Varför skulle just bohuslänningar inte bidra till samhällsomställningen? undrar debattörerna.
Varför skulle just bohuslänningar inte bidra till samhällsomställningen? undrar debattörerna.

Några vindkraftverk hotar inte vår identitet

Högerspökena i Uddevalla menar att vindkraftverk är ett “existentiellt hot mot vår regionala identitet”. Det får stå för dem. Till skillnad från debattörerna rubbas inte vår bohuslänska identitet av några vindkraftverk till havs, skriver fyra representanter för Gröna studenter.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

4/6 Ni offrar oss för att tillfredsställa vänsterliberala stadsbor

Likt i valrörelsen använder högern skrämseltaktik för att ljuga sina väljare rakt upp i ansiktet. De vill få folk att tro att hela Bohuskusten snart är täckt av vindkraftverk “från Öckerö i söder till Koster i norr”. Den vindkraftspark som är i fokus placeras 40 kilometer väster om Orust. Vingtopparna kan synas på “en väldigt klar dag” (SVT, 18/4-23). Lars Tysklind, ordförande för Fiskekommunerna, menar att vindkraftsparker kan gynna fisk- och skaldjursbestånden. Parkerna är alltså bra för det bohuslänska fisket.

Det verkliga hotet mot Bohuslän är det nya normala: extrem torka hotar jordbruk och skogsnäring, medan försurningen förstör det marina livet i vårt vackra hav. Det globala värmerekordet slogs flera gånger förra veckan. Med värmen blir blåbär och kantareller ett minne blott och när koldioxid ökar i atmosfären försuras haven. För Bohuslän innebär det att våra räkor och kräftor kommer att smaka sämre och ha lösare kött – bara inom de kommande årtiondena.

ANNONS

Några vindkraftverk är därför inte det verkliga existentiella hotet mot vår identitet. Men det är kommunpolitikers ovilja att göra det som krävs för att långsiktigt värna om Bohuslän.

Det är dags, även för bohuslänska kommunpolitiker, att ta ansvar för Sverige när det blåser.

Varför skulle just bohuslänningar inte bidra till samhällsomställningen? Generationer har genom århundradena slitit inom jordbruket och fisket för att sätta mat på bordet. Att bana väg för nästa generation har alltid varit en självklarhet. Att skapa en dräglig framtid för nästa generation bohuslänningar är inte bara att hedra historien – det är också en försäkran om att deras hårda arbete inte var förgäves.

Däremot har debattörerna rätt i att vi inte behöver någon söndring av den nationella sammanhållningen. Vi befinner oss mitt i en klimatkris och det är krig i vårt närområde. Det är dags, även för bohuslänska kommunpolitiker, att ta ansvar för Sverige när det blåser. Själva är vi stolta över att vårt Bohuslän kan bidra till minskat europeiskt beroende av ryska fossila bränslen och hjälper att lindra klimatförändringarnas framfart.

Vi vill ha ett Bohuslän som gör allt som krävs för att rädda det som på riktigt är den bohuslänska identiteten. Vi uppmanar Uddevallapolitikerna att inte ställa sig i raden av bakåtsträvande populistiska högerpolitiker – Bohuslän förtjänar bättre än så.

Ella Berndes, landsbygdspolitisk talesperson Gröna studenter, uppvuxen i Dingle

ANNONS

Markus Barnevik Olsson, klimat-, miljö- och energipolitisk talesperson Gröna studenter, delårsboende i Tanum

Stina Ahlmann, sammankallande Gröna studenter, uppvuxen i Hunnebostrand

Sigurdur Andersson, socialpolitisk talesperson, Gröna studenter, uppvuxen i Uddevalla

LÄS MER:Fiskearmada protesterar i Göteborg

LÄS MER:Elanvändningen i Västra Götaland mer än fördubblas

ANNONS