Det ryska damstafettlaget efter en världscuptävling i italienska Antholz i januari. Inga ryska skidskyttar får för tillfället tävla internationellt. Arkivbild.
Det ryska damstafettlaget efter en världscuptävling i italienska Antholz i januari. Inga ryska skidskyttar får för tillfället tävla internationellt. Arkivbild. Bild: Matthias Schrader/AP/TT

Ryska förbundet kastas ut: "Kännbart"

Idrotten sätter press på Rysslands president Vladimir Putin för kriget i Ukraina. De ryska och belarusiska förbunden slängs nu ut ur skidskyttefamiljen.
– Det är väl kännbart och det är det som är hela poängen, säger Sebastian Samuelsson.

ANNONS

Efter att tidigare ha stängt av alla ryssar och belarusier väljer Internationella skidskytteförbundet (IBU) nu också att kasta ut de nationella förbunden från gemenskapen.

Skidskyttet följer resten av idrottsvärlden och isolerar de ryska aktiva för att sätta press på Vladimir Putin. Den ryske presidenten har sagt att sanktioner som drabbar idrottare går emot de olympiska värderingarna.

För Sebastian Samuelsson är avstängningen väntad och välkommen.

– Jag tycker att det går emot olympiska värderingar att starta krig också. Så jag tycker inte att det är något konstigt, säger han inför världscupavslutningen i Oslo i helgen.

Avstängningen gäller fram till IBU-kongressen i höst och är en förlängning av ett tidigare beslut efter krigsutbrottet att stoppa skidskyttar från Ryssland och Belarus från att tävla internationellt.

ANNONS

– Det är klart att om de nu blev avstängda för tre veckor sedan är det ju inget som har hänt under de här tre veckor som har gjort att det har blivit bättre i Ukraina. Så det vore väldigt konstigt att välkomna dem tillbaka nu, säger Samuelsson.

IBU meddelar också att åtta andra nationsförbund, däribland Sverige, har gått samman för att tillsammans organisera träningsläger för ukrainska skidskyttar, så fort dessa har möjlighet att lämna Ukraina.

Sebastian Samuelsson stöder avstängningen av de ryska och belarusiska idrottarna. Arkivbild.
Sebastian Samuelsson stöder avstängningen av de ryska och belarusiska idrottarna. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT
ANNONS