Heidi Andersson och Björn Ferry försöker förändra Storuman, och i förlängningen Sverige och världen, i SVT-serien "Storuman forever".
Heidi Andersson och Björn Ferry försöker förändra Storuman, och i förlängningen Sverige och världen, i SVT-serien "Storuman forever".

Vill förändra världen – börjar med Storuman

Björn Ferry och Heidi Andersson ska bli fossilfria till 2025. Med nya tv-serien Storuman forever vill de få med hemkommunen, och tv-tittarna, på klimattåget.

ANNONS
|

När Parisavtalet slöts 2015 insåg äkta makarna Björn Ferry, OS-mästare i skidskytte, och Heidi Andersson, flerfaldig världsmästare i armbrytning, att de måste försöka göra något för att avvärja klimathotet.

- Vi har en familjevision om att bli fossilfria till 2025. Men efter ett tag insåg man att det är ju så där om bara två personer gör det, då kommer det ju inte att gå, säger Björn Ferry.

ANNONS

De bestämde sig för att försöka göra hemkommunen Storuman mer hållbar – det är det arbetet som tv-tittarna nu kommer att kunna följa i nya SVT-serien "Storuman forever".

Hållbar produktion

Paret sålde själva in programidén och beskriver hela projektet som "genuint".

- Vi skrev in i avtalet att det här ska göras så hållbart som möjligt. Så de som står bakom kamerorna åkte nattåg upp från Stockholm och väl på plats så hyrde de elbilar och hybridbilar, säger Heidi Andersson.

I programmet medverkar, förutom Ferry och Andersson, en rad lokala profiler som ska försöka sänka sina fossila avtryck.

- Vi har plockat in många från Ensamheten, alla mina farbröder och farsan. Det blir så mycket bättre om tittarna får se människor som inte är frälsta på samma sätt som vi är, det blir mycket lättare att identifiera sig med, säger Heidi Andersson.

ANNONS

- Det blir bättre än att det bara är vi som åker runt och är präktiga, fyller Björn Ferry i.

Väcka debatt

Med "Storuman forever" vill de väcka reflektion och debatt. De hoppas också att programmet ska göra att folk kan ta till sig information om klimathotet, och vad man kan göra åt det, på ett annat sätt.

- Att ta ner det från forskarnivå och hög politisk nivå till vanligt folk, och få höra hur de tänker och känner kring det här. Då tror jag att många fler kan identifiera sig med frågan och bli inspirerande än om det står en professor och säger att vi måste minska våra utsläpp med sju procent, säger Björn Ferry.

Att de kan bo i Storuman och klara sig med elbil är också en sådan sak som kan få tittarna att haja till.

ANNONS

- Det är ändå kul att det funkar att bo i Lappland och ha en elbil, det är ju en signal att det funkar överallt, säger Björn Ferry.

Heidi Andersson fyller i:

- Kan vi lyckas ställa om i Storuman, då borde man kunna göra det på i stort sett alla platser i Sverige.

"Storuman forever" får premiär i SVT1 den 20 mars.

TT

Fakta: Ferry och Andersson

Björn Ferry, född 1978, är en före detta skidskytt som under sin karriär bland annat vann OS- och VM-guld. Han avslutade karriären 2014 och har sedan dess bland annat synts som tv-expert.

Heidi Andersson, född 1981, är flerfaldig världsmästare i armbrytning. Hon blev känd genom dokumentärfilmen "Armbryterskan från Ensamheten" (2004), som bland annat belönades med en Guldbagge.

De är aktuella med SVT-serien "Storuman forever" som får premiär den 20 mars.

ANNONS