Linn Persson snuvade Elvira Öberg på cupsegern

Elvira Öberg gick mot seger i masstartscupen. Då spurtades hon ner av landsmaninnan Linn Persson – och cupsegern gick till fransyskan Justine Braisaz-Bouchet.
– Jag hann tänka på det men tänkte att nej, jag kan inte..., säger Linn Persson till SVT.

ANNONS
|

Världscupen i skidskytte avslutades med masstart i Holmenkollen. Inför söndagens tävling hade Elvira Öberg redan säkrat andraplatsen i totala världscupen men chansen fanns att ta hem masstartscupen.

Efter sista skyttet gick fransyskan Justine Braisaz-Bouchet ut i klar ledning och när italienskan Dorothea Wierer, som ledde cupen inför söndagens tävling, tappade i spåret krävdes en fjärdeplats för Elvira Öberg för att säkra cupsegern.

Öberg kroknade på slutet och kunde inte utmana om pallen i loppet och såg ut att gå mot den där fjärdeplatsen.

Persson snuvade Öberg på segern

Öberg orkade dock inte hela vägen in och blev femma, en tiondel från fjärdeplatsen. Vem som åkte om henne på upploppet? Landsmaninnan Linn Persson.

ANNONS

Elvira Öbergs femteplats räckte till andraplats i masstartscupen och segern gick till Justine Braisaz-Bouchet.

– Jag har lite kluvna känslor... Linn tog det med tåspetsen och det fick ju konsekvenser. Jag vet inte om Linn var medveten om det, säger SVT:s expert Björn Ferry.

Men Linn Persson var medveten om vad hon gjorde.

– Jag tänkte faktiskt på det på upploppet. Jag hann tänka på det men tänkte att nej, jag kan inte... Det var ju synd, men samtidigt kör vi var för sig. Vi är lagkompisar men i spåret är vi också konkurrenter, säger Persson själv till SVT.

Elvira Öberg var märkbart besviken över den missade cupsegern men skyller främst sig själv och inte Persson. Förutom segern i gick Öberg miste om prissumman på 100 000 kronor.

– Jag är mest besviken på mig själv för att jag inte gör ett bättre spurtvarv. Jag märker inte riktigt att Linn kommer. Jag visste att jag behövde vara fyra så det är surt att jag gör ett så dåligt spurtvarv. Det är svårt att säga så mycket annat...

Öberg om sista varvet, där hon tappade i jakten på topptrion.

– Med facit i hand blir jag för het på första delen av banan. Jag blir så sjukt stum i sista backen och då blir det för långt upp. Jag vet att blir jag fyra kommer det gå men... Jag är väldigt besviken just nu.

ANNONS

Hanna Öberg missade totala pallen

Tränaren Johannes Lukas om hur coachningen såg ut på banan under sista varvet:

– Vi har väldigt bra koll där ute såklart men när vi ser dem i sista backen är det en helt annan situation placeringsmässigt. Såklart är det surt nu men Linn vill såklart göra sitt bästa.

Tvåa bakom Braisaz-Bouchet blev tyskan Franziska Preuss och trea blev norskan Marte Olsbu Røiseland.

Trots den missade cupsegern i masstartscupen fick Elvira Öberg efter säsongens sista lopp ta emot en buckla, som säsongens bästa åkare under 25 år.

– Nästa år är det en annan kula jag tänker ta hem, säger hon till SVT.

Vid sidan av dramatiken om masstartscupen tappade Hanna Öberg tredjeplatsen i totalcupen. Öberg slutade efter tre bom på elfte plats i söndagens masstart och blir fyra i den totala världscupen.

– Det är inte det här loppet som gör att jag inte blir trea i totalen, det är flera lopp tidigare den är säsongen. Jag är ändå uppe och fajtas i totalen så jag håller ändå en bra nivå, men jag hade kunnat göra det mycket bättre, säger hon till SVT.

Mona Brorsson slutade på en 25:e plats i masstarten med två bom och Stina Nilsson slutade sist med åtta bom.

ANNONS

Det var redan innan söndagens masstart klart att Marte Olsbu Røiseland vinner totala världscupen före Elvira Öberg. Lisa Theresa Hauser slutade åtta i masstarten och passerade Hanna Öberg i totalcupen och blir trea.

LÄS MER:Sebastian Samuelsson: ”Är de så dumma som de ser ut?”

LÄS MER:Ryska förbundet kastas ut: "Kännbart"

LÄS MER:Sebastian Samuelssons kritik mot Vladimir Putin: ”Ett skämt”

Fakta: Pallplatser i masstartscupen

1) Justine Braisaz-Bouchet, Frankrike, 162 poäng.

2) Elvira Öberg, Sverige, 160.

3) Dorothea Wierer, Italien, 152.

Källa: Biathlonworld.com/TT

Fakta: Pallplatser i totala världscupen

1) Marte Olsbu Røiseland, Norge, 957 poäng.

2) Elvira Öberg, Sverige, 823.

3) Lisa Theresa Hauser, Österrike, 684.

Källa: Biathlonworld.com/TT

ANNONS