Miljonregn över svenska landslaget

VM-bronset innebär pengaregn över det svenska landslaget.
Även för tredjemålvakten Tove Enblom som får 1,9 miljoner kronor – trots noll spelade minuter.
– Vi tycker den lösningen är bra, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Expressen.

ANNONS
|

Totalt betalar Internationella fotbollsförbundet (Fifa) ut 152 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,6 miljarder kronor, under sommarens världsmästerskap i Australien och Nya Zeeland. Under senaste VM, i Frankrike 2019, betalade Fifa ut 50 miljoner dollar.

Varje spelare, i varje landslag, var även garanterad omkring 320 000 kronor (30 000 dollar) bara för att delta i gruppspelet.

– Jag kunde inte ha brytt mig mindre om de där pengarna. Jag vill ha den här medaljen. Men självklart, när de trillar in på kontot så kommer jag att ta emot dem. Jag tackar och tar emot, säger Zecira Mosuvic.

Milanstjärnan Kosovare Asllani konstaterade tidigare under VM-turneringen att förändringen som innebär att alla spelare får ersättning för VM-spel kommit till stånd efter en lång kamp mellan mellan spelarna och spelarfacket Fifpro på ena sidan och Fifa på den andra.

ANNONS

– Vi bryter barriärer inom damfotbollen, men det är inte bara vi som har gjort det, det är också generationen innan.

Förtjänar det

För de svenska damerna, som till slut blev trea i VM, blir ersättningen betydligt högre än den garanterade basersättningen.

Samtliga svenska spelare, oavsett hur mycket speltid de haft i VM-turneringen, kommer att få 180 000 dollar, motsvarande 1,9 miljoner kronor i ersättning för sitt deltagande.

– Det är ju fantastiskt, vilken skillnad. Jag tror inte att jag har dragit in så mycket pengar på hela min karriär, höll jag nästan på att säga. I alla fall inte under mästerskap, om man slår samman det, säger Barcelonaspelaren Fridolina Rolfö efter bronsmatchen på lördagen.

Tove Enblom får 1,9 miljoner kronor – trots att hon inte spelat en minut.
Tove Enblom får 1,9 miljoner kronor – trots att hon inte spelat en minut. Bild: Christine Olsson/TT

Spelade noll minuter – får 1,9 miljoner

För Tove Enblom har årets VM varit en riktigt vinstaffär och ”lätta” pengar. 28-åringen, som har åkt med som tredjemålvakt har nämligen inte spelat en endaste minut under hela mästerskapet. Trots detta får även hon 1,9 miljoner kronor.

Fifas prispengar baseras nämligen inte på hur mycket någon har spelat. Därmed får alla som har varit med lika mycket på kontot.

– Det är precis lika till alla spelare som ingår i truppen oavsett om du spelar alla matcher eller spelar lite mindre, eller kanske inte spelar något match alls, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Expressen.

ANNONS

LÄS MER:Stor glädje hos Sverige efter ny mästerskapsmedalj: ”Underbart att vinna”

LÄS MER:Asllanis hyllning till Caroline Seger

LÄS MER:Svenska glädjen på Ullevi – här firas bronsmedaljen

LÄS MER:Brons eller fyra spelar mindre roll – Sveriges insats en fyra ändå

LÄS MER:Sverige tar VM-brons – besegrar Australien med 2–0

ANNONS