Connor McDavids makalösa säsong – kan bli en av de bästa någonsin

Något makalöst är i görningen. Connor McDavid, 26, har växlat upp och är nu på väg att genomföra en av de bästa NHL-säsongerna som någonsin har skådats.
– Jag hoppas att folket i Edmonton verkligen tar in det här, säger Wayne Gretzky till Sportsnet.

ANNONS
|

Det var med pyramidala förväntningar som Edmonton Oilers valde Connor McDavid först av alla i NHL-draften 2015.

Den då 18-årige kanadensaren benämndes unisont, av hockeyvärlden, som en ”generations-talang” och spåddes bli en av de bästa spelarna som någonsin knutit ett par skridskor och tejpat en klubba.

– Mina egna förväntningar överträffar dem som andra har på mig. Men det är inte något jag kan oroa mig över. Men om jag möter mina förväntningar, så finns chansen att jag möter era med, sa han i samband med draften.

Och förväntningar har mötts, minst sagt.

”McJesus”, som Edmontonborna stundtals kallar honom, har fullkomligt sprutat in poäng sedan han kom till NHL. Under sin andra säsong i världens bästa liga blev han den sjätte yngste spelaren att göra 100 poäng under en säsong.

ANNONS

McDavid gjorde 100 poäng – på 53 matcher

Hans hittills bästa säsong var den komprimerade varianten som spelades i samband med pandemin 2020/2021.

Säsongen förkortades då till 56 matcher (i stället för 82) och under den tiden han kanadensaren att göra otroliga 105 poäng. Eftersom Edmonton Oilers gjorde totalt 183 mål den säsongen, så innebär det att McDavid var involverad när 57 procent av dessa gjordes.

Noterbart från den säsongen var även att McDavid passerade den magiska 100-poängmarkören under säsongens 53:e match – i vilken han stod för fyra poäng.

”100 poäng för McDavid är en otrolig prestation oavsett vilken säsong som helst, men att göra det på 53 matcher. Vi vet att han är otrolig, men i natt var han på en helt annan nivå. En av de bästa matcherna jag kan minnas”, skrev experten Mike Johnson.

Prestationen placerade honom tillsammans med de absolut största inom sporten, som Wayne Gretzky, Mario Lemieux och Phil Esposito.

– Det betyder verkligen otroligt mycket för mig. Det är speciellt att vara en del av en sådan grupp. De är såklart sportens bästa spelare genom tiderna och det är speciellt att benämnas i samma andetag som dem, sa han efter milstolpen.

En brasklapp är dock att de kanadensiska NHL-lagen enbart ställdes mot varandra under den grundserien, eftersom pandemin medförde inreseproblem mellan USA och Kanada. Det fick till följd att McDavids Edmonton inte ställdes mot några av ligans absolut bästa lag.

ANNONS

Så till vad som nu är i görningen.

Connor McDavid har inte på några sätt växlat ner och till skillnad från den ovan nämnda, galna, pandemisäsongen har den nu 26-årige superstjärnan chansen att göra något fullkomligt osannolikt.

Går mot bästa säsongen på 26 år

Lite drygt halva säsongen har spelats och McDavid har i skrivande stund stått för 86 poäng på 47 matcher – vilket innebär även att han har legat bakom 49 procent av de 174 mål som Edmonton gjort den här säsongen.

Han poängsnitt den här säsongen skulle även, om han behåller det, innebära att han landar på totalt 150 poäng när säsongen är över.

Hur bra det är?

Till att börja med så är det endast fem personer i NHL-historien har lyckats göra 150 poäng eller fler under en säsong: Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Phil Esposito, Steve Yzerman och Bernie Nicholls.

De två förstnämnda i den kvintetten – som betraktas som de två absolut bästa spelarna genom tiderna – står för 13 av de totalt 16 gångerna som någon gjort 150-poäng eller mer under en säsong.

Lemieux var senast med att mäkta med bedriften då han gjorde 161 poäng på 70 matcher för Pittsburgh Penguins 1996.

ANNONS

En annan viktig detalj i det hela är att endast tre av tillfällena som någon gjort minst 150 poäng har varit efter 1980-talet. Att generellt fler mål gjordes tidigare har bland annat att göra med storleken på målvaktsskydden och att målvaktsstandarden var lägre.

Gretzky om McDavid: ”Den bästa hockeyspelaren”

Om (och det om:et är större än Jaromir Jagrs hockeyfrilla på 90-talet) McDavid skulle göra 150 poäng den här säsongen så kommer hans säsong vara en av de absolut främsta i alla tider.

Oavsett har ”McJesus”, Edmonton Oilers frälsare, det fjärde bästa poängsnittet någonsin.

– Låt oss vara ärliga, han är den bästa hockeyspelaren. Jag hoppas att folket i Edmonton – och jag vet att de älskar honom – verkligen tar in det här och njuter av vad han gör för det här laget och den här staden, sa Wayne Gretzky tidigare under säsongen.

Fakta: Connor McDavid

Född: 1997 i Richmond Hill, Ontario, Kanada

Moderklubb: York Simcoe MHA

Position: Center

Skjuter: Vänster

Lön: 129 miljoner kronor per säsong till och med säsongen 2025/2026

Främsta meriter: Har vunnit NHL:s poängliga fyra gånger, blivit framröstad som ligans mest framstående spelare lika många gånger och fått utmärkelsen NHL:s MVP två gånger. Har även vunnit ett VM-guld, ett JVM-guld och ett U18-guld

LÄS MER:Karlssons succéår fortsätter: "Mår bra igen"

LÄS MER:Mika Zibanejad tar avstånd – efter Bröderna gått in i Väsby IK

LÄS MER:Ivan Provorov vägrade delta i Philadelphia Flyers pride-tema

LÄS MER:Hockeyprofilen Gino Odjick död – blev 52 år gammal

ANNONS