Gabrielsson menar att Sverige borde förhålla sig neutralt och sluta stötta Ukraina med vapen. Det är ett dumt sätt att se på vår gemensamma säkerhet Europas länder bygger tillsammans, för det är inte bara deras egen frihet ukrainarna försvarar, det är även vår. Att inte stötta Ukraina är att försämra svensk säkerhet, skriver debattören.
Gabrielsson menar att Sverige borde förhålla sig neutralt och sluta stötta Ukraina med vapen. Det är ett dumt sätt att se på vår gemensamma säkerhet Europas länder bygger tillsammans, för det är inte bara deras egen frihet ukrainarna försvarar, det är även vår. Att inte stötta Ukraina är att försämra svensk säkerhet, skriver debattören. Bild: AP Photo/Libkos

Att inte stötta Ukraina är att försämra svensk säkerhet

I sin debattartikel publicerad i Göteborgsposten 16 mars skriver Ulf Gabrielsson att det är vanvettigt att skicka JAS Gripen till Ukraina. Gabrielsson menar inte bara att just stridsflyg är en dålig idé, han argumenterar för att alla fortsatta vapenleveranser bara är något som förlänger kriget. Han har helt fel, skriver Marcus Willershausen, LUF.

ANNONS
|

Replik

16/3 Vanvett att skicka JAS Gripen till Ukraina

Att stödet från USA och EU-länder fortsätter och ökar är det bästa sättet att få slut på kriget. Putin är inte intresserad av en fredsförhandling och den demokratiska världen kan inte kompromissa om Ukrainas rätt att existera och rätten att själva ha makten över sin framtid och frihet. Så länge kriget pågår och det finns röster för att minska vårt stöd till Ukraina måste det upprepas: om Ryssland lägger ner sina vapen är kriget över, och om Ukraina lägger ner sina vapen upphör Ukraina att existera.

Gabrielsson menar att Sverige borde förhålla sig neutralt och sluta stötta Ukraina med vapen. Det är ett dumt sätt att se på vår gemensamma säkerhet Europas länder bygger tillsammans, för det är inte bara deras egen frihet ukrainarna försvarar, det är även vår. Att inte stötta Ukraina är att försämra svensk säkerhet.

ANNONS

Att förhandla med Hitler i München 1938 var lönlöst, och att förhandla med Putin 2023 är lika lönlöst

Det krävs också historiska paralleller för att förstå allvaret i dagens situation. Det var inte förhandlingar som ledde till att Europa befriades från Hitlers tyranni, det var att de allierade vann kriget. Vi i Europa ska också vara tacksamma över det massiva stöd från USA under andra världskriget eftersom vi utan det inte levt på en fri kontinent. Att förhandla med Hitler i München 1938 var lönlöst, och att förhandla med Putin 2023 är lika lönlöst.

Det är inte förvånande att Ulf Gabrielsson argumenterar för att stödet till Ukraina ska upphöra. Han är programledare på kanalen Swebbtv, som beskrivs sprida Kremls narrativ om kriget och tidigare desinformation om coronapandemin.

Ukraina måste inte bara vinna kriget, Ryssland måste förlora det. Att skicka JAS till Ukraina är en bra fortsättning på vårt stöd.

Marcus Willershausen, försvar- och säkerhetspolitisk talesperson Liberala Ungdomsförbundet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS