Föreslår vi att Göteborgs stad driva technoklubb med kommunala dark rooms? Självklart inte. Lika lite som vi tyckt att staden ska driva egna badhotell. Men så länge vi har ett planmonopol är det en kommunal angelägenhet att skapa arenor för andra att ha verksamhet på, skriver debattören.
Föreslår vi att Göteborgs stad driva technoklubb med kommunala dark rooms? Självklart inte. Lika lite som vi tyckt att staden ska driva egna badhotell. Men så länge vi har ett planmonopol är det en kommunal angelägenhet att skapa arenor för andra att ha verksamhet på, skriver debattören. Bild: Sanna Tedeborg/Göteborgs-Posten

Prussiluskehögern vill jämna kulturen med marken

Göteborgs styrka är att inte alltid behöva vara tillrättalagt ängslig, utan ha plats även för det som avviker, inte minst stadens kulturliv. I stället för att riva Rosenlundsverket, en del av stadens själ, kan vi ge det nytt liv och betydelse för framtida generationer, skriver Emmyly Bönfors (C).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

18/1 Göteborg behöver fler bostäder – inte en rejvklubb

Göteborg är en stad där du ska trivas. Utöver att arbetsmarknad, skola och annat grundläggande ska funka måste det vara en härlig stad att leva i. För att det ska vara det behövs ett rikt kulturliv, en stark besöksnäring och plats för både små och större företag. För att vara tydlig: det ska vara gött att leva i Göteborg! Centerpartiet har lagt flera förslag för att förenkla för de aktörer som vill skapa en levande stad. Ett av förslagen är att utreda Rosenlundsverket som en kulturarena eller nattklubb. Syftet är att fortsätta låta kulturen ta plats kring det nya Järntorget som växer fram.

ANNONS

Göteborgs styrka är att inte alltid behöva vara tillrättalagt ängslig, utan ha plats även för det som avviker, inte minst stadens kulturliv. I stället för att riva Rosenlundsverket, en del av stadens själ, kan vi ge det nytt liv och betydelse för framtida generationer. Detta är inte bara en fråga om nostalgi utan också om hållbar utveckling – att återanvända och omforma befintliga strukturer i stället för att ständigt bygga nytt.

Göra plats för kultur

Likt fyra förnumstiga prussiluskor oroas nu politiker från M, D, L och KD att vårt förslag kan leda till en kommunalt driven rejvklubb. Föreslår vi att Göteborgs stad driva technoklubb med kommunala dark rooms? Självklart inte. Lika lite som vi tyckt att staden ska driva egna badhotell. Men så länge vi har ett planmonopol är det en kommunal angelägenhet att skapa arenor för andra att ha verksamhet på. Vi måste våga göra plats för all form av kultur.

Partierna som nu ojar sig över att Göteborg kommer leva och låta för mycket styrde fram till nyligen byggnads- och fastighetsnämnderna. Då roddes planerna för den nya Masthuggskajen i land. Resultatet ser vi nu i form spegelblanka duplo-glaslådor och en konstgjord halvö med skenande underskott.

När nya Las Vegas-inspirerade hotell byggstartas är det moderata kommunalrådet på plats för att spränga dynamit i en spexig uppvisning. När den fria konsten tar plats på Götaplatsen vill samma kommunalråd jämna det med marken för att det ser ut som ett ”migrantläger i stadens finrum”. Risken för att Järntorget med långgatorna inte längre ska vara ett unikt kulturnav verkar inte oroa.

ANNONS

När prussiluskhögern vill skapa mäklarinspirerade och generiska bostadsområden vill vi skapa stadsdelar där bostäder, handel och kultur tillåts sida vid sida

Göteborg står inför en möjlighet att visa vägen för modern stadsutveckling – att bygga en stad som inte bara erbjuder tak över huvudet, utan också näring för själen. När prussiluskhögern vill skapa mäklarinspirerade och generiska bostadsområden vill vi skapa stadsdelar där bostäder, handel och kultur tillåts sida vid sida. Låt oss göra Rosenlundsverket till en symbol för denna vision, ett ställe där historia, kultur och framtid möts. M, L, KD och D måste sluta vara rädda för att kulturen tar plats i stan. Ingen kommer tvinga er ut på dansgolvet, men Göteborg ska inte stå still för att några politiker står och trycker i ett hörn.

Emmyly Bönfors (C) kommunalråd

ANNONS