Utifrån vad kommunen betalat och vad som får byggas kommer en tvåa på 62 kvadrat att kosta 15 000–17 000 i hyra. En trea på 95 kvadrat skulle kosta närmare 24 000–26 000 kronor i månaden. Sedan tillkommer en garageplats för över 2000 kronor per månad, skriver debattören. (Visionsbild)
Utifrån vad kommunen betalat och vad som får byggas kommer en tvåa på 62 kvadrat att kosta 15 000–17 000 i hyra. En trea på 95 kvadrat skulle kosta närmare 24 000–26 000 kronor i månaden. Sedan tillkommer en garageplats för över 2000 kronor per månad, skriver debattören. (Visionsbild) Bild: Christian Badenfelt

Hyresgästerna får ta smällen för vänsterstyrets miljardaffär

Det gick inte ens ett år med Socialdemokratiskt vänsterstyre innan Göteborg blev den gamla andans stad, med affärer som inte tål dagsljus. Det började med försöket att köpa tillbaka Odinsskolan till ett överpris för att gynna den egna rörelsen i ABF. Nu uppdagas den ljusskygga markaffären i miljardklassen med Karlastaden, skriver Axel Darvik.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Göteborgs ledande vänsterpolitiker har satt hyresgästernas pengar på spel i en stor spekulationsaffär och givit fördelaktiga lån till fastighetsmagnaterna. Vägen fram till affären innehåller politiskt trixande med lagar och regler som underminerar förtroendet för politiken. Den innebär stora risker med allvarliga ekonomiska förluster som hyresgäster och göteborgare kommer behöva betala.

Den kommunala allmännyttan har gått in med över en miljard kronor för att köpa bolag som äger mark i Karlstaden. Det beslutet borde enligt de ägardirektiv som gäller för allmännyttan ha fattats i kommunfullmäktige. Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) och vice ordförande Daniel Bernmar (V) hade full insyn i affären och undvek att informera kommunstyrelsen, kommunens stadsdirektör eller styrelsen i moderbolaget Stadshus AB.

ANNONS

Avgörande uppgifter

De slår ifrån sig med argumentet att beslutet fattades i AB Framtiden, allmännyttans bolag där samtliga partier har representanter. Samtidigt har det framkommit i efterhand att styrelsen inte fått se avgörande uppgifter om affären, såsom den opartiska värderingen, preliminära byggkalkyler och riskanalysen. De har litat på orden från VD i AB Framtiden, Jonas Attenius (S) och Daniel Bernmar (V), att det är en bra affär.

Det här kan framstå som politiskt käbbel, men det är värt att komma ihåg att korruptions- och mygelkulturen var så rotad i Göteborg att staden fick öknamnet Muteborg. Läget var så allvarligt att en granskningskommission tillsattes. 2013 kom deras rapport ”Tillitens gränser”, 218 sidor som granskade bland annat bolagsstrukturen i staden och föreslog regelverk för att undvika dåliga affärer och mygel. Genom att mörka hela affären och vägra att göra en granskning så har vänsterstyret effektivt trasat sönder det skyddsnät av regler, beslut och granskningar som skulle garantera att medborgarna inte blir lurade.

Kommunala lyxlägenheter

Allt detta hemlighetsmakeri och brotten mot reglerna rättfärdigar de styrande med att de vill bygga hyresrätter i Karlastaden. Men vem har egentligen efterfrågat kommunala lyxlägenheter?

Bild: Paul Björkman

Vid en markaffär gör man alltid noggranna kalkyler av de framtida hyresnivåerna. När vi från Liberalerna ber att göteborgarna ska få se de kalkyler som allmännyttan gjort blir svaret att de har sekretessbelagts. Kom då ihåg vad Jonas Attenius sa i GP den 5 februari: “Låt informationen flöda. Här finns ingenting att dölja...”

ANNONS

Jag har därför själv gjort en kalkyl. Den är baserad på min erfarenhet av att ha jobbat 10 år i branschen. Utifrån vad kommunen betalat och vad som får byggas kommer en tvåa på 62 kvadrat att kosta 15 000–17 000 i hyra. En trea på 95 kvadrat skulle kosta närmare 24 000–26 000 kronor i månaden. Sedan tillkommer en garageplats för över 2000 kronor per månad. För den som inte behöver garageplats men vill parkera en cykel så kostar det i dagsläget 1500 kronor per år.

När man nu spekulerar i mark i Karlastaden för över en miljard kan det snabbt handla om tio tusentals kronor per hyresgäst som måste betalas av under lång tid

Effekterna av misslyckade affärer inom allmännyttan spiller till slut över på alla hyresgäster i Göteborg eller skattebetalarna. Bara förra året gjorde AB Framtiden förluster på 300 miljoner kronor när de byggde nya hyresrätter. Räknat per hyresgäst blir förlusten över 4000 kronor som ska betalas med fortsatt höjda hyror. När man nu spekulerar i mark i Karlastaden för över en miljard kan det snabbt handla om tio tusentals kronor per hyresgäst som måste betalas av under lång tid. Det är absolut inte i hyresgästernas intresse att subventionera dessa lyxlägenheter.

Flera försök från oss i oppositionen att få till en granskning av Karlaaffären har röstats ner. Till dess sanningen kommer fram dröjer sig minst tre frågor kvar till Jonas Attenius (S) och Daniel Bernmar (V):

ANNONS

Om ni bryter mot ägardirektiv som säger att miljardaffärer och aktietransaktioner ska avgöras av det folkvalda fullmäktige, vad ska då avgöras där?Om ledande politiker i vänsterstyret struntar i våra granskande strukturer, varför har vi dem över huvud taget? Om ni inte har något att dölja, varför slåss ni med näbbar och klor för att inte bli granskade?

Axel Darvik (L), kommunalråd

ANNONS