I Sverige har vi under många år av vänsterpolitik sett på slöjan som ett kulturellt uttryck eller som ett klädesplagg eller huvudbonad. I vissa ”feministiska” kretsar har slöjan till och med betraktats som en symbol <em id="emphasis-bfa3be720b06058eb100731c443263a9">mot</em> förtryck och <em id="emphasis-df0629c33bc7993abcd93bb3a9ed3f24">för</em> kvinnors frihet. Denna okunskap kring slöjans innebörd har tyvärr etablerat sig som en sanning inom vänsterfeminismens åsiktstrånga väggar, skriver debattörerna.
I Sverige har vi under många år av vänsterpolitik sett på slöjan som ett kulturellt uttryck eller som ett klädesplagg eller huvudbonad. I vissa ”feministiska” kretsar har slöjan till och med betraktats som en symbol mot förtryck och för kvinnors frihet. Denna okunskap kring slöjans innebörd har tyvärr etablerat sig som en sanning inom vänsterfeminismens åsiktstrånga väggar, skriver debattörerna. Bild: Carina

Förbjud slöjan i skolan, på arbetsplatser och på offentliga platser

Slöja eller en hijab handlar i grund och botten om att kvinnor och flickor så små som sex år ses som sexobjekt vilka måste döljas från männens blickar, eftersom det enligt islam är kvinnans fel om en man ser hennes privata kroppsdelar och vill synda, skriver Michael Rubbestad och Rashid Farivar, Sverigedemokraterna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

För en troende muslim anförs det i sharialag vilka kroppsdelar som anses vara privata, Awrah, och därmed ska döljas. För mannen är det oftast genitalierna som ska döljas, men för kvinnan är det annorlunda. Enligt såväl koranen som fiqh och haditherna är det hela kvinnans kropp förutom ansikte och händer som ska anses vara privat och därmed undanhållas från det offentliga. För vissa imamer inom såväl shia som sunna anses även rösten vara privat, varför en kvinna inte ens tillåts tala med en man utanför familjen. Eftersom detta även gäller en kvinnas inspelade röst är det även förbjudet att sjunga enligt vissa imamer och teologer. Sharilagen likställer med andra ord allt det som en kvinna är med mannens genitalier.

ANNONS

En värderingsstyrd slöja eller en hijab handlar i grund och botten om att kvinnor och flickor så små som sex år ses som sexobjekt vilka måste döljas från männens blickar, eftersom det enligt islam är kvinnans fel om en man ser hennes Awrah och vill synda.

Är en skräcksymbol

Den värderingsstyrda slöjan är en skräcksymbol för majoriteten av de kvinnor som frigjort sig från såväl slöjan som det islamska förtrycket. Få människor kan inte heller ha undgått de händelser som utspelat sig i Iran sedan den 22-åriga kvinnan Mahsa Jina Amini mördats av moralpolisen i september tidigare i år.

En kvinna som migrerat till Sverige för att studera berättar att hon fortfarande får en klump i magen när hon ser kvinnor med hijab ute på våra gator och torg. Hon blir påmind om det förtryck och diskriminering hon gjort sig fri från.

I Sverige har vi under många år av vänsterpolitik sett på slöjan som ett kulturellt uttryck eller som ett klädesplagg eller huvudbonad. I vissa ”feministiska” kretsar har slöjan till och med betraktats som en symbol mot förtryck och för kvinnors frihet. Denna okunskap kring slöjans innebörd har tyvärr etablerat sig som en sanning inom vänsterfeminismens åsiktstrånga väggar. Den som haft modet att stå upp för kvinnors rättigheter och friheter har istället bemötts med skällsord om islamofobi, rasism och kvinnofientlighet.

ANNONS

I vissa ”feministiska” kretsar har slöjan till och med betraktats som en symbol mot förtryck och för kvinnors frihet

Den värderingsstyrda slöjan och hijab har ingen plats i det svenska samhället. Exempelvis ska för- och grundskolan ge barnen del av svenska värderingar där demokrati, jämlikhet och jämställdhet är centralt. Den värderingsstyrda slöjan innebär motsatsen till jämställdhet.

Förskolan, grundskolan och offentlig verksamhet är ett viktigt första steg och vi vill även se ett förbud mot heltäckande slöja på offentlig plats. Att slöjan heller inte har någon plats inom den offentliga verksamheten såsom polisen, sjukvården eller militären är lika självklart.

Att flickor och kvinnor förvägras rätten att leva sina liv på samma villkor som män är så långt ifrån ett jämställt samhälle man kan komma vilket inte är värdigt ett land som Sverige.

Michael Rubbestad (SD), jämställdhetspolitisk talesperson

Rashid Farivar (SD), riksdagsledamot född och uppvuxen under islams förtryck i Iran

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS