Janne Andersson om Andreas Granqvists stora betydelse

Uttagningen av Andreas Granqvist i EM-truppen har varit en vattendelare. När landslaget på måndagen samlades i Båstad hyllades ”Granen” stort av Janne Andersson.
– Är du en grupp människor är det väldigt skönt med de här som driver på och som har den energin. Han är exakt en sådan. Han har väldigt många bokstavskombinationer, säger Andersson och skrattar.

ANNONS
|

Andreas Granqvists senaste fotbollsår har i stort sett bara handlat om skadeproblem. Trots att mittbacken bara har gjort ett fåtal matcher under 2020 och 2021 har förbundskapten Janne Andersson ändå valt att ge honom chansen i landslaget.

På VM-kvalsamlingen i mars var ”Granen” uttagen utan att vara aktuell för matcher.

När Janne Andersson presenterade sin EM-trupp var försvarsbjässen återigen med. Och även om förbundskaptenen i samband med uttagningen poängterade att Granqvist var med som en av de tre extraspelarna (i stället för vanligtvis 23 spelare får man till EM ta ut 26 spelare på grund av coronapandemin) så väckte det en hel del reaktioner.

ANNONS

LÄS MER:Se landslagets pressträff från Båstad

Vissa tycker ”Granen” ska med. Andra tycker det inte.

På måndagen, när landslaget samlades i Båstad, förtydligade Janne Andersson vilken roll han tänker att ”Granen” ska ha och berättade vad det är med spelaren som gör att han så gärna vill ha med honom.

Erfarenheten är en sak. Hans förmåga att få gruppen att må bra är en annan.

– Är du en grupp människor är det väldigt skönt med de här som driver på och som har den energin. Han är exakt en sådan. Han har väldigt många bokstavskombinationer. Precis som jag har och som andra i den här branschen har, säger Andersson och skrattar.

Andersson: ”Ett självklart val”

– Utifrån perspektivet att han är 26:e spelare så har jag en av de bästa jag har jobbat med när det gäller att tillföra energi till en grupp. Och han finns tillgänglig och kan bidra, då är det ett självklart val för mig att ta med ”Granen”.

Andersson menar också att Granqvist är ett viktigt bollplank.

– Man behöver ha spelare som man kan stämma av saker med, där man vet att man får svar som är jäkligt bra. Jag brukar prata om Andreas Johansson (som Janne Andersson hade som lagkapten i IFK Norrköping) som det ultimata. Han och ”Granen” är samma nivå. Killar som har en förmåga att kunna se ur ett helikopterperspektiv.

ANNONS

LÄS MER:Guide: Allt om fotbolls-EM 2021

Andreas Granqvist själv, som gjorde 90 minuter mot Gais på söndagen efter att ha varit utanför Helsingborgs trupp den senaste månaden på grund av skadeproblem, tar diskussionen om hans vara eller inte vara i EM-truppen med ro.

– Ska jag vara helt ärlig bryr jag mig inte så mycket. Jag följer inte sociala medier så noga. Jag har min Instagram och det är den jag har och jag är inte så aktiv på den. Sedan vad folk skriver på sociala medier eller vad ni i media skriver ... jag har lärt mig med åren att det kommer vara positivt ibland och ganska ofta också negativt. Det får man ta. Det viktigaste för mig är vad killarna och de som tar ut laget tycker. Jag är ganska lugn med den situationen, säger Granqvist som trots att hans roll nu är annorlunda mot när han tidigare spelat i landslaget inte kommer förändra någonting i hur han är.

Granqvist: ”Har jag inga problem med”

– Jag kommer bara vara mig själv som jag har varit under alla samlingar och sedan jag blev lagkapten. Jag har haft den här rollen i de flesta lagen jag har varit i. Jag kommer inte ändras om jag inte spelar det här mästerskapet. Jag kommer vara samma person som jag var i VM och fram till i dag. Ni kommer inte få se någon annorlunda ”Granen”.

ANNONS

LÄS MER:Uppgifter: Martin Olsson kan missa EM

När det gäller kroppen har den svarat bra på de 90 minuterna mot Gais.

– Det känns ganska bra faktiskt. Har kört lite gym här nu och lite behandlingar. Överraskande pigg. Det känns som att komma hit bra med förutsättningar inför morgondagens (tisdagens) träning.

Huruvida det blir några matcher eller inte återstår att se. Hans egen förhoppning är att han ska kunna vara aktuell för spel mot Finland till helgen. Skulle det inte bli några minuter i EM har han inget problem med det.

– Vi gör det här som ett lag. Och skulle jag inte spela en minut så kommer jag ändå stötta grabbarna och se till att vi vinner matcher och tar oss långt i det här mästerskapet. Det har jag inga problem med.

ANNONS