Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Säljer vi ut allmännyttans lägenheter kan vi aldrig få tillbaka dem igen, skriver debattören. Bild: Olof Ohlsson
Säljer vi ut allmännyttans lägenheter kan vi aldrig få tillbaka dem igen, skriver debattören. Bild: Olof Ohlsson

Göteborg har inte råd att sälja ut allmännyttan

Ombildningar i Majorna är inte svaret på hur Göteborgs utsatta områden blir tryggare. Däremot är hyresrätter med lägre hyra en förutsättning för att människor ska ha råd att bo, skriver Ronny Bengtsson, Hyresgästföreningen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När Framtidskoncernen vill skapa nya bolag som ett led i arbetet med att inga områden i Göteborg ska finnas kvar på polisens lista över särskilt utsatta områden svarar Moderaterna, Centerpartiet, Demokraterna och Liberalerna att de i stället vill öka takten på ombildningar av allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter. Inte bara i de berörda områdena, utan i alla områden i Göteborg som domineras av hyresrätter. Ett förslag som kommunfullmäktige tar ställning till i veckan.

”Kul att få in lite mer bostadsrätter”

Martin Wannholt (D) säger, i en artikel i GP, att ”I Majorna är det till exempel väldigt mycket hyresrätter. Det hade varit kul att få in lite mer bostadsrätter där.” Men ombildningar i Majorna är knappast lösningen på hur Göteborg ska göra till exempel Hjällbo tryggare. Vi håller heller inte med om att ”det hade varit kul”. Ombildningar av allmännyttans lägenheter riskerar att få stora negativa konsekvenser.

Allmännyttan är kommunens bästa verktyg för att klara av att ta sitt bostadsförsörjningsansvar. Det handlar om den mänskliga rättigheten att alla ska ha någonstans att bo. För vem som helst kan inte köpa en bostadsrätt. Vill politikerna på allvar minska segregationen så krävs det att människor ska kunna ha råd att bo i många delar av staden. Hyresrätten är ett alternativ för alla, både de som inte själva har råd eller möjlighet att ta stora lån men också för de som tycker att ett hyrt boende erbjuder fördelar som det ägda inte har. Men då krävs det också att det finns ett stort utbud av hyresrätter.

Nyproducerade lägenheter är betydligt dyrare än det äldre beståndet och långt ifrån alla har råd att efterfråga nybyggda lägenheter.

Säljer vi ut allmännyttans lägenheter kan vi aldrig få tillbaka dem igen. Nyproducerade lägenheter är betydligt dyrare än det äldre beståndet och långt ifrån alla har råd att efterfråga nybyggda lägenheter.

Hyresrättsdominerade områden bidrar också till större mångfald än områden som domineras av äganderätt, det visar Hyresgästföreningens rapport ”Mångfald och segregation”. Dessutom är hyresrätter en bra affär för Göteborg. Framtidskoncernens bolag går ekonomiskt bra, driftnettot ökar stadigt. Att staden äger hyresrätter är alltså långsiktigt gynnsamt för alla göteborgare.

Ett blandat Göteborg

Hyresgästföreningen är för ett blandat Göteborg. Det är viktigt att det finns både hyresrätter, bostadsrätter och ägt boende. Vi ser gärna att det byggs bostadsrätter och egna hem i de områden som pekats ut som särskilt utsatta. Lika gärna som att det byggs hyresrätter i Askim. Men rea inte ut göteborgarnas gemensamma tillgångar genom att ombilda hyresrätter ur det befintliga beståndet.

Rösta ner förslaget om mer ombildning och satsa i stället på att stärka allmännyttan. Det behövs konstruktiva reformer och idéer för hur fler och överkomliga bostäder ska bli till. Ombildningspolitik är inte en sådan.

Ronny Bengtsson, tf regionordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige

LÄS MER: Hård kritik mot sättet att öppna för ombildningar

LÄS MER: Ombildningar riskerar att stärka de kriminellas grepp