Under onsdagskvällen ska Scandinavium lysa upp i stöd för hbtqi-personer världen över.
Under onsdagskvällen ska Scandinavium lysa upp i stöd för hbtqi-personer världen över. Bild: Natalie Greppi

Scandinavium lyser upp i regnbågsfärger

Uefa sa nej när arenan i München skulle lysa upp i regnbågsfärger inför kvällens EM-match. Nu kommer Scandinavium tända sina lampor i regnbågens alla färger som stöd för hbtqi-personer över hela världen.

ANNONS

I kväll möts Tyskland och Ungern i fotbolls-EM på Allianz Arena i München. Inför matchen var planen att arenan skulle lysa upp i regnbågens färger för att visa solidaritet gentemot hbtqi-personer i Ungern.

Bakgrunden handlar om ett beslut i Ungern om att förbjuda spridning av information som kan främja homosexualitet bland unga.

Fotbollskonfederationen Uefa satte dock stopp för förslaget med motiveringen att Uefa är en ”politiskt och religiöst neutral organisation”.

”Med tanke på den politiska kontexten i denna ansökan – ett budskap riktat mot ett beslut fattat av den ungerska regeringen – måste vi avslå den", skriver Uefa i ett uttalande.

ANNONS

LÄS MER:Janne Andersson efter Uefas hbtq-beslut: ”Bedrövligt och sorgligt”

Nu berättar Got Event att Scandinavium i Göteborg kommer att tändas runt 21.30 – och då i regnbågens alla färger.

”Idag visar Got Event sitt stöd till alla hbtqi-personer över hela världen. Cirka klockan 21:30 tänds regnbågens alla färger och kommer att lysa hela natten som en kraftfull symbol för tolerans och frihet”, skriver man i ett pressmeddelande.

Det görs som en direkt reaktion på Uefas beslut om att Allianz Arena inte får tändas på liknande sätt.

– Därför lyser istället Scandinavium i regnbågens alla färger ikväll. Vi vill sända en tydlig signal till omvärlden att Göteborg står upp för alla människors lika värde. Speciellt en dag som denna, säger Got Events ordförande Kalle Bäck (KD).

Tidigare har Uefa även utrett om Manuel Neuer, Tysklands målvakt och lagkapten, skulle få bära en regnbågsfärgad kaptensbindel. Man kom dock fram till att han skulle få använda den.

Manuel Neuer med regnbågsfärgad bindel.
Manuel Neuer med regnbågsfärgad bindel. Bild: Lukas Barth-Tuttas

Under onsdagen meddelade även Uefa att man byter logga till en med regnbågsfärger.

"För Uefa är regnbågen inte en politisk symbol utan ett tecken på vårt starka engagemang för ett mer öppet och inkluderande samhälle," skriver man i ett pressmeddelande samtidigt som man menar att det tyska förslaget angående Allianz Arena var politiskt motiverat och att det var därför det avslogs.

ANNONS

LÄS ÄVEN: Debatt: Stå upp för allas lika värde – bojkotta Uefa

LÄS MER:Länderna Sverige kan ställas mot i åttondelsfinalen

LÄS MER:Sportbarerna nedringda – hoppas på oavgjort ikväll

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS