Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nyamko Sabuni (L). Arkivbild: Linda Smith
Nyamko Sabuni (L). Arkivbild: Linda Smith

Liberalerna och Sverige behöver Nyamko Sabuni

Vi behöver bli mer lyssnande mot väljarna och möta människor i vardagen för att prata om de problem som finns. Därför behöver Liberalerna Nyamko Sabuni, skriver bland annat Axel Darvik (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Under några decennier efter murens fall talades det om att liberalismen hade segrat så stort att den tagit död på sig själv och inte längre behövdes. I dag är situationen helt annorlunda, extremism och främlingsfientlighet växer i Sverige. Liberalismens värsta fiender finns nu ute på högerkanten.

En integration som fungerar

Nyckeln till att bekämpa både främlingsfientlighet och extremism är en integration som fungerar. Vi vill gärna vara optimistiska men det går inte att sticka under stol med att problemen är enorma. Arbetslösheten bland utrikes födda är mångdubbelt högre än bland inrikes födda. Gängkriminaliteten skördar många offer och har vuxit i våra förorter. Skolresultaten i de utsatta områdena är katastrofala. Det är naivt att tro att problemen går över av sig själva. Det kommer behövas många reformer för att vända utvecklingen.

Sverige ska vara ett land fritt från diskriminering där alla ska ha möjligheter att lyckas i livet

Det är inte minst viktigt att tydliggöra vilka rättigheter och skyldigheter som gäller i Sverige. Detta gäller åt båda håll. Sverige ska vara ett land fritt från diskriminering där alla ska ha möjligheter att lyckas i livet. Särskilt viktigt är det att få komma in på arbetsmarknaden. Det finns också många värderingar som vårt samhälle vilar på och som alla i Sverige måste acceptera för att kunna vara en del av vår gemenskap. Det handlar bland annat om jämställdhet, HBTQ-personers och barns rättigheter samt avståndstagande från hedersförtryck. Bidrag får inte bli normen för nyanländas försörjning. Normen ska i stället vara försörjning genom eget arbete.

Viktigt med erfarenheter utanför politiken

Nyamko Sabuni är en rak person som Sverige och Liberalerna behöver för att möta 2020-talet. Hon är en skicklig kommunikatör, som tar sig tid att lyssna på människor med olika synsätt för att förstå den fulla komplexiteten innan hon fattar sina beslut. Hon har också den bakgrund och pondus som behövs för att kunna åstadkomma en verklig förändring och hon är en förebild för många.

Politiken i Sverige domineras av människor som jobbat politiskt på heltid i hela sina vuxna liv. Det är bra att samla politisk erfarenhet men det finns också betydande risker att sådana ledare blir upptagna av det politiska spelet och fjärmar sig från sina väljare. Nyamko Sabuni har mellan sina politiska uppdrag jobbat i näringslivet och även drivit eget företag. Nu senast har hon haft rollen som hållbarhetschef i koncernledningen på ett av Sveriges största teknikföretag, ÅF med 16 000 anställda i 50 länder. Tidigare i år blev hon utsedd till årets mångfaldschef och är känd för ett inkluderande ledarskap där människor runt omkring henne får möjligheten att växa.

Var beredd att lyssna

När Folkpartiet var starkt i Göteborg och Västsverige hade vi en förmåga att lyssna på breda grupper i samhället. Precis som namnet antyder så var liberaler då kända för en folklig förankring utan att ta ställning för något särintresse. Liberalismen innebar att skapa ett samhälle utifrån individen där alla oavsett bakgrund skulle ha en chans att lyckas i livet. Det behovet är i dag viktigare än på länge och Nyamko Sabuni är den person som kan göra jobbet.

Vi behöver bli mer lyssnande mot väljarna och möta människor i vardagen

Vi måste vara realistiska. En misslyckad integration är otroligt kostsam för samhället och innebär också mänskligt lidande.

Väg till ökat välstånd

Samtidigt är en lyckad integrationspolitik en väg till ökat välstånd för alla och en stärkt konkurrenskraft för vårt land. Detta är inte minst viktigt utifrån att vi går in i en period med en snabbt ökande försörjningsbörda för de som arbetar när befolkningen blir allt äldre.

Liberalerna måste bli ett parti för hela landet. Vi behöver bli mer lyssnande mot väljarna och möta människor i vardagen för att prata om de problem som finns. Var och en som bor i Sverige, oavsett bakgrund, ska känna hopp om framtiden. För att lyckas med det behöver Liberalerna Nyamko Sabuni.

Axel Darvik (L)

kommunfullmäktige Göteborg

Lotta Preijde

ordförande Liberalerna Borås

Marcus Claesson

kommunalråd Mölndal

Kristina Grapenholm

kommunfullmäktiges ordförande Alingsås

Patrik Krantz

ledamot Liberalerna Västsverige

Tommy Rydfeldt

gruppledare Region Halland

Stefan Ekwing

kommunstyrelsen Ale

Kajsa Räntfors

kommunstyrelsen Lerum

Bo Anderssen,

kommunfullmäktige Göteborg

Glen Grimhage

kommunstyrelsen Mölndal

Hans-Robert Hansson

kommunfullmäktige Strömstad

Ann Molander

vice gruppledare Region Halland

Eva Castberger

Liberalerna Trollhättan

Gunilla Almgren

vice ordförande Liberalerna Göteborg

Karin Poulsen

ordförande Liberala Kvinnor Bohuslän/Älvsborg

Kristina Bergman Alme

kommunfullmäktige Göteborg

Andreas Cerny

kommunfullmäktige Borås

Karin Veres

kommun- och regionpolitiker Göteborg

Ronny Johansson

kommunstyrelsen Lerum

Lotta Nachemson

kommunpolitiker Göteborg

Johan Wikander

kommunfullmäktige Borås

Berit Krantz

kommunpolitiker Göteborg

Ernest Radal

kommunpolitiker Göteborg

Elof Dimenäs

kommunpolitiker Alingsås

Morgan Hjalmarsson

f.d. kommunalråd Borås

Eva Flyborg

kommunfullmäktige Göteborg

Marcus Nilsen

f.d. ordförande LUF Väst