Sverige tar VM-brons – besegrar Australien med 2–0

Sverige tystade ett fullsatt Suncorp stadium i Brisbane och satte stopp för framgångssagan Australien.
Efter att ha besegrat hemmanationen med 2–0 kan Sverige fira ännu en VM-brons.
– Jag är stolt över insatsen vi gör, säger Kovosare Asllani i Viaplay efter matchen.

|

Ett fullsatt Suncorp stadium i Brisbane, det var skådeplatsen för bronsmatchen mellan Sverige och Australien.

Det var ett Australien med hela publiken i ryggen på jakt efter sin första VM-medalj någonsin. Det var ett Sverige med flera mästerskapsmedaljer i bagaget.

Erfarenhet mot motivation med andra ord.

Sverige började bäst och höll på att chocka hemmanationen direkt. Innan minuten var spelad fick Stina Blackstenius ett superläge, men Australiens målvakt Mackenzie Arnold var ordentligt uppvärm och satte stopp för den drömstarten.

Högt tempo i matchen

Första halvlek fortsatte i ett högt tempo. Australien la sig medvetet lågt och Sverige fick ha mycket boll, men målchanserna var åt båda hållen.

Efter drygt 20 minuter tändes hemmahoppet när Hayley Raso fick skottläge, men Zecira Musovic var med och kunde stöta ut bollen till hörna.

Närmast att ta ledningen var dock ändå Sverige och efter halvtimmen spelad fick de också utdelning.

Fridolina Rolfö nickade i ribban på ett inlägg från Asllani, dock hade Blackstenius blivit fälld i situationen innan och efter en VAR-granskning blåste domaren straff. Rolfö klev fram och placerade in 1–0 i Arnolds vänstra hörn, som trots att hon gick åt rätt håll var chanslös.

Asllani fick dessutom ett jätteläge i slutet av första halvlek med ett skott som gick mot krysset, men Arnold kunde rädda.

Dessutom drog Angeldal iväg ett avslut från nära håll, men Arnold gjorde en blixtrande snabb räddning och något 2–0-mål blev det inte för Sverige i första halvlek.

Asllani bombade in 2–0

Det blev det däremot i andra halvlek. Efter knappt 20 minuter spel bombade Asllani in 2–0, framspelad av Stina Blackstenius.

Med publiken i ryggen jagade Australien reducering och kvittering, och med 20 minuter kvar drog Clare Polkinghorne till från nära håll. Men Musovic reflexer har det inte varit något fel på under den här turneringen och återigen stod hon i vägen för ett mål.

Logiskt nog var det mycket Australien i slutet av matchen, hemmanationen gjorde var det kunde för att i alla fall föda en liten strimma hopp. Men det kändes aldrig riktigt farligt och när domaren blåste av matchen stod det klart att Sverige tagit ytterligare en tung mästerskapsmedalj.

– Det betyder mycket, jag tycker att vi har haft en fantastiskt turnering och det här blir kvittot att vi har gjort en stark turnering. Fotboll är detaljer och det är detaljer som gör att vi inte spelar final, jag tycker att vi har laget för att göra det. Vi vann en medalj i dag, jag är stolt över insatsen vi gör och att vi lyckas ladda om och prestera den sortens fotboll som vi gör. Jag tycker det känns kontrollerat och vi äger mycket boll, det var jättekul att spela i dag, säger Kosovare Asllani till Viaplay.

Medaljen är Asllanis fjärde med landslaget och den tredje på sex år med Peter Gerhardsson som förbundskapten.

– Vi har ett världslag och det är bara det sista som saknas, fotboll är som sagt detaljer och det är detaljer från att vi spelar final och tar en guldmedalj. Men vi tar en medalj, det är stort. Vi har gjort en fantastisk turnering så det känns skönt att få det kvitto och ta hem en medalj till Sverige, säger Asllani.