också stärkas.

ANNONS

Därför vill vi att staden i nära dialog med dessa utformar korta utbildningar i kombination med arbetsplatsförlagt lärande så att individen så snart som möjligt ska kunna få ett jobb. Vi vill även att staden samarbetar med fler aktörer. Ett gott exempel är International House, som genomfört riktade och mycket välfungerande jobbmässor för ukrainska flyktingar. Dessa skulle kunna kompletteras med information om nyföretagande för att fler ska lära sig om hur man driver företag i Sverige, samt information till arbetsgivare om de stöd de kan få från staten om de anställer flyktingar. Vi behöver även se och stötta den ideella sektorn, som gör ett ovärderligt arbete.

Göteborg har blivit ett hem för många nya invånare, och fler vill komma hit. Trots de fruktansvärda omständigheter vi nu upplever, måste vi se till att vägen framåt blir ljus och att vi skapar en plats där alla får plats. Det är så vi skapar ett bättre Göteborg, tillsammans.

Emmyly Bönfors (C) Kommunalråd, Göteborg

AnnaSara Perslow (C) Vice gruppledare, Göteborg

Linda Högbacka (C) Kandidat till regionfullmäktige, Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS