Janne Andersson: ”Ett speciellt år”

VM i Ryssland 2018 slutade med succé efter uppladdning i Båstad.
Nu är landslaget, om än med en stukad trupp, tillbaka för att ta sikte mot sommarens EM-slutspel.
– Fantastiskt roligt att vara här igen, säger förbundskapten Janne Andersson under lägrets första presskonferens.

ANNONS
|

Den 14 juni går Sverige in i EM-slutspelet med match mot Spanien. På måndagen samlades Janne Anderssons landslag i Båstad och uppladdningen inför mästerskapet har därmed tagit sin början.

Lägret i nordvästra Skåne, platsen där blågult även laddade inför succén i VM i Ryssland 2018, inleddes med att Janne Andersson höll presskonferens.

– Fantastiskt roligt att vara här igen, säger Andersson.

2018 var det en fulltalig trupp på plats. Så är läget inte nu. På måndagen hade endast 17 spelare anlänt till Båstad. Vissa spelare, som Manchester Uniteds Victor Nilsson Lindelöf och Brentfords Pontus Jansson, är fortfarande igång med klubblaget. Andra dras med skadeproblem. Några har fått lite extra ledigt.

ANNONS

– Det är ett speciellt år utifrån pandemin, vilket gör att ligor och kval och sådant har pågått lite längre. Därför visste vi redan nu att inte alla skulle kunna vara med förmodligen, eftersom klubbarna har möjlighet att behålla sina spelare till och med sista maj, säger Andersson.

Han fortsätter:

– Varje minut man får chansen att vara ihop är jätteviktig. Helst hade jag velat ha alla spelare nu, men utifrån de här omständigheterna den här gången blev det inte så.

LÄS MER:Guide: Allt om fotbolls-EM 2021

Numerären blir dock snart större.

Under tisdagen ansluter ytterligare sju spelare. Spelarna hemmahörande i Danmark och spelarna i Tyskland, däribland Joakim Nilsson och Pierre Bengtsson som har tagits ut till lägertruppen i Båstad på grund av skadeläget.

Under de första dagarna kommer sedan mycket handla om att anpassa belastningen för vad som passar de enskilda spelarna.

– Det finns flera spelare som behöver lite lugnare träning. Vi ska träffas och köra grejer, och sen finns det en del som har spelat lite mindre på slutet och som har haft uppehåll i ligor som behöver trycka på lite mer fysmässigt. Så vi kommer balansera upp truppen lite mer.

Runt truppen finns i dagsläget också ett par frågetecken.

ANNONS

LÄS MER:Uppgifter: Martin Olsson kan missa EM

Häckens Martin Olsson, Werder Bremens Ludwig Augustinsson och Rangers Filip Helander har som bekant skadeproblem.

– ”Ludde” kommer inte gå rakt in i träning. Han kommer förmodligen rehabilitera hela veckan. Ändå är det en skada vi inte bedömer som såpass allvarlig att EM ska vara i fara. Han kommer hit under morgondagen så får vi planera det utifrån det.

LÄS MER:Jag är ledsen, jag kan inte hetsa upp mig över Granqvist

När det gäller Olsson är hans primära sikte att bli redo för Häckens cupfinal mot Hammarby på söndag. För Filip Helander är det rehab i Malmö som gäller. Olsson, Helander, Nilsson Lindelöf och Jansson kommer inte finnas med i Båstad överhuvudtaget.

När det gäller skadorna i stort är Janne Andersson inte orolig.

– Inte direkt som det är nu. Den informationen som jag har nu. Jag känner inte det idag, men det kommer komma svar hela tiden den här veckan. Positiva svar, hoppas jag.

ANNONS