Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Grauers, ordförande Frölunda Hockey Club. Bild: MATHIAS BERGELD
Mats Grauers, ordförande Frölunda Hockey Club. Bild: MATHIAS BERGELD

Göteborg måste värna elitidrotten

Staden behöver arbeta fram en elitidrottspolicy och utse en elitidrottsansvarig, skriver Mats Grauers, ordförande Frölunda Hockey Club.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den situation som RIK oförskyllt hamnat i hade kunnat undvikas om Göteborg haft en elit- idrottspolicy och en elitidrottsansvarig. I samma ögonblick som beslutet om Västlänken togs så innebar det bland mycket annat att Lisebergshallen behövde rivas. Uppenbarligen fanns det ingen som förstod att detta skulle få konsekvenser för befintlig verksamhet. Det genomfördes över 100 arrangemang och event i Lisebergshallen per år.

Att RIK, som utöver elitlag bedriver en omfattande ungdomsverksamhet, ställs utan matcharena och besked om hur framtiden ser ut är inte godtagbart. Det leder inte framåt att leta syndabockar men det vore klädsamt om staden nu prioriterar och snabbt agerar för att rädda denna anrika förenings framtid.

Varje barn och ungdom som idrottsrörelsen räddar från social utslagning och missbruk sparar många miljoner för samhället och skattebetalarna

Det kan synas som ett lyxproblem att Frölunda arbetar för att staden skall bygga en multiarena. Men den nya arenan byggs inte bara för Frölunda utan framförallt för Göteborg och Göteborgsregionens invånare. Skall vår region utvecklas och inte stagnera så behövs kloka framtidsinvesteringar – ett uppförande av en ny arena är en sådan viktig framtidsinvestering.

Elitidrotten viktig förebild

Elitidrotten utgör en viktig förebild för bredd- idrotten. Varje barn och ungdom som idrottsrörelsen räddar från social utslagning och missbruk sparar många miljoner för samhället och skattebetalarna.

Idrottsrörelsen är otvivelaktigt den mest betydelsefulla folkrörelsen när det gäller att öka medborgarnas fysiska aktivitet och främja en god folkhälsa.

För Göteborg har idrotten historiskt varit en oerhört viktig del av samhällsutvecklingen och skapat en bättre livskvalitet för oändligt många invånare.

En elitidrottsansvarig skall vara ”en dörr in” till stadens förvaltningar och bolag. I dag bollas en förening eller organisation mellan stadens olika förvaltningar och bolag när ett större arrangemang skall genomföras utan att någon samarbetspart i staden kan definieras.

Saknar policy

En elitidrottsansvarig skall skapa och leda ett elitidrottsråd där förslag och remisser diskuteras. Den som utses att vara elitidrottsansvarig måste ha ett uttalat mandat att företräda staden och dess förvaltningar och bolag inom uttalade ansvarsområden.

Staden saknar en policy för elitidrotten. En sådan policy skall klargöra rollerna mellan staden och elitidrotten och ge handledning om hur samarbete och överenskommelser skall skapas för att tillgodose både stadens och idrottens behov.

Slutligen, en ödmjuk vädjan: Skapa en elit- idrottspolicy och utse en elitidrottsansvarig!

Mats Grauers

ordförande Frölunda Hockey Club