Att döma ifrån Martin Wannholt, (D) verkar det som att han missförstått det mest grundläggande om kunskap. Att den ska vara saklig och sann, skriver debattören.
Att döma ifrån Martin Wannholt, (D) verkar det som att han missförstått det mest grundläggande om kunskap. Att den ska vara saklig och sann, skriver debattören. Bild: Sanna Tedeborg

Är Ibn Rushd extremister eller en viktig väljarbas?

Oavsett vad Wannholt kokar ihop – Göteborg stads egna granskning slår fast att Ibn Rushd är demokratiskt. De antidemokratiska strömningarna som han utger sig för att vilja skydda göteborgarna ifrån står han istället för gott själv, skriver Zana Muhammad, ordförande Ibn Rushd.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

5/3 Rätt att stoppa bidragen till studieförbundet Ibn Rushd

Demokraterna utger sig för att vara ett kunskapsbaserat parti. Men att döma av Martin Wannholt, (D), partiledare och kommunalråd, verkar det som att han missförstått det mest grundläggande om kunskap. Att den ska vara saklig och sann. Wannholts definition av kunskap styrs istället av hans egenintresse för stunden. Samma föreningar och församlingar som han fiskade röster i 2018 och bröt fastan med under ramadan anklagar han nu för extremism. Verksamheterna är desamma. Enda skillnaden är att det idag är öppen jaktsäsong på den muslimska folkrörelsen.

Wannholt skryter gärna om sina hypotetiska insatser för demokratin. Men när jag personligen deltog och talade just i den manifestation som tog plats efter brandattentaten på den judiska församlingen som han nämner. Då såg jag honom inte sitta där på första parkett. Då hörde jag inte Wannholt ställa sig upp för att tala om samhällets motståndskraft mot antisemitismen. Wannholt ekar med sin frånvaro i verklighetens Sverige. Ändå verkar han tro att han med någon form av trovärdighet kan tala om islamofobi, antisemitism och jämställdhet. Judiska församlingen vet var vi står, de är våra syskon och vi kommer aldrig acceptera något ont mot dem.

ANNONS

Ren smutskastning

Medan mitt namn och Ibn Rushds namn släpas i smutsen. Trots allt Ibn Rushd gjort. För att stärka socioekonomiskt utsatta områden. För att lyfta regionens kompetens. För den interreligiösa dialogen. Och för en hållbar samhällsutveckling. Insatser för och med människor som Göteborg stad själva inte når. Redan 2015 kontaktade imamer i våra medlemsföreningar enheten mot våldsbejakande extremism med förslag på hur de kan stödja stadens arbete. Sex år senare har vi inte fått svar. Flertalet av våra medlemsföreningars imamer har tagit emot dödshot från IS-sympatisörer för sina ställningstaganden och insatser. Att nu komma och läxa upp oss och stadens muslimska församlingar för att vi stödjer extremism är en efterhandskonstruktion utan dess like.

Antalet hatbrott mot både muslimer och judar ökar. Islamofobiskt motiverade hatbrott har dubblerats de senaste tio åren. Vad gör Wannholt åt det annat än att klappa sig själv på axeln att han nu avfinansierar den muslimska folkrörelsen och eldar på hatet i sina twitter-svansar med osanningar. Wannholt säger att han tar ansvar för Göteborgarnas skattepengar. Det gör han genom att avfinansiera ett studieförbund som jobbar med just de samhällsproblem som han utger sig för att vilja lösa.

Demokratin fyller 100 år i år, men i Göteborg börjar det bli osäkert om den kommer stå sig 100 år till. Till vilken grad får religionsfriheten och föreningsfriheten inskränkas innan Göteborgspolitiken är att jämföra med ett haveri?

ANNONS

Zana Muhammad, ordförande Ibn Rushd

ANNONS