GP sammanfattar OS-dagen 27 juli

Vad har hänt i Tokyo under natten och dagen. Vad vill man inte missa i natt och hur har det gått för Sverige? GP sammanfattar händelserna och tävlingarna i de olympiska spelen.

ANNONS
|

Dagens bild

En bild som sammanfattar Sveriges OS-herrars tävlande än så länge. Det har helt enkelt inte gått något vidare. Medaljhoppet Mattias Falck deppar efter förlusten mot en vilt firande Omar Assar från Egypten.
En bild som sammanfattar Sveriges OS-herrars tävlande än så länge. Det har helt enkelt inte gått något vidare. Medaljhoppet Mattias Falck deppar efter förlusten mot en vilt firande Omar Assar från Egypten. Bild: JOEL MARKLUND

Dagens utropstecken

De svenska damlandslagen!

Utan tvekan en överraskande start från handbollsdamerna samtidigt som fotbollslandslaget lever upp till alla förhoppningar.

Tre raka vinster och gruppseger i fotbollen. Nu väntar Japan i kvartsfinal på fredag.

LÄS MER:Ny OS-succé – nu väntar kvartsfinal mot Japan

Två av två hittills för handbollsdamerna och inte mot vilket motstånd som helst. Först Spanien och i dag krossade man regerande olympiska mästarna Ryssland.

LÄS MER:Lekande lätt spelade Sverige ut ryskorna

LÄS MER:De svenska damlagen räddar detta OS

Dagens snackis

USA:s gymnastikdamer levde inte upp till landets och omvärldens förväntningar när man i lagfinalen tappade guldet till Ryssland.

Stora snackisen från tävlingen var inte Rysslands återerövring av gymnastiktronen eller avgörandet i sista grenen fristående, utan det faktum att superstjärnan Simone Biles drog sig ur lagfinalen efter första grenen, hopp.

ANNONS

Varför var länge oklart. All info som fanns var spekulationer. Mentalkollaps, sjukdom eller skada?

Till slut gav det amerikanska gymnastikförbundet en förklaring via Twitter: Medicinska skäl, uppgavs det.

Nu är det bara att vänta och se om Biles ställer upp i de individuella grenfinalerna eller inte.

LÄS MER:Biles: "Måste fokusera på min mentala hälsa"

Minichans till svenskt i final

Skulle Simone Biles inte ställa upp i barrfinalen finns det en öppning för svenskt deltagande.

Men det är en komplicerad och kanske något långsökt väg dit, så häng med:

Jonna Adlerteg stod för sin livs prestation i kvalet men missade finalen med ynka trettiotre tusendelar.

Adlerteg gjorde 14.533. Amerikanska stjärnan Simone Biles tog den sista finalplatsen på 14.566.

Nu kommer det krångliga:

Adlerteg kom 12:a i kvalet, utifrån sina poäng, men eftersom endast två personer från varje nation får kvalificera sig till final så hamnar Jonna på tionde plats då det är två ryskor framför henne.

Det betyder också att om Biles drar sig ut hamnar Adlerteg på första reserv och då finns en möjlighet till svenskt i barrfinal. Så länge det inte är en ryska som skulle vara sista tävlande att också försvinna från startfältet, för då fylls den platsen av en av ryskorna framför Jonna från kvalet.

ANNONS

Som sagt: komplicerat och väldigt långsökt. Men en chans finns det, även om det bara är med ynka trettiotre tusendelars sannolikhet.

Dagens svensk

Jenny Rissveds, cykling.

OS-mästaren från 2016 slutade på 14:e plats i Tokyo, men var lika glad för det. Hon har inte trivts i det rampljus som följde med guldmedaljen i Rio.

– Det är knappt att jag har ett namn längre, de har kallat mig guldmedaljören och jag har inte trivts i den rollen och rampljuset. Jag hoppas att det är över och jag kan fokusera mer på mig själv och det jag tycker om med sporten, sa hon efter dagens lopp.

Hon berättar för Sportbladet att hon inte ens ville ställa upp på en intervju efter tävlingen.

– Jag gick ut bakvägen först. Sen sa han (Niclas Green, SOK:s mediechef) att jag var tvungen att gå tillbaka. Jag ville inte göra det här. Jag hoppas att jag ska få bli lämnad ifred nu.

Håll koll på

Handbollsherrarna spelar tredje gruppspelsmatchen supertidigt svensk tid, 04.00 är det avkast mot Portugal. Släpper det i spelet för herrarna tro?

En tidig frukost (06.50) kan kombineras med den fartfyllda sporten kanotslalom, där svenske OS-debutanten Erik Holmer jagar en finalplats.

Här är GP i natt

GP:s utsände Joel Tivemo kommer finnas på plats när Anna Bernholm går gör OS-start i Judo under onsdagsmorgonen.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS