Jordan Larsson om pappalyckan – och farsans klassikermål

2004 slängnickade pappa Henrik sig in i historieböckerna med ett av den svenska EM-historiens mest klassiska mål.
17 år senare har Jordan möjlighet att ta Larssons arv vidare.
– Det är väldigt roligt att vara här. Jag är glad och stolt över att få chansen att representera Sverige i ett mästerskap, säger Larsson.

ANNONS
|

Bland många erfarna spelare i den svenska landslagstruppen som har samlats i Båstad för att förbereda sig för EM finns också ett gäng mästerskapsdebutanter.

En av dem, Jordan Larsson, som har gjort dundersuccé i den ryska ligan under den gångna säsongen och prickat in 15 mål för Spartak Moskva. En notering som hjälpte storklubben till kval i Champions League och som knappast hade negativ påverkan när Janne Andersson tog ut sin landslagstrupp till sommarens mästerskap.

– Ingenting är givet i livet, men det här har varit ambitionen och drömmen. Det är väldigt roligt att vara här. Jag är glad och stolt över att få chansen att representera Sverige i ett mästerskap. Sedan får vi se hur mycket jag spelar, säger Larsson, som när Zlatan Ibrahimovic tvingades tacka nej plötsligt kom högre upp i hierarkin.

ANNONS

– Att han föll bort är tråkigt för svensk fotboll, trots att han är 40 år är han en otrolig tillgång för laget. Att han orkar hålla på i den åldern är häpnadsväckande. På ett sätt så öppnade det upp för mig. Jag är bara glad att jag är här. Nu vill jag bara göra mitt bästa, spela så mycket som möjligt och hjälpa laget.

LÄS MER:Janne Andersson om Andreas Granqvists stora betydelse

Vägen hit har inte varit spikrak.

Larsson lärde sig mycket av motgångarna

Han lämnade Helsingborgs IF efter säsongen 2016. Fortsatte med en mindre lyckad utlandssejour i Nederländerna och NEC innan han vände hem till svensk fotboll och IFK Norrköping. Där tog det, efter ett tag, fart.

– Åren i Holland var inte de bästa men jag lärde mig väldigt mycket och mognade mycket som person, framför allt utanför planen. Jag tror det är det som jag främst har tagit med mig.

LÄS MER:Janne Andersson: ”Ett speciellt år”

Succé i Norrköping innebar flytt till Ryssland, där det bara har fortsatt att rulla på – och nu står han här inför sitt första EM och en möjlighet att få föra vidare Larssons fotbollsarv. Det finns som bekant en hel del att blicka tillbaka på när det gäller pappa Henrik och hans bedrifter i landslaget.

ANNONS

Jordan Larsson om starka EM-minnet

Ett minne som nog många fotbollstokiga svenskar håller kärt är den klassiska slängnicken från ”Henke” i 5–0-krossen av Bulgarien i EM-öppningen 2004.

Ett mästerskap Jordan Larsson ser tillbaka på med värme – och håller som sitt starkaste mästerskapsminne.

– Det var första mästerskapet som jag var med och kollade. Det är väl det i sin helhet som är mitt främsta minne.

LÄS MER:Därför är Andreas Granqvist Sveriges viktigaste EM-spelare

När frågan om det är något särskilt ögonblick som sticker ut kommer så drar han på smilbanden innan han svarar:

– Ni vill höra det, det är farsans slängnick, så jag får ge er det!

Jordan Larsson ska bli pappa

Vilka avtryck Jordan själv lyckas sätta återstår att se.

– Jag är här och konkurrerar på lika villkor som alla andra. Sedan har jag inte varit med lika mycket, och jag är kanske inte första namnet på pappret just nu men jag är här för att göra mitt bästa och bidra.

Och att det är en spännande tid i anfallarens liv råder det inga tvivel om. Vid sidan av uttagningen till EM ska han dessutom bli pappa.

– Det känns fantastiskt. Det är någonting både jag och min fästmö Bianca längtar till väldigt, väldigt mycket.

Kanske blir det så småningom en tredje generation Larsson i blågult ...

ANNONS

– Vi får först och främst se om han gillar fotboll, han är inte ens här än. Men det hade varit något om det kom en tredje generation också, säger han och skrattar.

ANNONS