Landslaget vägrar avslöja orden efter förlusten mot Frankrike

Efter semifinalförlusten talade Andreas Palicka till laget.
Vad som sades vägrar spelarna avslöja.
– Det stannar mellan oss, säger lagkaptenen.

ANNONS
|

Palicka berättar om hemkomsten till spelarhotellet dagen efter nederlaget mot Frankrike.

– Det var en process där vi pratade igenom i grupp och individuellt med diverse kollegor om vilka känslor man har och vad man tycker och tänker. Att få det ur huvudena. Det tillhör idrotten att man finns där för varandra i med- och motgång. Nu åkte vi på en ganska kraftig motgång efter ett fantastiskt mästerskap, säger han och sammanfattar:

– Det gör självklart ont, det måste man processa. Sedan handlar det om hur man kommer vidare.

Arbetet för att göra just det började redan på planen. Mellan slutsignalen och det att laget vandrade ut i omklädningsrummet samlades spelarna i en klunga. I Viaplays sändning gick det att se att Palicka talade uppeldat till sina lagkamrater.

ANNONS

Vad sa ni till varandra?

– Det stannar mellan oss i laget, givetvis. Den frågan fick jag då också och den frågan får du inget svar på nu heller. Det är internt, men det var självklart så att det var läge för ett par väl valda ord till hela laget, säger Palicka.

– Det är mitt ansvar som kapten för laget att ta tag i det. Någonting som jag känner att jag har mandat och erfarenhet nog för att göra. Det är inte så att man inte fått uppleva sådana här situationer tidigare, men exakt vad som sades stannar mellan oss.

Inte heller Niclas Ekberg vill lyfta på locket.

– Det är interna grejer som vi håller för oss själva i gruppen. Vi pratade oss samman lite och sedan tackade vi publiken, säger han.

Det låter nästan som att ni diskuterade statshemligheter.

– Så är det. Vi har vissa grejer som vi bara håller för oss själva, säger Ekberg.

”Det är en enorm skillnad”

Oavsett är det tydligt att laget bara morgonen efter förlusten har kommit långt i processen för att ställa om siktet till söndagens match.

Det nästan glöder i ögonen på Sveriges lagkapten när han pratar om bronsmatchen.

– Infinner sig inte en revanschlusta när man förlorar i dessa stora sammanhang har man förmodligen inte på den här nivån att göra. Det är idrottens baksida. Man måste kunna hantera att förlora, det tillhör sporten och det tillhör det vardagliga livet, säger Palicka.

ANNONS

Att geisten skulle ha gått ur laget i och med semifinalförlusten är det inte tal om.

– Jag kan inte säga någonting annat än att vi hundraprocentigt kommer göra allt vi bara kan för att ta en bronsmedalj. För mig är det enorm skillnad på en bronsmedalj och en fjärdeplats, säger Palicka.

Han vill avsluta mästerskapet på bästa sätt – inte minst för publiken vars stöd laget känt av under hela VM.

– Det är en ära och stolthet för oss att spela detta mästerskap. Vi har skapat minnen för livet. Jag vill återigen knyta an till att vi enligt mig gjort ett fantastiskt mästerskap fram till i semifinalen, säger Palicka och avslutar:

– Hur det än slutar så har det varit helt fantastisk för oss spelare, och jag tror för hela den svenska handbollen, att få möjligheten att anordna detta på hemmaplan med sådana här publikfester. Det är otroliga minnen.

Bronsmatchen börjar 18:00 på söndagen.

LÄS MER:Niclas Ekberg tar gärna en avgörande straff mot Spanien

LÄS MER:Dika Mem om Sveriges bronsmatch: ”Bryr mig inte”

LÄS MER:Glenn Solberg ilsknade till på frågan om Jim Gottfridsson

LÄS MER:Sverige föll i semifinalen – får spela om bronsmedaljen

ANNONS