Att som handlare få ansvar för att betala ut mycket stora mängder kontanter utsätter verksamheten för risk och dessutom är kontanthantering förenat med stora kostnader. Vi förutsätter att regeringen och Försäkringskassan tänker om och utarbetar en modell för direkta utbetalningar till hushållens bankkonton, skriver debattörerna.
Att som handlare få ansvar för att betala ut mycket stora mängder kontanter utsätter verksamheten för risk och dessutom är kontanthantering förenat med stora kostnader. Vi förutsätter att regeringen och Försäkringskassan tänker om och utarbetar en modell för direkta utbetalningar till hushållens bankkonton, skriver debattörerna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Orimligt att elstödet ska betalas ut i kontanter

Regeringens besked om hur och när elpriskompensationen ska komma till del har främst föranlett förvirring. Hittills har inga klara besked kommit gällande när – eller ens under vilken period – som elpriskompensationen ska betalas ut. Förvirringen gällande hur stödet så småningom ska betalas ut har inte varit mindre, skriver Sofia Larsen, vd Svensk Handel.

ANNONS

Handeln är näringslivets största bransch sett till antalet anställda och den kännetecknas av såväl spets som bredd. Det senaste decenniets stora tekniska och digitala språng gjorde det möjligt för handeln att klara sig igenom pandemin. Dock hade inte delar av branschen klarat sig helt utan åtgärder under det mest akuta skedet av pandemin och branschen välkomnar att staten bland annat möjliggjorde korttidspermitteringar och skatteanstånd när det behövdes som mest.

Likaså välkomnar vi att politiken har lyssnat på såväl medborgare som näringsliv när det gäller behovet av kompensation för de höga elpriserna. Det är en välkommen åtgärd som för ett antal verksamheter kan vara skillnaden mellan att klara sig eller inte. Men regeringens besked både om hur och när kompensationen kommer har varit oklara.

ANNONS

Helt uteslutet

Vi är fundersamma kring hur kompensationen kommer att betalas ut. Enligt det besked som kommit så ska Försäkringskassan göra utbetalningar till hushållens bankkonton och vid behov genom avi. Svensk Handel anser att ett system med betalning genom avier i butik är helt uteslutet. Att som handlare få ansvar för att betala ut mycket stora mängder kontanter utsätter verksamheten för risk och dessutom är kontanthantering förenat med stora kostnader. Vi förutsätter att regeringen och Försäkringskassan tänker om och utarbetar en modell för direkta utbetalningar till hushållens bankkonton.

För det andra måste det säkerställas att företag skyndsamt får del av elpriskompensationen och för handelns del är det centralt att verksamheter som är hyresgäster fullt ut får del av detsamma. I de allra flesta fall hyr handelsföretagen sina lokaler av en fastighetsägare. Det är oftast kallhyra, vilket innebär att handelsföretaget själv betalar sin el. Dessutom kan fastighetsägare ta ut kostnad för el i så kallade overhead-kostnader för exempelvis en galleria. När ersättningsmodellen för företag utformas behöver det säkerställas att den som faktiskt har betalat elkostnaden också är den som kompenseras så att inte ersättningen fastnar hos fastighetsägaren.

Att som handlare få ansvar för att betala ut mycket stora mängder kontanter utsätter verksamheten för risk och dessutom är kontanthantering förenat med stora kostnader

Kompensationens utformning, att utgå från historisk elanvändning, anser vi däremot vara helt rätt. Det ska löna sig att effektivisera sin elförbrukning snarare än att slösa och det är en viktig del av hela näringslivets stora omställning till ett mer eleffektivt samhälle. Elpriskompensation är en viktig del i att rädda jobb och företagande men den måste utformas på rätt sätt för att inte missa sitt mål och det måste träda i kraft snarast, då många handlare inte kan vänta särskilt länge till.

ANNONS

Sofia Larsen, vd, Svensk Handel

Henrik Ekelund, näringspolitisk expert, Svensk Handel

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS