Kärnvapen är skapade för att massmörda civila. Så länge de existerar finns en risk att de kommer att användas. Många har länge satt hopp till att ledarna för världens kärnvapenstater agerar rationellt och med sunt förnuft. Utvecklingen nu visar att det inte är ett tillförlitligt sätt att säkra vår framtid på, skriver debattörerna.
Kärnvapen är skapade för att massmörda civila. Så länge de existerar finns en risk att de kommer att användas. Många har länge satt hopp till att ledarna för världens kärnvapenstater agerar rationellt och med sunt förnuft. Utvecklingen nu visar att det inte är ett tillförlitligt sätt att säkra vår framtid på, skriver debattörerna.

Arbeta för att avskaffa kärnvapnen, innan det är för sent

Putin har efter sin folkrättsvidriga invasion av Ukraina åter aktualiserat kärnvapenhotet när han i söndags höjde beredskapen för de ryska kärnvapnen. Att ställa oss under Natos kärnvapenparaply är helt fel väg att möta det här hotet. I stället måste svaret på Putins kärnvapenhot vara att arbeta för avspänning och nedrustning i regionen samt att arbeta långsiktigt för att helt avskaffa kärnvapen, innan det är för sent, skriver bland andra Vendela Englund Burnett, ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen.

ANNONS

Hoten och den höjda beredskapen av kärnvapenarsenalerna visar inte bara att Rysslands president Vladimir Putin är oberäknelig utan också att vi har låtit kärnvapnen dominera den globala politiken alltför länge. Flera svenska debattörer vill nu att vi ska ställa oss under Natos kärnvapenparaply. Ett sådant steg skulle legitimera kärnvapens roll i internationell politik och göra Sverige till en potentiell måltavla. Att försöka förändra Putins beteende genom samma oacceptabla maktmedel och hot om massmord på civila som han själv använder är fel väg för Sverige att gå.<

Det finns ingen som helst beredskap att hantera den humanitära katastrof som skulle uppstå om Putin gör verklighet av hotet. Så sent som i januari uttalade Ryssland, tillsammans med de övriga permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, att ett kärnvapenkrig inte kan vinnas och aldrig får utkämpas. Om Putin skulle använda sina kärnvapen, med en eventuell motattack från Nato eller USA som följd, skulle det inte bara drabba civila i Ukraina och Europa, utan även i Ryssland.

ANNONS

Massmörda civila

Kärnvapen är skapade för att massmörda civila. Så länge de existerar finns en risk att de kommer att användas. Många har länge satt hopp till att ledarna för världens kärnvapenstater agerar rationellt och med sunt förnuft. Utvecklingen nu visar att det inte är ett tillförlitligt sätt att säkra vår framtid på.

Teorin om kärnvapenavskräckning fungerar inte. Putin har inte avskräckts från att invadera Ukraina och hota med kärnvapenanvändning. Tvärtom, Putins kärnvapen möjliggör detta. Kärnvapen har gett honom makten att starta krig och att blockera FN:s säkerhetsråd från att agera.

I dag regleras kärnvapeninnehav genom icke-spridningsavtalet, som i sig inte förbjuder hot om att använda eller att faktiskt använda kärnvapen.

Det är dags att Sverige tydligt markerar mot Rysslands hot och skyndsamt går med i kärnvapenförbudet

År 2021 trädde FN:s konvention om förbud mot kärnvapen i kraft som förbjuder stater att använda, hota om att använda, testa, utveckla och inneha kärnvapen. Konventionen utvecklades bland annat för att stärka internationell rätt och den internationella nedrustningsregimen. Syftet med kärnvapenförbudet är att på ett konkret sätt förebygga situationer som den vi nu ser i Ukraina. Det är dags att Sverige tydligt markerar mot Rysslands hot och skyndsamt går med i kärnvapenförbudet.

Svaret på Putins kärnvapenhot är att arbeta för avspänning och nedrustning i regionen samt att arbeta långsiktigt för att helt avskaffa kärnvapen, innan det är för sent.

ANNONS

Vendela Englund Burnett, ordförande Svenska Läkare mot Kärnvapen

Malin Nilsson, generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

Agnes Hellström, ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

Beatrice Fihn, generalsekreterare International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS