Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Motståndet mot Aurora infiltrerat av kommunister

På samma sätt som vi kan kräva av den anständiga högern att motarbeta extremism kan vi begära att vänstersidan inte legitimerar ytterkantsvänstern som nu är fallet med demonstrationen mot försvarsövningen Aurora, skriver Rasmus Ling (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Rasmus Ling (MP), riksdagsledamot
Rasmus Ling (MP), riksdagsledamot

I dag, lördag 16/9, anordnas en manifestation i Göteborg mot försvarsövningen Aurora. Om övningen kan man ha olika uppfattning. Det ter sig dock märkligt att ha en försvarsmakt som vi politiskt har valt att satsa mer resurser på inte skulle få öva. Övningen är heller inte enbart en militär aktivitet, utan hela totalförsvaret ingår i olika delar. Betydligt mer oroväckande än det politiska innehållet i manifestationen är dock vilka som står bakom den. I en orolig tid, måste den anständiga vänstern hålla ställning mot ytterkantsvänstern.

Bakom manifestationen står ett 30-tal grupper. Många av dem långt ut på den yttersta vänsterkanten som Revolutionär kommunistisk ungdom, Kommunistiska partiet och Rättvisepartiet socialisterna. Samtidigt står Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ med som arrangörer, och beklagligt nog har också en partikollega till mig valt att tala på manifestationen.

Krokar arm med extremister

Kommunismens brott mot mänskligheten är ohyggliga, med fler offer än nazismen. Men kommunismen historia handlar inte enbart om folkmord längre tillbaka i historien. Fram till 1990-talet var den närvarande i Sveriges omedelbara närhet, i Polen och i Baltikum. Det var ett auktoritärt samhällsystem, med förföljelse av oliktänkande och med brist på grundläggande fri- och rättigheter. Ytterkantsvänstern som i dag manifesterar mot Aurora i Göteborg, stod bakom detta förtryck.

Som demokrater har vi en skyldighet att motarbeta dessa varje dag, även om vi händelsevis skulle tycka lika i en enskild sakfråga. Det är hycklande av Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ att säga sig kämpa för mänskliga rättigheter, samtidigt som de krokar arm med extremister av det slaget.

Flyttar fram sina positioner

Vi lever i en för demokratin orolig tid. Vi lever i en tid när nazister tar sig in i vårt offentliga utrymme och flyttar fram sina positioner. Vi har sett det på Almedalen på Gotland och vi har sett det på Bokmässan i Göteborg. Vi ser att rasismen blir alltmer normaliserad. Det är oroande. Som en del av den vänsterliberala sidan i svensk politik så arbetar jag varje dag mot rasism. I riksdagen handlar det om att inte legitimera Sverigedemokraterna som har en grundläggande annorlunda demokrati- och människosyn.

De vänsterextrema grupperna må i dag inte vara lika framträdande som högerextremisterna. Det är dock på intet sätt en ursäkt för att inte hålla en tydlig anständighetslinje. På samma sätt som vi med rätta kan kräva av den anständiga högern att motarbeta extremism, är det minsta vi kan begära är att vänstersidan inte legitimerar ytterkantsvänstern.

Rasmus Ling (MP)

riksdagsledamot