Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Axel Josefson (M). kommunstyrelsens ordförande Göteborg.
Axel Josefson (M). kommunstyrelsens ordförande Göteborg.

IS-terroristernas fäste i Göteborg ska bort

Personerna och grupperna som möjliggjorde IS-resorna finns kvar i Göteborg. Detta måste vi hantera, liksom de IS-terrorister som kan återvända. Vårt fokus är att Göteborg aldrig ska få användas som bas för terrorism igen, skriver Axel Josefson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det har knappast undgått någon att Göteborg under några år blivit känt som en avreseort för IS-terrorister. En del av dessa har återvänt och lever i dag i Göteborg. Fler kan vara att vänta.

Det här är bara att beklaga. Vi vill självklart inte ha IS-anhängare här. De är inte välkomna till Göteborg. Vår stad kommer aldrig bli deras hem.

Tyvärr har staten Sverige varit saktfärdig med att få rätt lagar på plats. Sverige hindrar inte terrorister från att återvända.

Tyvärr har staten Sverige varit saktfärdig med att få rätt lagar på plats. Sverige hindrar inte terrorister från att återvända. Sverige tar inte – likt flera jämförbara europeiska länder – medborgarskapet ifrån dem som valt att kriga för en annan makt. Det hade jag personligen önskat att vi kunde.

Så som läget är kommer Göteborgs stad göra vad vi kan. Vi får så gott vi kan kompensera för en senfärdig statsmakt.

I det korta perspektivet kommer socialtjänsten fortsätta att bistå polis och säkerhetspolis med att identifiera och lagföra IS-terrorister. Samarbetet mellan staden och polisen är gott. Staden kommer också ta ansvar för att omhänderta de barn som tagits med till krigsområdet.

Den här grupperingen ska motarbetas. Göteborgarna ska inte behöva undra om deras skattepengar indirekt går till att mörda människor i andra länder.

Samtidigt som vi gör detta måste vi börja se framåt. Vi måste lära av IS-resorna och agera för att något liknande inte sker igen. Det stora problemet som jag ser det är att personerna och grupperna som möjliggjorde IS-resorna finns kvar i Göteborg. Detta måste vi hantera.

Det handlar om några hundratal personer med våldsbejakande islamistiska åsikter som har spridit hat och uppviglat.

Den här grupperingen ska motarbetas. Göteborgarna ska inte behöva undra om deras skattepengar indirekt går till att mörda människor i andra länder.

När jag tog över som kommunstyrelsens ordförande vid årsskiftet fanns det inget centralt koordinerat arbete mot extrem islamism i Göteborg. Det hade då gått mer än elva år sedan Göteborg först beskrevs som det ledande nästet för militanta jihadister i Norden.

Överallt där kommunen kan göra det svårare att vara islamist i Göteborg ska den göra det. Målet är att vi ska bli av med den här grupperingen.

Vi kommer nu att centralt samordna och följa upp stadens insatser mot våldsbejakande islamism. Vi kommer se till att föreningsstöd inte når dessa grupper och att de inte får möjlighet att hyra stadens lokaler. Vi ska pröva lagarna och se om det går att neka försörjningsstöd eller vräka IS-anhängare som eventuellt bor i kommunens bostadsbestånd.

Det arbete staden redan gör mot våldsbejakande extremism i stort kommer att fokusera bättre på islamismen. De som arbetar i staden ska få mer kunskap om våldsbejakande islamism. Skolorna ska aktivt motarbeta spridningen av islamistiskt hat.

Överallt där kommunen kan göra det svårare att vara islamist i Göteborg ska den göra det. Målet är att vi ska bli av med den här grupperingen. Göteborg ska aldrig igen få användas som bas för terrorism.

Axel Josefson (M)

kommunstyrelsens ordförande Göteborg