Läkare som hjälper människor som vill dö är inga bödlar

Läkaren Staffan Bergström borde inte kunna få sin läkarlegitimation indragen för att ha hjälpt en obotligt sjuk man att få frivillig dödshjälp. Istället ska människor få mer makt över sina egna livsslut, skriver Viktor Karlsson, socialpolitisk talesperson för Liberala ungdomsförbundet.

ANNONS
|

Den 30 mars togs det principiellt viktiga fallet med Staffan Bergströms indragna läkarlegitimation upp i Förvaltningsrätten. Bakgrunden är att Bergström år 2020 hjälpte en svårt ALS-sjuk man med aktiv dödshjälp, eftersom pandemin gjorde att mannen inte kunde resa till Schweiz där sådan hjälp är laglig.

Bergström borde inte kunna bli av med sin läkarlegitimation för att ha lyssnat på en obotligt sjuk man med stora smärtor och följt hans vilja. Därför är det bra att en juridisk process nu inleds, men frågan måste också upp på den politiska nivån. Sverige behöver en laglig väg för svårt sjuka människor att avsluta sina liv på det vis de själva vill och läkare som hjälper till i en sådan process måste få fortsätta vara läkare.

ANNONS

Andra länder

Alternativet till laglig frivillig dödshjälp i Sverige är att människor beger sig till andra länder för att få en sådan behandling. Med andra ord kommer inte självvalda livsslut att upphöra, utan enbart flytta längre ifrån nära och kära. Det är dags att undanröja hinder för människor som vill bestämma hur deras eget liv ska sluta.

Att få bestämma själv är en liberal grundprincip. Varje människa ska få leva livet på sina egna villkor. Detta självbestämmande bör även gälla i livets slutskede. Svårt sjuka människor ska ha friheten att själva avgöra om de vill avsluta sitt liv under kontrollerade former. Därför är frågan om aktiv dödshjälp en frihetsfråga.

Synen på livet och döden är en etisk fråga med många dimensioner. De som av religiösa eller filosofiska skäl ser aktiv dödshjälp som oförsvarbart bör respekteras. Av detta följer dock inte att de som vill ha ett självvalt livsslut ska förbjudas. Ett rimligare resonemang är det motsatta. Just eftersom att det är en svår och mångbottnad fråga ska varje individ få välja själv.

Läkare som möjliggör aktiv dödshjälp ska inte betraktas som bödlar eller mördare, utan goda människor som agerar med respekt för patientens integritet och egna vilja

Läkare som möjliggör aktiv dödshjälp ska inte betraktas som bödlar eller mördare, utan goda människor som agerar med respekt för patientens integritet och egna vilja. Sverige borde ha en lagstiftning som gör att Staffan Bergström får behålla sin läkarlegitimation. Han förtjänar inget annat än beröm.

ANNONS

Moraliserande lagstiftning ska inte hindra vuxna människor från att bestämma över sina egna liv. Därför råder det ingen tvekan om att det finns fall där aktiv dödshjälp bör vara tillåtet även i Sverige. Den juridiska processen i fallet Bergström har satts igång. Nu är det dags för aktivitet också på det politiska planet. Ytterst handlar det om att lidande människor ska få friheten att välja ett tryggt och värdigt livsslut.

Viktor Karlsson, socialpolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS