Svenskt målfirande efter Anna Anvegårds 1–0-mål mot Nya Zeeland i OS-fotbollen.
Svenskt målfirande efter Anna Anvegårds 1–0-mål mot Nya Zeeland i OS-fotbollen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ny OS-succé – nu väntar kvartsfinal mot Japan

Inget verkar kunna stoppa Sveriges fotbollsdamer i OS. Inte ens när de byter ut i princip hela laget. Reserverna besegrade komfortabelt Nya Zeeland med 2–0.

ANNONS
|

På fredag spelar Sverige OS-kvartsfinal i fotboll mot Japan i Saitama. Det står klart efter att gruppsegern säkrats genom tredje raka trepoängaren i turneringen. Japan är en av de två bästa treorna i gruppspelet och säkrade sin kvartsfinalplats i och med seger mot Chile med 1–0.

2–0 mot Nya Zeeland på Miyagistadion var ett nytt styrkebesked, men av en annan sort än de tidigare vinsterna mot USA och Australien.

Den kom nämligen trots att förbundskapten Peter Gerhardsson valt att byta ut i princip hela startelvan, åtta spelare, för att vila sina nyckelspelare inför slutspelet.

– Vi ville försöka vinna matchen. Men det viktiga var också att få vila på några. Och de som kom in här, vi har sett dem på träning och vet vad de kan. Jag tycker att vi har en bra bredd, säger Gerhardsson.

ANNONS

Fem OS-debutanter fick chansen – målvakten Jennifer Falk, Julia Roddar, Emma Kullberg, Anna Anvegård och Rebecka Blomqvist – medan ytterligare två, Hanna Bennison och Madelen Janogy, gjorde sina första mästerskapsmatcher från start.

Ändå var det inget snack om saken.

– Den startelvan som vi har haft i de två tidigare matcherna är otroligt bra. Så det är otroligt kul att Peter ger alla oss förtroendet i dag, att gå ut och få göra vårt. Han litar fullständigt på att vi kan vinna, säger Olivia Schough.

– Det här var också en viktig match och ändå ställer han oss, som har stått vid sidan om tidigare, på planen. Och vi gör det väldigt bra med tanke på att vi inte har spelat så mycket ihop.

Första OS-målet

1–0 kom tidigt. Just Olivia Schough, som också gjorde sin första match från start i Japan, fixade först hörna genom ett vasst skott som tvingade målvakten Erin Nayler att styra ut bollen över kortlinjen. Landslagsveteranen tog hörnan själv, och hittade då Anna Anvegård, som bara behövde 17 minuter för att nicka in sitt första OS-mål.

Naylers målvaktsingripande kan man samtidigt ha en del att säga om; 167 centimeter Anvegård fick helt ostört tillåtelse att nå högst på bollen.

ANNONS

Det var Olivia Schough och Hanna Bennison som låg bakom det mesta offensivt för Sverige. Den senare serverade Madelen Janogy på silverfat till 2–0 i den 30:e minuten.

18-åriga Bennison är tryggast med högerfoten, men uppenbarligen duger vänstern till en hel del, för inlägget över den nyzeeländska backlinjen höll högsta klass, och det var bara för Janogy att sätta till huvudet för att skarva in bollen.

Publik på läktaren

Hammarbyanfallaren Janogy tycker att insatsen mot Nya Zeeland säger det mesta om det här svenska landslaget.

– Det är så många skickliga spelare i det här laget, så det spelar nästan ingen roll vilka man ställer upp med. Det är bara att gå ut och leverera och tro på det. Det visar vi i dag – att vi är 22 fantastiska fotbollsspelare som är här, säger Janogy.

Till andra halvlek bytte Peter Gerhardsson ut ytterligare två ordinarie startspelare – Chelseabackarna Magdalena Eriksson och Jonna Andersson – och satte in Nathalie Björn och Amanda Ilestedt.

Det gjorde ingen skillnad för matchbilden. Miyagistadion är en av få OS-arenor som får ta in begränsat med publik, och de drygt 1 000 åskådarna på plats fick se Sverige fortsätta dominera.

Det saknades inte målchanser – Olivia Schough var en av flera som var nära att hitta rätt i andra halvlek – men framför allt var det en oerhört kontrollerad svensk insats, och en seger som aldrig var hotad.

ANNONS

2–0 stod sig och Sverige tar nu med sig tre raka segrar (också 3–0 mot USA, 4–2 mot Australien) till kvartsfinalen på fredag.

Ett fåtal utvalda fick möjlighet att se Nya Zeeland–Sverige på plats på Miyagistadion.
Ett fåtal utvalda fick möjlighet att se Nya Zeeland–Sverige på plats på Miyagistadion. Bild: Jonas Ekströmer/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS