Sebastian Samuelsson: ”Är de så dumma som de ser ut?”

Flera ryska idrottsstjärnor deltog vid Vladimir Putins tal i Moskva på fredagen.
Den svenska skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson reagerar starkt på bilderna från propagandashowen.
– Man undrar ju om de är tvingade till det eller om de är så dumma som de ser ut, säger han till Sportbladet.

ANNONS
|

På fredagen samlades, enligt lokala myndigheter, nära 100 000 personer på Luzsjniki-stadion i Moskva när åttaårsdagen av Ryssland annektering av Krim uppmärksammades, bland annat genom tal av president Vladimir Putin.

På plats på arenan, och även uppmärksammade på scenen, fanns flera ryska idrottsstjärnor. Bland annat fanns den ryska längdskidstjärnan Alexander Bolsjunov, som vann tre guld under OS i Peking i februari, på plats. Även tv-profilen Dmitrij Guberniev, som är ett känt ansikte inom skidskyttet, fanns på plats, han var konferencier under evenemanget på Luzsjniki-stadion.

– Jag har vetat i många är att han är insyltad i den ryska propagandamaskinen. Jag har gjort några intervjuer med honom, men det har man insett på senare år, att det är ingen idé. De vinklar så konstigt och det man säger framställs inte på ett rättvist sätt. Det är väl ingen kille jag har sådär jättestor respekt för…, säger Sebastian Samuelsson till Sportbladet om Gubernievs medverkan.

ANNONS

Han fortsätter:

– Jag tycker det är märkligt hur någon kan vara så tajt med honom (Putin) i den situationen som är nu. Det är inte så svårt att blicka ut mot världen och Ukraina och se vad som händer. Jag tycker alla borde ta tydligt avstånd från det.

Reagerar starkt på bilderna

Att flera ryska idrottare tog plats på scenen tillsammans med Putin reagerar Samuelsson starkt på.

– Man undrar ju om de är tvingade till det eller om de är så dumma som de ser ut. Det är sjukt märkligt faktiskt.

Förutom Bolsjunov och Guberniev deltog bland annat simmaren Jevgeni Rylov, som vann två OS-guld i Tokyo, och OS-medaljörerna i konståkning från Peking Jevgenia Tarasova och Vladimir Morozov under Putins tal i Moskva.

Sedan den ryska invasionen av Ukraina, som utvecklats till ett fullskaligt krig, inleddes den 24 februari har ryska lag och ryska idrottare stängts ute från en mängd idrotter. Internationella skidförbundet Fis är ett av förbundet som stängt av ryska och belarusiska idrottare och Alexander Bolsjunov har alltså inte fått tävla sidan invasionen inleddes. Även de ryska skidskyttarna är avstängda från internationella tävlingar.

LÄS MER:Guld till Mahutjich – efter långa flykten

LÄS MER:Rysslands förbundskapten kritisk mot Sverige

LÄS MER:Ryssland stoppas från playoff: "Viktigt och bra"

ANNONS