Enligt svaren på enkäten från Göteborgs kommun beror det långsamma utvecklingen till mer vego till stor del på att föräldrar och allmänhet i Göteborg är negativt inställda till växtbaserad mat, skriver debattörerna.
Enligt svaren på enkäten från Göteborgs kommun beror det långsamma utvecklingen till mer vego till stor del på att föräldrar och allmänhet i Göteborg är negativt inställda till växtbaserad mat, skriver debattörerna. Bild: Tomas Oneborg/TT

Göteborg måste bli djurvänligare och bättre på vegetarisk mat

Köttkonsumtionen minskar och allt fler väljer att äta vegetariskt. Men i Göteborg påstås det att föräldrar och allmänhet är negativt inställda till växtbaserad mat. Kanske är det så att engagemanget endast saknas i Göteborgs stadshus, skriver Camilla Bergvall och Jeanette Larsson, Djurens Rätt.

ANNONS
|

Idag presenteras Djurens Rätts årliga undersökning om Sveriges djurvänligaste kommun. Göteborg klättrar många placeringar från förra året och hamnar som nummer 55 av de kommuner som besvarat enkäten. Det är ett starkt resultat. Men för att vara Sveriges näst största kommun med 580 000 invånare, som varje år lagar omkring 20 miljoner måltider, kan Göteborg göra mer. Göteborgs stad har möjlighet att sätta ribban för en djurvänligare politik, för mer vego och för högre djurskyddskrav vid upphandling av animaliska livsmedel.

Tydlig trend

Allt fler väljer att äta mer växtbaserat idag vilket är positivt för folkhälsan, klimatet och för djuren. En tur på stan i Göteborg visar att stadens restauranger och kaféer har ett stort vegoutbud. Det är en utveckling som kommunen bör möta upp genom satsningar på god, näringsriktig och hållbar vegomat i de offentliga verksamheterna. Djurens Rätts granskning visar dock att lite händer i denna fråga. I Göteborg saknas fortfarande ett konkret mål när det gäller att minska andelen animaliska livsmedel i det offentliga köket.

ANNONS

LÄS MER:Barnen blir inte mätta på vegetarisk skolmat - ge dem kött

Enligt svaren på enkäten från Göteborgs kommun beror det långsamma utvecklingen till mer vego till stor del på att föräldrar och allmänhet i Göteborg är negativt inställda till växtbaserad mat. Detta ställer vi oss dock mycket tveksamma till. Bara för ett år sedan väckte maten i den kommunala verksamheten i Göteborg medial debatt när kommunen planerade att ta bort möjligheten att välja växtbaserad mat i förskolan. Beslutet fick dras tillbaka efter de många upprörda reaktionerna från föräldrar och från engagerade medborgare. Detta om något borde ha fått kommunen att förstå engagemanget som finns i dessa frågor. Enligt färsk statistik från Jordbruksverket så minskar dessutom köttkonsumtionen nu för varje år, därtill med en historiskt stor minskning under 2020.

LÄS MER:Vegetarisk skolmat bättre både för barnen och klimatet

Så frågan är varifrån bilden kommer av att engagemanget för hållbar och djurvänlig mat skulle saknas just i Göteborg? Eller är det kanske så att engagemanget endast saknas i Göteborgs stadshus?

De förtroendevalda i Göteborg har ett arbete att göra med att ställa tuffare krav vid upphandling av animaliska livsmedel och öka andelen växtbaserad mat. Med kunskap och engagemang finns allt att vinna: för kommunens ekonomi, medborgarnas hälsa, för klimatet och inte minst för djuren. Hör av er till oss så hjälper vi gärna till!

ANNONS

Jeanette Larsson, ordförande Djurens Rätt i Göteborg

Camilla Bergvall, förbundsordförande Djurens Rätt

RÄTTELSE:

I en tidigare version av texten angavs att Göteborg hamnade på 109:e plats i Djurens rätts undersökning om Sveriges djurvänligaste kommun. Det baserades på ett felaktigt faktaunderlag och har gjort att även vissa delar i texten ändrats.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS