Janne Andersson om att ta politisk ställning

Tysklands lagkapten Manuel Neuer spelar EM med regnbågsbindel och det svenska damlandslaget knäböjer för allas lika värde. Herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson är mer kluven till att manifestera ställningstaganden i samband med match.
– Så länge vi spelar fotboll, låt oss vara fotbollsspelare, säger han.

ANNONS
|

Det var i slutet av torsdagens presskonferens med herrlandslagets förbundskaptener som Janne Andersson fick en fråga om varför landslaget i en fotbollsvärld som blivit allt mer politisk inte sätter en regnbågsbindel på sin lagkapten – för att markera.

Svaret blev både långt och detaljerat.

– För mig har det varit väldigt tydligt. Jag vet att vi hade någon diskussion i Ryssland om regnbågsfärgade skosnören. Jag står verkligen för mänskliga rättigheter och allas rätt att älska vem man vill på alla sätt och tycker att det är förfärligt – om vi nu pratar om lagstiftningen i Ungern – att det inte kan vara på det sättet, inledde Janne Andersson med att säga.

ANNONS

Fortsättningen kom direkt.

LÄS MER:Här lyser Tyskland upp i regnbågens färger

– Men jag tycker också någonstans att gränsdragningarna är svåra. Ska vi ha en regnbågsbindel? Ska vi knäböja? Det kanske vi ska. Ska vi ha en t-shirt med någonting på, för olika grejor som görs? säger förbundskaptenen.

Sedan höstens EM-kval har damlandslaget valt att knäböja före avspark, för att markera för orättvisor, diskriminering och allas lika värde.

LÄS MER:Scandinavium lyser upp i regnbågsfärger

”Trafficking tycker jag är fullständigt vidrigt”

Däremot spelar lagkaptenen Caroline Seger, precis som herrlandslagets kapten Sebastian Larsson, utan regnbågsbindel.

Janne Andersson igen:

– Jag tycker någonstans att så länge vi spelar fotboll, låt oss vara fotbollsspelare, låt oss hålla det inom det, sedan kan vi prata om frågorna vid sidan. Där landar jag nu. Jag är inte helt övertygad framöver att jag kommer tycka något annat. Det är svårt med gränsdragningen, säger han.

LÄS MER:Uefa vill stoppa Pridemanifestation i München

LÄS MER:Janne Andersson efter Uefas hbtq-beslut: ”Bedrövligt och sorgligt”

Sedan tog han ett antal exempel på frågor ett fotbollslandslag möjligen skulle kunna ta ställning kring.

– Vad händer i Myanmar, exempelvis? Den diktaturen. Vad håller de på med där nere? Ska vi inte protestera mot det? Trafficking tycker jag är fullständigt vidrigt. Det kanske vi ska ta ställning mot? Det är jättesvåra diskussioner. Vad ska vi göra? Någonstans, när vi har match, låt oss spela, så kan vi prata om det vid sidan. Jag kan säga att värderingarna hos den här truppen av spelare och vi ledare finns det ingen som helst tvekan om, vad vi tycker i de här frågorna, men ska vi ta in det i vår värld, så att säga? Så tydligt? Ja, vi kanske kommer dit i framtiden, men än så länge … jag tycker det är svåra gränsdragningar.

ANNONS

”Det är inte säkert att någon tycker som jag”

Janne Andersson fick ytterligare en fråga på samma tema, om inte ett förbund borde ha gemensamma regler runt detta, och vara enade med sina representationslag.

– Jag vet faktiskt inte om man ska vara det. Man kan ha olika synsätt inom ett förbund också, hur man ska hantera det. Det gäller även spelargrupper. Det är inte säkert att någon tycker som jag. Förbundet är min arbetsgivare. Om man på ett överordnat sätt skulle tycka någonting och jag skulle tycka att det är fel så kanske det … men det är inte säkert att alla ställer upp på allting, säger Janne Andersson.

Han exemplifierade med politiska ställningstaganden.

– Det är inte självklart i politiska frågor att alla tycker likadant. Vi tycker att det är ganska självklart att man ska ställa upp för saker om det är saker som är vad vi själva tycker. Är det saker som vi inte själva tycker är det kanske inte lika självklart.

– Det kan finnas i en trupp – nu säger jag inte att det är så – olika politiska åsikter. Då kanske det inte är självklart för den ena att protestera mot det och den andre protesterar mot det. Nu säger jag inte att det är så. Definitivt inte. Jag har faktiskt inte funderat om det borde vara så. Ja, det kanske det borde. Jag vet faktiskt inte. Jag vet inte, avslutade förbundskaptenen.

ANNONS

GP har sökt förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson.

ANNONS