Jag är ledsen, jag kan inte hetsa upp mig över Granqvist

Jag saknar egentligen ingen i Janne Anderssons EM-trupp, men måste säga att jag gläds lite extra över uttagningen av Jens Cajuste. 21 år. Från Göteborg. Rätt in i hetluften. Wow, liksom.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Med Zlatan Ibrahimovic skadad blev Andreas Granqvists vara eller inte vara den på förhand mest infekterade frågan. Nu kom Helsingborgs mittback med och jag är ledsen – jag kan inte hetsa upp mig över det.

”Granen” tar ingen ung spelares plats nu när truppen består av 26 spelare, Janne Andersson riskerar inte att stå utan mittbackar om 36-åringen skulle gå sönder. Det vi däremot vet är vad Andreas Granqvist betydde för Janne Anderssons landslag under VM i Ryssland.

Dessa ledaregenskaper blir viktiga nu med.

För att Sverige ska gå långt i sommarens fotbolls-EM krävs att laget fungerar som en enhet, att varje enskild spelare presterar maximalt och gruppkemin sitter.

ANNONS

Petningen av Pierre Bengtsson den ”stora skrällen”

Janne Andersson vet allt om det där.

Därför ”chansar” han med Andreas Granqvist nu.

Jag tror inte att det är något han kommer att ha anledning att ångra.

Mest överraskande i mina ögon är att kvalets och höstens förstaval som vänsterback, Pierre Bengtsson, saknas i truppen till förmån för Martin Olsson.

Det är dock heller ingen stor fråga för helheten. Som jag ser det har Martin Olsson genom åren visat en högre högstanivå än Pierre Bengtsson – och som Janne Andersson nämnde på presskonferensen blev Olssons förmåga att även spela yttermittfältare avgörande i slutändan.

Primärt kommer ändå Ludwig Augustinsson spela vänsterback.

Den enskilt viktigaste spelaren den här gången är Victor Nilsson Lindelöf. På övriga platser finns det vettiga ersättare, som sammanhållande försvarsdirigent saknas alternativ, särskilt som Andreas Granqvist är med som femte mittback och inte förväntas spela.

Full pott för ”göteborgarna” – Jens Cajuste skrällen

De vi också kommer rapportera om framöver är Robin Olsens matchrost. Den tänkte förstemålvakten har startat de sex senaste ligamatcherna med Everton på bänken och inte stått en match sedan 12 april. En gång i tiden var situationen liknande för Andreas Isaksson, som skötte uppdraget fint ändå. Alternativen bakom Olsen är de samma som tidigare och känns bara allt tryggare.

Ur ett Göteborgsperspektiv kan vi glädjas åt ”full pott”. Inte bara Häckens Martin Olsson är med utan även Marcus Berg, Gustav Svensson, Ludwig Augustinsson och Jens Cajuste.

ANNONS

Den sistnämnde är truppens stora överraskning. Efter en säsong med både Champions League-spel och landslagsdebut kryddar 21-åringen anrättningen med plats i EM-truppen.

Därmed har Guldhedens IK fostrat sin första EM-spelare sedan Anders Svenssons dagar. Grattis till det – och grattis till Örgryte IS som trodde på mittfältarens förmåga, som ju även gav eko i England i samband med mötena mot Liverpool.

Att Zlatan Ibrahimovic inte var uttagningsbar har vi vetat några dagar. Det är som det är med det. Tråkigt, visst, men också rätt av Janne Andersson att inte viga en plats åt anfallaren efter den komplicerade knäskada han råkade ut för i Serie A.

Marcus Berg ska bära det svenska anfallsspelet

För Sverige blir sommarens EM sjätte raka Europamästerskapet. Det är inte illa för en nation som debuterade i dessa sammanhang med en ”gratisplats” som värdnation så sent som 1992.

Hur långt det räcker nu? Rätt långt, skulle jag tippa. Ett avancemang är inom räckhåll, det finns en försvarsorganisation och matchvinnare i relativt överflöd. Här tänker jag på Alexander Isak, Emil Forsberg, Viktor Claesson, Dejan Kulusevski och för den delen även Marcus Berg.

Visserligen har den blivande IFK-anfallaren inte gjort ett enda ligamål under 2021 och dragits med ryggproblem, men i Zlatan Ibrahimovic frånvaro är det runt Berg det svenska anfallsspelet ska byggas – därmed inte sagt att det är han som ska göra målen.

ANNONS

Här är min startelva mot Spanien

Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Marcus Danielson, Ludwig Augustinsson – Viktor Claesson, Albin Ekdal, Kristoffer Olsson, Emil Forsberg – Alexander Isak, Marcus Berg.

ANNONS