Barnlängtande svenska par åker redan i dag utomlands för att hitta en surrogatmamma som kan hjälpa dem. Sverige borde istället tillåta surrogatmödraskap, så vi kan reglera marknaden och säkerställa surrogatmammas rättigheter, skriver debattören.
Barnlängtande svenska par åker redan i dag utomlands för att hitta en surrogatmamma som kan hjälpa dem. Sverige borde istället tillåta surrogatmödraskap, så vi kan reglera marknaden och säkerställa surrogatmammas rättigheter, skriver debattören. Bild: #Foto: Jessica Gow

Har kvinnor rätt till sina kroppar måste de också få bära andras barn

Många debattörer pratar gärna om kvinnans rätt till sin egna kropp. Men så fort det börjar handla om någon man själv anser är moraliskt förkastligt eller bara obekvämt så struntar man i den principen, skriver Gabriella Toftered.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

27/1 Okritisk rapportering om Paris Hilton glorifierar surrogatindustrin

Tyvärr är ROKS inget undantag. ROKS skriver att de arbetar för kvinnors rätt att få bestämma över sina egna kroppar. Men när det gäller kvinnor som själva vill bli surrogatmammor, så verkar ROKS fullständigt strunta i deras rättigheter. Kvinnor som vill vara surrogatmödrar, och bära andra människors barn, ska givetvis få göra det. Det handlar om att en kvinnans rätt till den egna kroppen alltid ska gälla, oavsett om det handlar om abort eller att vara surrogatmamma.

ROKS har rätt i att att se kvinnokroppen som ett redskap/kärl fritt att användas av andra för att tillfredsställa deras behov och önskningar är en gammal förlegad patriarkal idé. När det just handlar om tvång. Men kvinnor har rätt att göra sina egna val, även när de valen kan vara svåra att förstå för många människor.

ANNONS

Bekämpas med kraft

Det är givetvis fruktansvärt att kvinnor utnyttjas eller på grund av fattigdom tvingas till att bli surrogatmamma. Det är fullständigt oacceptabelt och det ska bekämpas med full kraft. Men det löser vi inte genom att förbjuda surrogatmödraskap. Barnlängtande svenska par åker redan i dag utomlands för att hitta en surrogatmamma som kan hjälpa dem. Sverige borde istället tillåta surrogatmödraskap, så vi kan reglera marknaden och säkerställa surrogatmammas rättigheter.

ROKS menar att med tanke på de konservativa vindar som blåser runt kvinnans kropp i Europa behöver vi tydligt säga nej till alla former av surrogatmödraskap. Det är en märklig argumentation. I själva verket tycks det största motståndet mot surrogatmödraskap finnas i en ohelig allians mellan konservativa och socialister. Från såväl kristdemokrater som vänsterpartister.

Det är ett konstant moraliserande som berövar kvinnor makten över sina egna liv

Men för oss i LUF är individens rätt till den egna kroppen helig. Det är oerhört tröttsamt att en kvinnas kroppar aldrig får vara ifred, utan ständigt ska politiseras. Antingen har hon på sig för mycket kläder, eller så har hon på sig för lite kläder. Antingen ska hon inte få göra abort, eller så ska hon inte få vara surrogatmamma. Det är ett konstant moraliserande som berövar kvinnor makten över sina egna liv. Kvinnor ska bestämma över sina egna kroppar, och den rättigheten ska gälla oavsett om det handlar abort eller surrogatmoderskap.

ANNONS

Gabriella Toftered Andra vice ordförande samt feministisk talesperson Liberala Ungdomsförbundet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS