Vi längtar alla efter att träffas, utvecklas och utbyta idéer som kan leda till förändring. 3-4 september i år blir det möjligt, då arrangeras Frihamnsdagarna för första gången. I år när Göteborg fyller 400 år och rösträtten 100 år vill vi bidra med en ny arena för samtal, en mötesplats som kan bli Göteborgs svar på Almedalen och Järvaveckorna.
Stora förändringar har skett under alla dessa år. Ändå är nästan var tredje person inte nöjd med svensk demokrati, enligt den senaste SOM-undersökningen på Göteborgs universitet. Alla får inte samma möjlighet till inflytande över sina liv eller i samhället.
Tilliten har minskat
Det finns en stor brist på tillit till samhällets institutioner, något som politiserats under senare år och skapat nya former av klyftor i samhället. I Göteborg har tilliten minskat de senaste åren. De med låg inkomst har generellt lägre tillit till andra. Det finns även en stor skillnad i upplevd tillit mellan inrikes och utrikes födda. Segregationen och den ekonomiska klyftan har ökat ofantligt de senaste 30 åren. Antalet unga som inte klarar betygskraven i skolan är stort och ökar risken för utanförskap. Utanförskap är aldrig bra för demokratin. Många röster blir inte hörda, vilket skapar avstånd och frustration.
Vi måste göra något. Vi måste bli fler som gör något. Fler som lyssnar, fler som agerar. Därför uppmanar vi företag, politiker, akademin och föreningslivet – slut upp bakom Frihamnsdagarna. I vårt förarbete har vi pratat med beslutsfattare som hatr inflytande. Alla säger ungefär samma sak ”Bra idé, det här behöver Göteborg.” Vi som ligger bakom initiativet kommer ur föreningsrörelsen och det bygger på ideella krafter. Om Sverige ska få en ny mötesplats för samhällsengagerade räcker det inte med eldsjälar. Det krävs att fler ansluter sig och är villiga att kliva in med resurser. Då blir det hållbart över tid. Frihamnsdagarna har inget ekonomiskt vinstsyfte.
Svårt att satsa under pandemin
Vår satsning är långsiktig och vi börjar med en pilot redan i år i Frihamnen. När Jubileumsparken är klar vill vi flytta in dit istället. Eftersom vi inte vet hur pandemin utvecklar sig arbetar vi med två scenarier. Det ena är helt öppet för göteborgare att besöka och delta. Vilket är det vi vill. Om det inte är möjligt kommer vi att upprätta separata scener med tydligt avstånd så seminarier och tal kan streamas och på så sätt tillgängliggöras. Det är upp till deltagarna vad de vill prata om. Första året har vi ändå satt framtid, demokrati och hållbarhet som tre tydliga teman för innehållet.
Göteborg är en stad med en ljus framtid. Det byggs som aldrig förr och vi har ett näringsliv som andra städer drömmer om. Dessutom arbetar staden och näringslivet målmedvetet för att lyfta särskilt utsatta områden. Inga företag mår bra av att det finns människor som står utanför. Därför har allt fler företag börjat jobba med social hållbarhet. Men dagens samhällsutmaningar hanteras inte av enskilda aktörer. Det krävs nya samarbeten. Därför sträcker vi ut handen med ett erbjudande om att delta och stötta etableringen av Frihamnsdagarna.
Bred inbjudan
Vi bjuder även in alla västsvenska aktörer som i flera år gått samman för att tillsammans arrangera samtal och möten under Almedalsveckan. Det har varit framgångsrikt och uppskattat. Men där har allt fler röster höjts om att samtal också borde äga rum här hemma. Nu finns den möjligheten.
Sverige mobiliserar i år för en stärkt demokrati på en rad sätt. Kommittén Demokratin (Regeringskansliet) har utarbetat en demokratideklaration som skrivits under av många. Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen har åtagit sig att arrangera aktiviteter kring demokrati och mänskliga rättigheter. Frihamnsdagarna ger möjlighet att leva upp till deklarationen och dessutom stötta ett demokratiinitiativ som kommer underifrån. Inte bara under jubileumsåret utan många år framöver.
Till riksdagsledamöter, företag och myndigheter i andra delar av landet säger vi kort och gott välkomna till Göteborg. Vår vision är att Frihamnsdagarna ska etableras som ett årligen återkommande evenemang som på sikt får hela staden att bubbla av samtal och engagemang.
Ali Tabrizi och David Björneloo, initiativtagare till Frihamnsdagarna