Simone Biles gjorde en miss i det inledande hoppmomentet.
Simone Biles gjorde en miss i det inledande hoppmomentet. Bild: Gregory Bull/AP/TT

Biles: "Måste fokusera på min mentala hälsa"

Simone Biles bröt lagtävlingen i gymnastik och i stället vann det ryska laget tävlingen före USA. Men det rörde sig inte om någon skada för den amerikanska stjärnan.
– Jag måste fokusera på min mentala hälsa, säger Biles enligt Reuters.

ANNONS

OS största stjärna kan ha gjort sin sista tävling i Tokyo efter en dramatisk dag i gymnastikhallen.

"Simone har brutit lagtävlingen på grund av medicinska skäl. Hennes status ska bedömas från dag till dag för att se om hon kan ställa upp i kommande tävlingar", skriver USA:s gymnastikförbund i ett uttalande på Twitter.

Men det rör sig inte om någon skada.

– Ingen skada. Det är bara min stolthet som har tagit lite skada, säger Biles enligt Reuters.

Biles lämnade hallen

I det första momentet i lagfinalen stod Biles, i vanliga fall en av världens bästa i hopp, för en miss i landningen och fick ett poängavdrag.

ANNONS

Biles lämnade sedan gymnastikhallen tillsammans med ledare och återvände en stund senare, iklädd överdragskläder.

24-åringen säger att hon nu kommer att ta det dag för dag och att hon vill fokusera på sin mentala hälsa.

– Vi måste skydda kropp och sinne och inte bara gå ut och göra det världen vill att vi ska göra, säger hon och utvecklar:

– Jag litar inte på mig själv lika mycket längre... kanske är det att jag blir äldre. Det var några dagar där alla skriver till dig på Twitter och du känner hela världens tyngd över dig. Vi är inte bara idrottare utan i slutet av dagen är vi människor och ibland måste man ta ett steg tillbaka.

Förväntningarna på Biles är enorma. Något hon känner av.

– Jag känner också att jag inte har lika roligt. Jag ville vara med i det här olympiska spelet för min egen skull. Jag kom in och kände att jag fortfarande gör det för andra människor, så det gör ont i mitt hjärta att känslan av att göra det jag älskar har tagits bort lite grann för att göra andra människor nöjda, säger hon.

USA fick kasta in en reserv för att slutföra tävlingen. Trots det kommer Biles att få en medalj. För det blev ett silver till USA, efter det ryska laget som vann tävlingen. Storbritannien tog bronset.

ANNONS

Det är en stor besvikelse för USA som tog guld i lagtävlingen i OS i Rio 2016 och London 2012.

Kampen mellan USA och Ryssland om den prestigefyllda lagtiteln i gymnastik är en av de allra mest emotsedda tävlingarna i hela OS – internationellt sett. Det är första gången ett ryskt lag vinner lagtävlingen i OS sedan 1992.

Sportens centralfigur

Simone Biles tog fyra guld vid senaste OS i Rio de Janeiro och 24-åringen är en av OS största fixstjärnor som varit sportens centralfigur i flera år, med sammanlagt 30 medaljer i VM- och OS-sammanhang.

Hon kvalade in till alla fyra grenfinaler och mångkampen, men gjorde en okaraktäristisk miss i fristående och var nära att hamna utanför finalen i barr.

Nu återstår det alltså att se om hon kan ställa upp i grenfinalerna som avgörs söndag till tisdag.

Gymnastikens lagfinal i OS består av fyra moment, förutom hopp även barr, bom och fristående.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS