Foto: <a href="http://www.molndala.se/" target="_blank" rel="noopener noreferrer" data-cke-saved-href="http://www.molndala.se/">Mölndala Fastighets AB</a>
Foto: Mölndala Fastighets AB

Sveriges hetaste byggprojekt – Forsåker i Mölndal

När Sverige Bygger listade Sveriges hetaste byggprojekt tidigare i år hamnade Forsåker i Mölndal högst upp på prispallen. Här kommer det förutom affärer och vackra promenadstråk även byggas över 3000 bostäder i unik miljö.

ANNONS
|

Unik atmosfär växer fram i nedlagt industriområde

Planerna för den nya stadsdelen började smidas redan 2009, fyra år efter att det historiska pappersbruket Papyrus gick i konkurs. Mölndala Fastighets AB fick i uppdrag att planera framtiden för området.

Tillsammans med byggföretagen Aspelin Ramm, Byggvesta, Peab, Trollängen, Veidekke och Wallenstam kommer ett spännande centrum, företagsby och bostadsområdeatt växa fram. Forsen som ringlar sig genom det nedlagda industriområdet kommer att skapa en unik atmosfär.

– Det känns verkligen riktigt roligt och spännande att Forsåker blir en ny sjudande blandstadsdel. Den kommer fungera som ett komplement till den nya stadskärnan i Mölndals innerstad. När man ser på förslagen på Forsåkers hemsida tycker jag att tankarna går åt New York. Inte så att det är höga hus, men känslan av när gamla industrilokaler möter ny arkitektur, säger Anders Lundgren på Svensk Fastighetsförmedling.

ANNONS
Foto: <a href="http://www.molndala.se/">Mölndala Fastighets AB</a>
Foto: Mölndala Fastighets AB

Stor satsning på bostäder och arbetsplatser

När Forsåker är klart ska det finnas ca 3 000 bostäder och flera tusen arbetsplatser. Det kommer även finnas skolor, handel och kultur. Enligt arkitektbyrån Nyréns, vinnare av upphandlingen att rita strukturplanen för Forsåker 2015, så ska industrikärnan framhävas och forsen stå i centrum. I planerna finns även en badplats, ett vattenkraftverk som i framtiden ska försörja delar av området med el och fina promenadstråk längs med forsen.

– Jag är helt övertygad om att Forsåker kommer bli en mycket populär stadsdel både för boende och för företag, särskilt med tanke på det centrala läget men också närheten till kollektivtrafik. Ett stenkast därifrån, vid Mölndals bro kan du stiga på tåget för att bara några timmar senare stiga av på Köpenhamns central, säger Anders.

Ambitionen är att de första ska kunna flytta in i de nya bostäderna 2019, medan arbetet för att färdigställa hela mastodontprojektet kommer hålla på så långt fram som till 2030.

ANNONS