Därför är Andreas Granqvist Sveriges viktigaste EM-spelare

Får man störa ett ögonblick? Vi har ju ett EM-slutspel på ingång. Jag ska säga er en sak. Jag tror banne mig att det blir en repris från VM i Ryssland för tre år sedan – av samma skäl som då.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Tro ligger i hur ord uttalas, hur de formuleras och i vilket sammanhang de presenteras. Sveriges förbundskapten i fotboll lyckades under Båstadssamlingens första dag övertyga den samlade presskåren – och många av er som följde presskonferensen framför tv:n eller datorn – att den svenska EM-spelare som i nuläget är allra längst från spel i premiären mot Spanien samtidigt är viktigast av allihop.

Varför? För att ”Granen” är bra i bubbla och att hans förmåga att höja stämningen och gruppkänslan blir avgörande för hela tjotaflängen.

Tror vi på det?

Jag gör det definitivt.

I tider av ökad polarisering och coronarelaterade idrottsavhopp är det viktigt att framhålla vad som alltid varit grunden i den svenska idrottsframgången; det välkomnande, det tillåtande och det kollektiva.

ANNONS

LÄS MER:Janne Andersson: ”Ett speciellt år”

Janne Andersson använde alltså ordet stämning och att det är här Sverige under EM-veckorna siktar på att vara bäst i världen.

Bakom varje svensk OS-, VM- och EM-medalj finns tusentals ideella timmar av gemensamt slit, av delad glädje, av torkade tårar och upplevd revansch.

Här blir stämningen central, då som nu.

Det blir lätt pretentiöst att skriva så

I vår blågula idrott är målskytten inte alltid den stora hjälten. Den insikten har skapat en extra dimension och obändig tro.

Det går att vinna även om vi saknar de bästa spelarna och den största plånboken.

Det är lite klyschigt, men i Sverige vinner och förlorar vi alltid som lag och när kvartsfinalplatsen från Rysslands-VM ska beskrivas landar modellerna alltid i att laget fungerade som en enhet, att spelarna trivdes tillsammans och att de spelade för varandra.

Jag vet. Det blir lätt pretentiöst, men är inte mindre sant.

I svensk idrott är nivån på gruppsammanhållning lika viktig som kvaliteten på anfallare eller mittfältare.

Det är så vi lärt oss att svenska lag vinner.

Uttagen som femte hjulet under vagnen – men viktigast ändå

Av en anledning lyfte Janne Andersson detta från ett podium på hotell Skansen intill en tennisbana i Båstad denna måndagskväll.

Anledningen var Andreas Granqvist som är uttagen som femte hjulet under vagnen, den 26:e spelaren, den stämningshöjande lagkaptenen.

ANNONS

LÄS MER:Janne Andersson om Andreas Granqvists stora betydelse

För detta har han och förbundskaptenen sedan trupputtagningen i tisdags fått en del kritik. ”Det hade varit bättre att ta en en spelare som är helt frisk och har spelat hela säsongen”, har det bland annat hetat.

Peter Wettergren som är Janne Anderssons närmaste man kallar det för landslagets X-factor, den extra talangen, den avgörande förmågan.

Vi som följer vet alla att det stämmer. Innerst inne.

Det är så Janne Andersson bygger sina framgång

Janne Andersson säger att Sverige under EM ska ha den bästa gruppsammanhållningen i världen.

Han säger att det är hans mål.

Jag tror på vad han säger, men är inte religiös.

Det är bara så Janne Andersson bygger sin framgång och alltid har gjort; runt starka ledare och engagerade vi-byggare. Runt Andreas Granqvist.

Skickliga och friska fotbollsspelare finns det tillräckligt många i den här landslagstruppen ändå.

Därför är min tro efter ett par timmar i Båstad att det här kommer sluta lyckligt.

LÄS MER:Guide: Allt om fotbolls-EM 2021

ANNONS