Osynliggör inte männen som utsätts för våld i nära relation

Vi inom Akillesförbundet arbetar aktivt med att hjälpa och stötta män som förtrycks eller utsätts för våld i nära relationer. Det är anmärkningsvärt att vi ständigt ska mötas av den stereotypa och felaktiga bilden av att män slår och kvinnor blir slagna, skriver Johan Rylander och Magnus Falkman, Akillesförbundet.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Replik

5/12 Vräk förövarna i stället för att flytta på de utsatta kvinnorna

Simona Mohamsson (L) och Sabina Music (C) föreslog i GP den 28/11 att våldsamma män ska vräkas från sina bostäder inom allmännyttan och att de utsatta kvinnorna får överta kontrakten. Här känns det som att skribenterna har uppenbara kunskapsluckor i ämnet.

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) bedömer att när män och kvinnor lever i en relation är det något fler män än kvinnor som rapporterar utsatthet för våld i nära relation (Brott i nära relationer, 2014:8).

År 2022 gjorde BRÅ en specialrapport (kortanalys 2/2022) för att under pandemin mäta våldet i nära relationer. Det visade sig att under referensåret 2020 var det fler män än kvinnor som misshandlades eller utsattes för grov misshandel från sammanboende. Det var även fler män än kvinnor som utsattes för materiellt eller ekonomiskt våld från sammanboende.

ANNONS

Det blir ett förminskande och ett osynliggörande av de män som utsatts för våld i nära relation och som är i behov av stöd och hjälp

Vi inom Akillesförbundet arbetar aktivt med att hjälpa och stötta män som förtrycks eller utsätts för våld i nära relationer. Det är anmärkningsvärt att vi ständigt ska mötas av den stereotypa och felaktiga bilden av att män slår och kvinnor blir slagna. Det blir ett förminskande och ett osynliggörande av de män som utsatts för våld i nära relation och som är i behov av stöd och hjälp.

En annan grupp som osynliggörs av skribenterna är de som lever i samkönade relationer (HBTQI+). Det är den grupp av utsatta som är mest överrepresenterade för våld i nära relationer. Man vet även att denna grupp av utsatta har särskilt svårt att få hjälp och stöd. Detta då många inte kommit ut med sin läggning och då har svårt att söka stöd hos familj och vänner. Varför ska denna grupp av utsatta ständigt förbises när politiker ska beröra ämnet våld i nära relation?

Politiker polariserar

Nu är vi inga EU-byråkrater. Men inom EU finns ett brottsofferdirektiv. Direktivet förbjuder uttryckligen diskriminering och särbehandling av brottsoffer baserat på kön, ras, etniskt ursprung, religion, funktionsnedsättning, ålder, sexuell läggning eller identitet.

Då blir det anmärkningsvärt att politiker återkommande polariserar och exkluderar utsatta för våld i nära relation - enbart på grund av kön eller sexuell läggning.

ANNONS

Det är dags att politiker börjar förstå att våld i nära relationer inte är en könsfråga utan en brottsofferfråga. Alla utsatta oavsett kön och sexuell läggning ska ha samma möjligheter till stöd och hjälp. Det bör inte vara någon svår princip att förhålla sig till.

Johan Rylander, Akillesförbundet

Magnus Falkman, Akillesförbundet

ANNONS