Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sameh Egyptson, forskare i interreligiösa relationer.
Sameh Egyptson, forskare i interreligiösa relationer.

Partierna i Göteborg bör publicera sina fakta om Ibn Rushd

Att de ledande partierna i Göteborg beslutat att inte använda studieförbundet Ibn Rushd som remissinstans måste tyda på att man tagit del av välgrundade fakta om organisationen. Men det vore fint om man lät publicera dessa fakta, skriver Sameh Egyptson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En nyhet som passerat i debatten utan att någon egentligen lagt märke till dess betydelse är att kommunstyrelsen i Göteborg beslutade enligt förslag från alla partier förutom V och MP att avslå Studieförbundet Ibn Rushd som remissinstans för insatser mot rasism 2020–2023. Studieförbundet har under de senaste åren fått mer än hundra miljoner kronor i allmänna medel för just arbete mot rasism.

Att kommunpolitiker i de största partierna i Göteborg nu diskvalificerar studieförbundet som remissinstans bör betraktas som en vändpunkt i partiernas relationer till Ibn Rushd och dess samarbetspartners och där Islamiska Förbundet i Sverige, IFiS, fungerar som motor. Man hoppas att detta beslut uppfattas som en viktig signal till andra kommunstyrelser att ifrågasätta Ibn Rushds lämplighet att driva sitt folkbildningsuppdrag?

Sedan Ibn Rushd grundades har organisationen återkommande hamnat i blåsväder i samband med inbjudningar av predikanter kända som homofober, antisemiter, kvinno- och västfientliga

Sedan Ibn Rushd grundades har organisationen återkommande hamnat i blåsväder i samband med inbjudningar av predikanter kända som homofober, antisemiter, kvinno- och västfientliga. Detta har resulterat att Folkbildningsrådet, som fördelar de statliga anslagen till folkbildning, anlitat göteborgsprofessorn Erik Amnå för att utreda hur Ibn Rushds verksamhet förhåller sig till folkbildningens demokratikriterier. Ibn Rushd säger själva att kravet på utredning sker på deras initiativ för att bemöta den växande kritiken mot organisationen.

Studieförbundet Ibn Rushd har sedan starten arbetat för att normalisera islamism i Sverige och gav nyligen, tillsammans med folkbildningsförbunden Sensus och Bilda samt Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, ut en broschyr inför EU-valet. I broschyren marknadsförs Kalsoom Kaleem, ordförande för Göteborgsmoskén och verksam i Ibn Rushd Göteborg, tillsammans med Svenska Kyrkans ärkebiskop Antje Jakelén och den katolska kardinalen Anders Arborelius. Kaleem blev rikskänd efter en intervju i SVT:s Uppdrag Granskning ”Kampen om koranen”. I programmet uttalade hon sig då för ett tydligt islamistiskt krav om att religionen inte ska anpassas efter tiden utan tiden och människor ska anpassa sig efter koranen.

Kalsoom Kaleem, har kandiderat till landstinget som socialdemokrat, och var första vice ordförande för Muslimskt Politiskt Forum, MPF, som Abdirisak Waberi ledde med målsättningen ”Utveckla politiska ledare med muslimskt perspektiv”. MPF lyckades att övertyga moderaterna i Göteborg inför valet 2010 att MPF representerar muslimer politiskt i Sverige. Det rådet resulterade i att Waberi fick plats nummer 5 på Moderaternas vallista och riksdagsplats och mandat i försvarsutskottet. Waberi fick dock endast 772 personröster, långt mindre än övriga från Göteborg valda moderata riksdagskandidater.

Det handlar om samma personer som byter stolar med varandra i nätverket

Studieförbundet Ibn Rushd är enligt sitt konstitutionella möte ”en organisatorisk del av Islamiska Förbundet i Sverige. Islamiska Förbundets rådgivande organ, Shourarådet, är alltså högsta beslutande organ vid tvister inom studieförbundet.” Shourarådet är en sammanslutning som jag aldrig har sett i de tusentals dokument som jag studerat under de senaste åren. Trots en ändring av studieförbundets stadgar finner man inga förändringar i relationerna till nyckelpersoner i Islamiska Förbundet. Det handlar om samma personer som byter stolar med varandra i nätverket. Tvärtom har samarbetet med IFiS fördjupats. Det bevisar bland annat samköpet av den gemensamma kursgården Granheden, där är Temam Asabi ordförande samtidigt som han har samma post i IFiS. Han var också tidigare ordförande för Ibn Rushd. IFiS är medlemsorganisation i The Federation of Islamic Organizations in Europe, FIOE, som beskrivs av Muslimska Brödraskapets officiella hemsida IkhwanWiki som den europeiska grenen för Muslimska Brödraskapet i Europa. Abdirisak Waberi satt som vice ordförande för FIOE mellan 2010 och 2014.

När jag med hjälp av studier av internetsidor har undersökt de gäster som blivit inbjudna finner man gäster som beskriver Sverige i totalt moraliskt förfall och betecknar svenska kvinnor som horor

Trots upprepande krav om att studieförbundet ska publicera namn på sina utländska gäster har förbundet avvisat sådana krav. Man har kommit med irrelevanta svepskäl som omöjligen kan gälla statlig finansierad verksamhet eller undvikit att svara på frågor. När jag med hjälp av studier av internetsidor har undersökt de gäster som blivit inbjudna finner man gäster som beskriver Sverige i totalt moraliskt förfall och betecknar svenska kvinnor som horor. I kunskapsstudie, Holy White Lies, avslöjas bland inbjudna gäster, den högst ansvarige för Muslimska Brödraskapet internationella organisation, Mahmoud Azzat. Under sin vistelse i Sverige och sitt framträdande i Stockolmsmoskén uttalade han olika konspirationsteorier, bland annat att det fanns en sionistisk världssammansvärjning som arbetade för att den arabiska våren skulle misslyckas.

Att de ledande partierna i Göteborg nu tar beslutet att inte använda Ibn Rushd som remissinstans måste tyda på att man tagit del av välgrundade fakta. Det vore fint om man lät publicera dessa fakta. Kommunalpolitiker i andra kommuner bör kontakta sina partikolleger i Göteborg för att få ta del av bakgrunden till beslutet. Transparens är en viktig förutsättning för demokrati och framför allt för organisationer som drivs med allmänna medel. De andra partners som samarbetar med Ibn Rushd bör publicera listor på gäster som bjudits till Sverige inom ramen för samarbetet med dem. Till syvende och sist handlar det om att skattepengar finansierar antidemokratiska aktiviteter.

Sameh Egyptson

författare och forskare i interreligiösa relationer